Comunitat Valenciana

València esborra definitivament el franquisme de la seua llista de carrers

  • L'Ajuntament inicia la substitució de les plaques amb doble retolació en les vies que van canviar de nom.
  • El procés va començar al maig de 2017 i els rètols amb les dues denominacions han conviscut quasi un any i mig.
  • Consulta ací el llistat amb tots els canvis (en PDF).
El rótulo de la avenida Amado Granell, ya sin la antigua denominación (General Urrutia) y con el nuevo diseño.
El rótulo de la avenida Amado Granell, ya sin la antigua denominación (General Urrutia) y con el nuevo diseño.
20MINUTOS.ES
El rótulo de la avenida Amado Granell, ya sin la antigua denominación (General Urrutia) y con el nuevo diseño.

Els 51 carrers, places i avingudes de València que van canviar de nom al setembre de 2017 per a complir amb la Llei de Memòria Històrica i eliminar els homenatges a persones o temàtiques relacionades amb el franquisme comencen a lluir els seus nous i definitius rètols.

Una vegada superat el període d'un any de convivència entre les dues denominacions (l'anterior i la nova) anunciat per l'Ajuntament per a facilitar l'adaptació, sobretot als comerços pel que fa a cartelleria i fullets, els operaris del servei de Mobilitat Sostenible han començat a retirar aquestes plaques i a instal·lar les noves, en les quals, a més de figurar el nou nom de la via, s'inclou informació addicional, com el barri en el qual es troba, fruit del nou disseny adoptat fa un any.

Operarios cambian un rótulo en la avenida Amado Granell.
Operarios cambian un rótulo en la avenida Amado Granell.

Tal com va poder comprovar 20 minutos, aquest passat dissabte es van canviar els rètols en l'avinguda Amado Granell, encara que el diumenge seguien instal·lades les que inclouen les dues denominacions en la cèntrica avinguda de l'Oest.

Aquest procés es va iniciar amb l'encàrrec d'un informe a l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València a instàncies de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals. Aquesta entitat va analitzar els expedients aprovats entre 1939 i 1979 i va seleccionar aquells dedicats a personalitats de la dictadura franquista que encara romanien en la llista de carrers de València.

Al maig de 2017 es va fer públic el llistat, i un mes després, el Consell va validar els canvis amb la publicació dels mateixos en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), entre els quals s'inclouen avingudes com la de l'Oest (abans Baró de Càrcer), Amado Granell (General Urrutia) o carrers com Félix del Río (Marco Merenciano), Jerònima Galés (General Barroso), Democràcia (Castán Tobeñas) o l'antic grup Antonio Rueda, entre altres vials.

Rótulo de la avenida del Oeste con la doble denominación.
Rótulo de la avenida del Oeste con la doble denominación.

Els rètols amb la doble denominació han estat exposats als carrers més temps de l'anunciat en un primer moment pel Consistori, que va parlar d'un període d'un any. Finalment, els rètols amb les dues denominacions han lluït en les façanes un any i cinc mesos, ja que es van col·locar al setembre de 2017.

La regidora de Cultura, Glòria Tello, va afirmar en la presentació d'aquesta iniciativa que els canvis perseguien que la ciutat isquera "de la il·legalitat" que en la seua opinió suposava no haver fet efectiu el compliment de la llei aprovada a la fi de 2007 pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento