Comunitat Valenciana

Els nutricionistes valencians reclamen la seua presència als hospitals

  • Només un de cada quatre malalts crònics rep actualment assistència nutricional, segons CODiNuCoVa.
  • El col·lectiu critica que només hi ha quatre professionals en tota la xarxa pública sanitària.
Una especialista en nutrición
Una especialista en nutrición
CODINUCOVA - Archivo
Una especialista en nutrición

El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha presentat una bateria de propostes que persegueixen millorar l'estat de salut de la societat des del punt de vista de la nutrició humana i dietètica i que inclouen la petició que s'incloga la seua presència en les unitats de dietètica i nutrició dels hospitals de l'autonomia.

"La promoció dels hàbits de vida saludables i el tractament de malalties en les quals l'alimentació juga un paper imprescindible passa per posar a la disposició de la ciutadania l'accés públic a l'assessorament dels dietistes-nutricionistes. Només un de cada quatre malalts crònics rep hui dia assistència nutricional en la sanitat pública valenciana", ha explicat en un comunicat Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa.

Com a "primer pas" per a revertir aquesta situació, el col·legi demanda a l'administració pública la inclusió de dietistes-nutricionistes en aqueixes unitats. "La recomanació per a Espanya és d'un dietista-nutricionista per cada 100 llits i en la Comunitat Valenciana comptem amb tan sols quatre en tota la xarxa pública sanitària", ha puntualitzat la presidenta.

De fet, Espanya és l'únic país europeu que no compta, "de forma obligatòria", amb dietistes-nutricionistes en el sistema sanitari públic, una situació "difícil d'entendre" segons el secretari del CODiNuCoVa, Luis Cabañas. "Des del punt de vista econòmic, la nostra incorporació suposa, a mitjà termini, una reducció dels costos hospitalaris en reduir l'estada i els recursos destinats al tractament de pacients, a més d'acostar-nos a una societat més sana i amb major qualitat de vida", ha detallat.

Així, a més de la inclusió en hospitals d'aquests professionals de la salut, el Col·legi ha proposat la creació de places públiques perquè els dietistes-nutricionistes puguen treballar en equips multidisciplinaris en Atenció Primària, amb el que s'aconseguiria "millorar les polítiques de prevenció sanitària".

"Recentment, s'ha convocat una oferta pública d'ocupació amb cinc places per a dietistes-nutricionistes, però aquesta xifra resulta realment insuficient per a respondre a les necessitats nutricionals de pacients i persones sanes", ha subratllat Luis Cabañas.

En aquesta mateixa línia, la lluita contra l'obesitat infantil i el foment d'una dieta saludable des de la infància passa, des de la perspectiva del Col·legi, per la inversió en projectes en la Direcció General de Salut Pública que compten amb dietistes-nutricionistes.

La infància, etapa clau

Els dietistes-nutricionistes reclamen "major control" també a les escoles on hi ha una tendència "clara a introduir aliments precuinats, com a delícies, o arrebossats (pollastre i peix) i fregits, el que es tradueix en preparats de més baixa qualitat nutricional per a aquest grup d'edat".

"Resulta fonamental l'alimentació en la infància a l'hora d'establir hàbits de vida saludable que al llarg de la vida puguen previndre malalties i els menús escolars no són un exemple d'alimentació saludable", ha explicat la presidenta del CODiNuCoVa, qui ha demanat a l'administració que siga la pròpia comissió de Menjador Saludable del col·legi la que revise i certifique els menús de cada centre educatiu.

Finalment, el col·legi ha demandat la revisió de la regulació de l'exercici de la professió perquè assegura estar patint "una intromissió de professionals no especialitzats en les àrees d'actuació que pertanyen als dietistes-nutricionistes, especialment en les consultes privades".

"Són moltes les consultes que ofereixen un assessorament nutricional, encara que no disposen d'un títol o dels coneixements necessaris per a la pràctica professional, deixant en una situació d'indefensió i vulnerabilitat al nostre col·lectiu amb una legislació que es mostra insuficient per a donar una ràpida resposta a aquesta situació", ha aclarit el secretari de l’entitat.

El CODiNuCoVa recorda la necessitat de posseir un títol universitari de dietista-nutricionista per a exercir la professió a Espanya o desenvolupar les competències professionals que els corresponen. A més, proposa crear una comissió de treball en la qual participen membres del col·lectiu i de la Conselleria de Sanitat "per a detindre i castigar els casos d'intrusisme i poder garantir un assessorament dietètic i nutricional per part de professionals sanitaris especialitzats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento