El Parc del Foix, natura i història al Penedès

  • Diverses rutes ens proposen conèixer aquest espai, protagonitzat pel riu Foix, el pantà i castells medievals.
Parc del Foix.
Parc del Foix.
JOSEP CANO / DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Parc del Foix.

OCI.CAT

EN RUTA

Vinyes, castells, aigua i molta història. En aquesta sortida coneixerem una de les poques zones humides del Penedès, en el triangle format per Vilanova i la Geltrú, El Vendrell i Vilafranca del Penedès. El Parc del Foix, que pertany a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, és un espai natural de 3.100 hectàrees que s'articula al voltant del pantà, i amb un ric patrimoni arquitectònic, protagonitzat pels castells de Penyafort i de Castellet.

El parc és la continuació natural del massís del Garraf i el travessa el riu Foix, que neix a la Serra d'Ancosa i desemboca als aiguamolls de Cubelles. El pantà embassa les seves aigües des de 1936, quan es va acabar de construir la presa amb l'objectiu de regar els cultius de tota aquesta zona. Arribarem al Parc del Foix amb la línia de Rodalies C4 de Renfe, baixant a l'estació Els Monjos, amb bus o amb cotxe, per la N-340 i la carretera BV-2115 que ressegueix el pantà d'oest a est.

Restes

Arqueològiques

En aquest espai, la presència de l'home data del paleolític, però la majoria de restes que s'hi ha trobat són posteriors, del neolític, com els 38 cranis procedents d'un equipament funerari que es van descobrir durant els treballs d'impermeabilització del pantà. A banda, la civilització ibèrica també hi va deixar nombroses restes, com al jaciment dels Monjos. Amb l'arribada dels romans, molts indígenes es van refugiar en poblats fortificats i al d'Olèrdola s'hi va construir una muralla reforçada que encara està en peu. Val la pena visitar el conjunt monumental d'Olèrdola, per descobrir no només la presència dels nostres avantpassats ibèrics, sinó les nombroses restes romanes i la fortalesa construïda a l'alta edat mitjana, d'una gran importància estratègica al segle X. En aquesta època, el Penedès es va convertir en la frontera sud del Comtat de Barcelona, durant les lluites entre cristians i musulmans.

Penyafort

Excursió de 7 km

El Parc del Foix ens ofereix diferents rutes per fer a peu, per lliure o amb guies, i que ens proposen un passeig no només per la natura d'aquest espai sinó també per la història. La primera ens porta del castell de Penyafort al de Castellet, és una excursió de poc més de set quilòmetres que es pot fer en dues hores i de dificultat mitjana. La ruta passa per senders i corriols i cobreix el tram entre els dos castells enmig d'un paisatge de boscos i vinyes. Comença a la casa natal de Sant Raimon, al castell de Penyafort, situat a un quilòmetre i escaig de l'estació de tren dels Monjos.

El castell és una fortificació del segle XI i inclou elements d'origen medieval, barroc i neoclàssic. Va començar com una torre de defensa amb algunes dependències annexes on l'any 1285 va néixer el que amb els anys es convertiria en Sant Raimon de Penyafort, que va ser conseller del rei Jaume I i confessor del papa Gregori IX.

El castell va passar per diferents mans fins que l'any 1601 la família Espuny de Vilafranca del Penedès, va comprar-lo en subhasta pública. Va ser el mateix any de la canonització de Sant Raimon de Penyafort, i per aquest motiu s'hi va fundar un monestir de monjos benedictins. Actualment pertany a l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i, cada segon diumenge de mes, s'hi fan visites guiades.

Castellet

Final de la ruta

I si la ruta comença en un castell acaba en un altre. El de Castellet allotja la seu de la Fundació Abertis i està al municipi de Castellet i la Gornal. La primera referència documental coneguda data de l'any 977 tot i que la primera fortalesa és d'època ibèrica. El castell de Castellet tenia una posició immillorable per controlar a l'hora el pas del riu Foix i la Via Heràclia, que discorria més cap al nord, però amb la construcció de la Via Augusta romana, la fortificació va guanyar en importància. El segle X fou una època d'esplendor. Sabem que hi havia una fortificació i que l'any 977 aquest castell i el seu terme -que inclou a més de Castellet i la Gornal, els termes de l'Arboç, Bellvei i Calafell- eren del comte Borrell II de Barcelona. Ara es realitzen visites guiades el segon cap de setmana de cada mes, en dissabte i diumenge, de 10.00 a 14.00 hores. També es pot veure l'exposició Un castell, un camí, ubicada a l'espai museu de l'Edifici de la Història on s'expliquen els 2.500 anys d'història del conjunt i el seu paper en la vigilància de les vies de comunicació des de l'època dels ibers.

Sta. Margarida

I els monjos

Una altra ruta que es pot fer al Parc del Foix és la que ressegueix la ribera del riu, enmig de boscos de ribera i que ens permet descobrir els racons més bonics de Santa Margarida i els Monjos. És una excursió de poc més de 40 minuts de molt poca dificultat. Però si preferim un passeig més llarg hi ha l'itinerari de quatre quilòmetres, SL-C 91 La font d'Horta, que ens porta per corriols de pendents suaus i alguna pujada, senyalitzat amb fites verticals amb marques de pintura blanca i verda, i que s'inicia davant de la masia de la Creu. Trobareu tota la informació de les rutes a la pàgina web parcs.diba.cat.

OCIpèdia

Visita al molí fariner del foix

Visiteu el Molí del Foix, a Santa Margarida i els Monjos, un molí fariner que té els seus orígens a principis del segle X i que va ser reformat totalment al segle XIII pels monjos de Santes Creus. Actualment és la seu del Centre d'Interpretació Històrica i Natural del Molí del Foix, Aula de Natura i Jardí Botànic, amb espècies autòctones.

App dels parcs

Per conèixer tots els parcs de la Xarxa de la Diputació de Barcelona, us podeu descarregar la nova aplicació per a mòbils i tauletes amb informació dels 11 parcs. És gratuïta i està disponible tant a Google Play i a Apple Store sota el nom Parcs Naturals, amb informació en català i castellà.

Farmàcia homs

Aquest diumenge, 10 de febrer, teniu l'oportunitat de descobrir el Parc del Foix en família amb la Gimcana en família a Castellet. És una activitat per a nens i nenes a partir de 5 anys on a través de diverses proves i jocs amagats pel poble de Castellet i el seu entorn descobrireu quines plantes, ocells i altres animals viuen al voltant del pantà i el Parc del Foix.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento