Comunitat Valenciana

Fragments aposta per la formació i obri els seus tallers al públic

  • El projecte de la Unió de Periodistes torna amb una nova beca de producció, dos exposicions i diverses d’activitats.
  • L’objectiu és dinamitzar el periodisme gràfic i reflexionar sobre la relació entre el llenguatge visual i la informació.
  • La programació comença el 28 de març en el MuVIM amb l’exposició del projecte guanyador de 2017.
Laura Silleras - Beca Fragments
Laura Silleras - Beca Fragments
Laura Silleras
Laura Silleras - Beca Fragments

El projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians, Fragments, arrancarà el pròxim 28 de març amb l'exposició del projecte guanyador de la passada edició, però enguany a més, apostarà per la formació i obrirà els seus tallers al públic general. L'objectiu de Fragments és dinamitzar el periodisme gràfic i reflexionar sobre la relació entre el llenguatge visual i la informació a la Comunitat Valenciana.

Per això, el projecte, que ha estrenat pàgina web, comptarà amb la convocatòria d'una nova beca de producció i amb l'exposició del projecte guanyador de la passada edició anomenat "- Voldria que sempre fora així -va dir ell. -Sempre és només un moment -va respondre ella." de Laura Silleras. A més, enguany hi haurà una segona mostra, una exposició col·lectiva a càrrec dels alumnes de l’EASD titulada “Exercicis en Velluters” que sorgeix després d'un conveni de formació entre l'escola i l'associació de periodistes.

En aquesta edició també hi haurà un ampli programa d'activitats que, com a novetat, buscarà implicar les famílies i als aficionats a la fotografia. Fragments ha programat un curs d'introducció a la fotografia i al reportatge, així com una visita guiada al Cabanyal i una activitat infantil. Destaca la presència del fotògraf Cristóbal Hara, que impartirà un taller per a professionals i una conferència.

Exposició de Laura Silleras

El projecte guanyador de la II Beca Fragments, “-Voldria que sempre fora així -va dir ell. -Sempre és només un moment -va dir ella.”, de la fotògrafa valenciana Laura Silleras, retrata els carrers del Cabanyal i construeix una proposta que transcendeix l'aspecte visual.

El projecte ofereix una forma nova d'aproximar-nos a la realitat d'un barri que està enmig del debat públic i que és fruit de tensions urbanístiques, polítiques i socials. Inspirant-se en una cita de La Història Interminable, de Michael Ende, la sèrie es proposa com un recorregut pel Cabanyal en el qual la idea del temps juga un paper fonamental.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el dijous 28 de març a les 20 h en el MuVIM. L'acte comptarà amb una sessió de photobook jockey a càrrec de l'equip de Tapas Duras, una creació que portarà per títol 'Arròs Bomba' i que s'ha creat específicament per a acompanyar l'exposició de Laura Silleras.

Exposició col·lectiva

Enguany Fragments comptarà amb una segona exposició col·lectiva a càrrec dels alumnes de l'assignatura “Processos Col·laboratius en la Fotografia Documental” de l’EASD sota el títol “Exercicis en Velluters”. L'exposició, dissenyada pels mateixos alumnes, reuneix una col·lecció de deu assajos i una selecció de les fotografies que els integren. A més, la dissenyadora de la mostra, Sonia Fito, ha elaborat un assaig addicional que explica el treball fet pels seus companys i que articula tota l'exposició. La mostra s'inaugurarà el 25 d'abril a les 20 hores a la Sala de la Muralla del MuVIM.

Decisió del jurat de la III Beca Fragments

Enguany s'ha convocat la III Beca Fragments per a la producció d'un assaig fotogràfic sobre la història contemporània de la Comunitat Valenciana. Amb aquest motiu, la Unió de Periodistes Valencians ha reunit un jurat format pels professionals destacats de la disciplina, María Bleda, María Santoyo i Biel Aliño, que triaran la proposta guanyadora d'aquesta edició. La decisió del jurat amb la proposta guanyadora es farà pública durant la primera setmana d'abril.

Programació 2019

La programació del projecte cultural Fragments creix i s'amplia per a buscar la implicació del públic general. Els fotoperiodistes tindran la possibilitat de formar-se i assistir a interessants tallers i conferències amb professionals del sector, però els aficionats a la fotografia i les famílies també trobaran el seu lloc en aquesta nova edició.

Fragments ha programat un curs d'introducció a la fotografia i al reportatge, així com una visita guiada al Cabanyal i una activitat infantil que es desenvoluparà els dissabtes i diumenges d'abril i maig en el MuVIM. La programació completa amb horaris i descripció es pot consultar en la web www.projectefragments.com.

Per a aquesta nova edició s’ha reunit una sèrie de professionals del món de la fotografia i el disseny amb la finalitat de formar al sector professional en les noves tècniques, llenguatges i formes de distribució i facilitar al públic general dinàmiques que permeten aconseguir una major comprensió d'aquesta disciplina.

Per a complir amb aquests objectius, l’associació comptarà amb la presència de Cristóbal Hara, autor de l'assaig fotogràfic ‘An Imaginary Spaniard’, entre altres publicacions; María Bleda, el seu treball fotogràfic realitzat al costat de José María Rosa com a Bleda i Rosa ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de Fotografia i compon una de les més interessants investigacions sobre el territori que s'estan realitzant en aquest moment; María Santoyo, curadora, investigadora i professora especialista en història de la fotografia i anàlisi de la imatge; i Ricardo Cases, llicenciat en periodisme i referent de la fotografia espanyola més avantguardista.

També estan previstes les assistències d’Ángel Álvarez, dissenyador gràfic especialitzat en llibres de fotografia, Laura Donate, Ana R. Leiva i Blanca Sanfélix, del col·lectiu Tapas Duras, i Laura Silleras, guanyadora de la II Beca Fragments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento