Comunitat Valenciana

Antoni Ferrando analitza i reivindica la tasca de Pompeu Fabra, Moll i Sanchis Guarner en el seu nou llibre

  • El catedràtic emèrit de la Universitat de València (UV) Antoni Ferrando acaba de publicar el llibre 'La construcció d'una llengua moderna de cultura des de la diversitat', una obra en la qual analitza la tasca codificadora de Pompeu Fabra, Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner.
Antoni Ferrando Francés, catedràtic emèrit de la Universitat de València
Antoni Ferrando Francés, catedràtic emèrit de la Universitat de València
UV

Aquest nou treball, editat per Publicacions de la Universitat de València, es presentarà dilluns que ve, 4 de febrer, a les 19.30 hores en el Centre Cultural La Nau, informa la institució acadèmica en un comunicat.

L'acte, presidit per Isabel Vázquez, vicerectora d'Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València, comptarà amb la participació d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, en nom de les tres institucions coeditores. A més, intervindrà Emili Casanova, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de València.

El llibre és una contribució als actes commemoratius del 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra (2018) i ofereix "una magnífica ocasió per a recordar i reivindicar no només a la persona, sinó sobretot el seu llegat", subratllen els impulsors del volum.

Antoni Ferrando reuneix en aquest volum "tres noms indissociables en la història de la llengua catalana del segle XX, sense els quals resultaria difícil explicar per què el català ha recuperat la seua condició com a llengua de cultura plena". Així, "donar de la dimensió lingüística, històrica i cívica de la tasca codificadora de Fabra i de les adaptacions que feren Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a les Illes Balears i per a el País Valencià respectivament", expliquen.

"Una tasca difícil, -continuen- donada la situació de subordinació política de la nostra comunitat lingüística i, a més, les diverses situacions lingüístiques i sociolingüístiques de cadascun dels territoris històrics que la integren".

NORMES DE CASTELLÓ

Així mateix, parla dels contactes de Fabra amb els valencians i de les seues quatre visites al territori per a conéixer in situ la seua realitat lingüística, i dedica una especial atenció al procés de consecució de les Normes de Castelló i la seua evolució durant el franquisme.

Antoni Ferrando Francés és catedràtic emèrit de la Universitat de València -on va dirigir el Departament de Filologia Catalana i l'IIFV- i membre de l'IEC, de l'IIFV i de l'AVL. Ha sigut president de l'AILLC i fundador i director de la revista 'Caplletra'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento