Comunitat Valenciana

Les Corts aproven que les negociacions per a revertir Dénia siguen "en els termes menys onerosos"

  • Per a PP i Cs, que han votat en contra, es tracta d'"una mera declaració d'ideologia".
  • Per a Podem, la gestió privada ha sigut "un fracàs pels col·lapses i els incompliments".
Imagen de la fachada del Hospital de Dénia (Alicante).
Imagen de la fachada del Hospital de Dénia (Alicante).
Denia.com
Imagen de la fachada del Hospital de Dénia (Alicante).

Les Corts han aprovat aquest dijous amb els vots en contra del PP i Cs una proposició no de llei d'urgència per a instar el Govern valencià al fet que les negociacions per a revertir a la sanitat pública el departament de Dénia (Alacant) siguen en "els termes menys onerosos" per "als valencians i més favorables per a la població assistida".

La proposició, a proposta de Podem, ha comptat amb els vots en contra de PP i Cs en entendre que la reversió serà "un nyap" perquè "no se sap ni quant costarà" i que es tracta d'"una mera declaració d'ideologia".

Així mateix, en la proposició es demana que es vigile que la prestació sanitària en aquest departament "complisca amb els criteris de qualitat i equitat sanitària que se li exigeix a la resta de departaments de salut", que s'òbriga la borsa de treball, i es planifique la dotació de recursos humans necessaris per a preservar la sostenibilitat de l'assistència i en condicions d'equitat a la resta de departaments davant la tornada a la gestió pública.

El diputat de Podem Daniel Geffner ha recalcat la necessitat de la reversió de Dénia perquè ha sigut "un fracàs pels col·lapses i els incompliments" i s'han registrat "unes retallades del 15%" que han suposat uns guanys a la concessionària, Marina Salud, que són per "als seus accionistes no en salut".

Així, ha assenyalat que "el suposat estalvi és en condicions laborals i salarials, que són pitjors als de la sanitat pública amb una plantilla reduïda i salaris insuficients" pel que hi ha "una fugida de professionals".

Per açò, en complir-se tres anys de l'anunci del president de la Generalitat, Ximo Puig, de la reversió "cal passar de les paraules als fets" i ha exigit que les negociacions es facen amb "llum i taquígrafs".

"La conselleria no pot retardar les seues actuacions ni eludir les seues responsabilitats perquè és temps de solucions", ha recalcat Geffner, que ha explicat que amb aquesta proposta es vol ajudar a un procés sostenible que garantisca una sanitat de qualitat, superar la incertesa de la plantilla assegurant els drets del personal al fet que siguen subrogats".

"Sense pla"

Per la seua banda, el portaveu del PP José Juan Zaplana ha explicat el seu vot en contra perquè, ha advertit, la reversió serà "un nyap" perquè "no tenen un pla" per al canvi sinó que "s'improvisa", la qual cosa en La Ribera ha suposat 120 milions. "I això en Sanitat és jugar amb la vida de la gent. Això és temerari", ha afirmat.

Per contra, ha apuntat que amb els diners que costarà la reversió, "es podria donar més mitjans i millorar" a Dénia. Zaplana ha assenyalat que "no pot assegurar que estiguen millor per una gestió pública" i en eixe sentit ha replicat a Geffner que si Marina Salud incompleix el plec de condicions, que "els tiren i no els paguen". "Però no hi ha cap informe que ho diga", ha afirmat.

El diputat ha apuntat que estudien presentar la pròxima legislatura una comissió d'investigació per a saber què ha passat en les reversions de les ressonàncies, en La Ribera i a Dénia.

De la mateixa manera, el diputat de Cs Juan Córdoba ha justificat el seu vot en contra en que aquesta proposició "no resol res, no hi ha un full de ruta per a la reversió i no se'n va a saber quant va a costar als valencians".

En eixe sentit, encara que està a favor de la sanitat pública, considera que per la situació financera de la Comunitat Valenciana "no és necessari canviar allò que funciona".

"És el nostre compromís"

Per contra, el portaveu de Sanitat socialista Juan Ignacio Subías ha explicat que voten a favor perquè el PSPV "sempre ha defés una sanitat equitativa, solidària i de qualitat, pels ciutadans de la Marina i per la sanitat pública". "Sí perquè la reversió és el nostre compromís i es farà de la millor manera possible en interés de tots i del sistema sanitari públic", ha assegurat.

Així mateix, des de Compromís, Josep Nadal ha donat suport a la iniciativa perquè la reversió és "el nostre compromís i si no ho fem la gent no ens ho perdonarà". "Som conscients de les dificultats i del repte perquè és una tasca colossal però cal fer-ho perquè la ciutadania ho demana", ha recalcat Nadal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento