Comunitat Valenciana

Preacord entre sindicats i FGV per a desconvocar les aturades en Metrovalencia

  • El pacte vincula un increment salarial del 2% anual durant cinc anys lligat a la productivitat.
  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el preacord "per a poder negociar un nou conveni".
  • El preacord ha sigut signat per quatre sindicats; queden pendents els aturs convocats per altres dos.
Reunión celebrada este lunes en FGV para alcanzar un acuerdo de desconvocatoria de la huelga en el metro de València.
Reunión celebrada este lunes en FGV para alcanzar un acuerdo de desconvocatoria de la huelga en el metro de València.
20MINUTOS.ES
Reunión celebrada este lunes en FGV para alcanzar un acuerdo de desconvocatoria de la huelga en el metro de València.

Les aturades parcials quedaran desconvocades en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) "per a poder negociar un nou conveni col·lectiu en un clima constructiu". Així ho ha anunciat aquest dilluns a la vesprada el cap del Consell, Ximo Puig, després d'una maratoniana reunió entre el comité de vaga i la gerència d’FGV en la qual també han participat càrrecs d'Obres Públiques i d'Hisenda.

L'acord s'ha segellat entre la direcció de l'empresa pública i els sindicats majoritaris UGT, CCOO, SIF i SCF, que al matí ja havien desconvocat la concentració de treballadors d’FGV prevista per a les 11.00 hores a les portes del Palau de la Generalitat en espera d'acostar postures en l'esmentada reunió.

No obstant això, els sindicats minoritaris CGT i SF també tenen convocats aturades parcials (CGT aquest dimecres a la vesprada) i tots dos el divendres. Segons fonts d'FGV, la direcció parlarà amb tots dos aquest dimarts per a intentar que se sumen a l'acord i s'aconseguisca la desconvocatòria de tots els aturs.

Les mobilitzacions van començar a mitjan desembre, enmig d'un clima de tensió laboral creixent, i boicotejaren la posada en marxa del servei nocturn en caps de setmana i vespres de festius de Metrovalencia.

Aquest dilluns han tornat a coincidir en el mateix dia les aturades parcials en Metrovalencia i en l'Empresa Municipal de Transports (EMT), encara que en franges horàries diferents, la qual cosa ha tornat a afectar la mobilitat de milers de persones a València i la seua àrea metropolitana.

Contingut del preacord

En el text del preacord aconseguit, segons fonts d'FGV, les parts es comprometen durant un període de cinc anys a vincular un increment del 2% anual de les taules salarials, que es vincularà proporcionalment a l'augment de l'eficiència en el treball, que es mesurarà amb indicadors, tals com l'increment del treball productiu i l'augment de nombre de viatgers.

Segons ha explicat la consellera d'Obres Públiques i presidenta d'FGV, María José Salvador, "s'ha trobat, juntament amb la Conselleria d'Hisenda, aquesta nova possibilitat en el marc de l'actual legislació estatal (Reial decret llei 24/2018) i dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 que justifica un augment salarial si va de la mà de major eficiència i productivitat en el treball".

Per això, afig, aqueixes mesures de millora de les condicions salarials aniran acompanyades de millores en l'eficiència d'FGV. En aquest sentit, les dues parts s'han compromés a negociar la metodologia, els indicadors i els objectius finals que serviran per a avaluar el resultat a través d'una comissió de seguiment. A més, un auditor intern avaluarà en un informe els compliments dels objectius marcats dins del Pla Anual de Millora de l'Eficiència en FGV.

Entre els objectius d'aquest pla que s'han marcat durant la negociació figura, per exemple, la realització d'un Pla de Formació de serveis estratègics, la introducció de noves tecnologies que permeten o faciliten la millora de l'eficiència, un nou pla de serveis, la regulació de la mobilitat interna del personal, mesures per a la igualtat efectiva de dones i homes tant a nivell salarial com d'oportunitats, la regulació dels serveis en període punta o el canvi dels sistemes d'accés i retribució dels llocs tècnics i de prefectures amb més transparència i equitat.

"La solució beneficia a les dues parts"

Davant aquest preacord, la consellera ha expressat la seua "satisfacció" perquè "s'ha trobat una solució que beneficia a totes dues parts, tant als treballadors com al servei públic de transport, ja que l'acord aconseguit permetrà incrementar i millorar l'eficiència de l'empresa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento