Comunitat Valenciana

Investigadors de la Fe protesten per la "desesperant" inestabilitat laboral i denunciaran davant Inspecció de Treball

  • Treballadors de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe de València han dut a terme hui la primera d'una sèrie de concentracions de protesta que realitzaran cada dimecres per a exigir a la Generalitat Valenciana que pose remei a la seua situació "desesperant" per les "lamentables condicions de treball" i encete un programa d'estabilització de la plantilla. Així mateix, han anunciat que interposaran una denúncia davant la Inspecció de Treball.
Protesta d'investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe
Protesta d'investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe
EUROPA PRESS
Protesta d'investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe

El col·lectiu fa notar que, actualment, dels 350 empleats de l'organisme només 5 són indefinits i d'ells únicament un desenvolupa tasques d'investigador, la qual cosa suposa una taxa d'eventualitat d'aproximadament un 98,6 per cent, "molt superior a la de qualsevol institut d'investigació similar".

Per açò, els treballadors han eixit a les 11.00 a les portes de l'institut amb una pancarta en la qual es podia llegir 'Per l'estabilització de la investigació a la Comunitat Valenciana' i cartells amb altres lemes com 'Sense ciència no hi ha salut'. A més, han estat acompanyats per integrants d'una coral de Catarroja que han entonat una versió de la cançó 'Bella Ciao' convertida en 'Ciencia Ciao'.

El president del Comité d'empresa de l'institut, David Hervás, ha llegit un manifest en el qual es recalca que, "mentre altres instituts d'investigació públics estatals ja han posat en marxa processos d'estabilització del seu personal seguint la llei de pressupostos del 2018, a la Comunitat segueix sense existir un pla". "Sembla doncs que l'aposta per la investigació biomèdica que diu tindre el Govern del Botànic no és real, ja que quan cal demostrar-la amb fets ens donen l'esquena", ha lamentat.

"Arribats a aquest punt, -prossegueix el manifest- s'han decidit per àmplia majoria procedir a realitzar una denúncia a la Inspecció de Treball que es farà efectiva matí, després de véncer el termini d'un mes donat a la Direcció del Centre i el Patronat per a aportar una estratègia que corregisca totes les irregularitats en les contractacions associades a llocs estructurals".

Així mateix, es realitzaran mobilitzacions, algunes d'elles amb companys de Fisabio i Incliva, "que també es veuen afectats per problemes similars". "Continuarem lluitant pels drets dels treballadors i perquè es garantisca una investigació dirigida a millorar la vida dels pacients", ha finalitzat.

"PARLAR DE NÚMEROS"

Per la seua banda, la secretària del Comité d'empresa, Sara Carrasco, ha insistit als mitjans que el "problema per a la majoria" dels treballadors de l'institut d'investigació de la Fe és que "de 350 empleats, només 5 són fixos". "Si creu la Conselleria que amb eixa quantitat es manté l'institut d'investigació del centre de referència de la Comunitat Valenciana... volem reunir-nos amb ells per a seure'ns a parlar de números", ha asseverat.

En aquesta línia, ha apuntat que "la situació és prou trista i, en alguns casos, desesperant", ja que hi ha persones amb projectes d'excel·lència adjudicats per entitats com l'institut Carlos III que, una vegada complits els anys en els quals se'ls paga el sou, no seran estabilitzats, ja que la Conselleria d'Hisenda "no permet fer fixos en les fundacions públiques". Açò posa en perill tant la carrera professional del treballador com la seua línia d'investigació, ha apuntat.

En aquest punt, la investigadora Miguel Servet Laia Tolosa ha explicat el seu cas: encara li queden més de dos anys assegurats però després s'enfronta "a una inestabilitat total". "Després de més de deu anys no sé què serà de mi ni de la meua investigació, que s'acabaria, i que solament es fa a Espanya en aquest centre, ja que és l'única unitat de teràpia cel·lular hepàtica" del país.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento