Comunitat Valenciana

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, visitarà la Comunitat Valenciana al febrer

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
EUROPA PRESS - Archivo
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, visitarà la Comunitat Valenciana aquest mes de febrer.

El viatge de la representant de l'Executiu central servirà perquè puga reunir-se amb els agents socials i el Consell, ha asseverat el cap del Consell durant la sessió de control d'aquest dijous en Les Corts Valencianes.

En un altre moment de la sessió, Ximo Puig s'ha referit al tema del finançament autonòmic que, encara que no és el motiu de la visita de la ministra, és previsible que es tracte.

Sobre eixa qüestió, el president ha recalcat que mentre que l'anterior Consell del PP només va manar comunicacions a l'Executiu central, i "poques", per a "convidar a festes" ell ja ha enviat les dos cartes que havia anunciat tant a la ministra d'Hisenda com a la d'Economia per a resoldre el finançament i el deute històric.

Puig, en resposta a una pregunta del síndic de Compromís, Fran Ferri, sobre com encara els reptes pendents per a millorar la vida dels valencians en els últims mesos de la legislatura, ha destacat que hi ha hagut "grans avanços" del "problema valencià".

Malgrat açò, ha enviat una carta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, perquè convoque la comissió per a la negociació política per al nou model de finançament i a la ministra d'Economia, Nadia Calviño, per a abordar "les consideracions que té la Generalitat respecte a la necessària compensació del deute històric".

En eixe sentit, ha ressaltat que han fet "una gran pedagogia" en contra de dirigents del PP d'Espanya que mantenen que si es fan bé els deures no cal condonar el deute per a explicar que la Generalitat exigeix "el que no s'ha finançat en anys". Per açò, va donar a la ministra d'Economia "una explicació clara" de per què és necessari per "justícia" aquesta regularització del deute dels valencians.

Amb tot, ha assenyalat que s'està avançant per a resoldre aquest problema valencià. Així, ha destacat que s'ha avançat en l'infrafinançament, "encara que no tot el que volíem" i per primera vegada en la història es té un projecte de Pressupost General de l'Estat que és "molt millor que els que teníem en el passat, encara que pot ser millorable, amb 450 milions menys".

Per açò, ha assenyalat que, si "alguns d'ací", en referència al PP, van recolzar un pressupost amb 450 milions menys, ha qüestionat ara "com no ho van a aplaudir en el Congrés".

PRESSUPOSTOS "MÉS BOTÀNICS" A MADRID

Per la seua banda, el síndic de Compromís ha trobat a faltar a Madrid un Govern com el del Botànic i uns pressupostos "més botànics". "Volem que Madrid aprenga del que fem ací i no demanarem perdó pel que considerem just", ha advertit.

Per açò, ha exigit la reforma del sistema de finançament i ha retret: "El que no es pot acceptar és el silenci del president Sánchez davant aquesta justa petició". En qualsevol cas, ha apuntat que les polítiques en el temps "ens reafirmen" perquè "no volem que torne la dreta, la que es va portar els diners dels valencians ni ens va llevar els drets".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento