Comunitat Valenciana

El Feminari de la Diputació reflexiona sobre feminisme, política i religió

  • La ministra Carmen Calvo inaugurarà les jornades, en les quals s'homenatjarà l'exministra Carmen Alborch.
  • S'han inscrit al congrés més de mil persones, pel que es preveu que siga l'edició més multitudinària.
Toni Gaspar i Isabel García presenten el Feminari 2019
Toni Gaspar i Isabel García presenten el Feminari 2019
EUROPA PRESS
Toni Gaspar i Isabel García presenten el Feminari 2019

El IV Feminari de la Diputació de València posarà sobre la taula la relació del feminisme amb la política, l'àmbit privat, el moviment LGTBI i la religió per a "carregar les piles" en un "moment d'agitació política" en el qual "partits es qüestionen la igualtat i la importància de la lluita contra la violència de gènere". El certamen homenatjarà l'exministra de Cultura Carmen Alborch, difunta el passat octubre, i l'"empremta de la qual" estarà present en l'esdeveniment.

Així ho han explicat aquest dimecres el president de la corporació, Toni Gaspar, i la diputada provincial d'Igualtat, Isabel García, en la presentació de la quarta edició del Feminari, que tindrà lloc aquest divendres i dissabte i la inauguració del qual serà a càrrec de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, a les 16.30 hores.

García ha avançat que més de mil persones s'han inscrit per a acudir a la cita, per la qual cosa es preveu que aquest Feminari siga el més multitudinari. El 30% dels assistents procediran de fora de la Comunitat Valenciana. En el congrés s'abordaran "problemes que no deixen de ser reals", en un "context de molt de soroll".

La diputada ha recordat que l'anterior edició estava espentada per la "satisfacció" de la convocatòria del 8 de Març. "Pensàvem haver col·locat les nostres reivindicacions en l'agenda política", ha indicat, abans de lamentar que "sis mesos després les coses estan com estan", amb "partits polítics que qüestionen la igualtat i la importància de la lluita contra la violència de gènere". En l'actual "moment d'agitació política", el Feminari dedicat a Carmen Alborch serà una "trobada interessant per a carregar les piles davant d'un any prou dur".

La sessió inaugural, el divendres a les 17.00 hores, portarà per nom 'Lo personal es político'. Al principi, estava previst que la impartira la catedràtica de Filosofia Amelia Varcárcel, però no podrà assistir per un accident que li impedeix viatjar. En el seu lloc estarà "alguna feminista a l'altura d'Amelia", ha assenyalat la diputada, que no ha desvetlat el nom.

La jornada del divendres continuarà amb 'Deporte y feminismo: una relación difícil', un debat en el qual intervindrà la periodista Paloma del Río i l'exesquiadora olímpica María José Rienda. El Feminari continuarà el dissabte a les 10.00 hores amb 'Feminismo y Religiones, ¿Son compatibles?', una taula en la qual estaran presents l'escriptora Rosa Regàs i l'activista marroquina Ibtissame Betty Lachgar. Moderarà Raquel Ortiz Piñero.

Lidia Falcón i Octavio Salazar

La segona taula de la jornada es titularà 'La aportación del movimiento feminista en el movimiento LGTBI'. En ella participaran els activistes Kika Fumero i Ramón Martínez. Després serà el torn de 'Feminismo y política', que comptarà amb l'autor Octavio Salazar i l'activista, escriptora i "històrica feminista" Lidia Falcón. La diputada Isabel García clausurarà l'acte, al costat de la monologuista María Juan i la músic Naira Rodríguez.

Preguntada sobre la presència masculina en les jornades, Isabel García ha explicat que sí hi ha inscrits perquè és un "congrés feminista i tot el que es considere feminista pot vindre". "Hi ha molts homes feministes que ens acompanyen" i "està clar que el poder encara l'ostenten ells", per la qual cosa ha posat en valor que "acompanyen" el moviment, que "no és supremacista", ha recordat.

La responsable provincial d'Igualtat ha assenyalat que el Feminari d'enguany és un homenatge a Carmen Alborch i, per tant, serà un "moment dur i emotiu veure que no està" entre els assistents, ja que "sempre acudia". "L'exemple de Carmen ens ha d'acompanyar en un moment tan dur", ha agregat.

Per la seua banda, el president de la Diputació, Toni Gaspar, també ha dedicat unes paraules a Alborch, perquè "la seua empremta estiga entre nosaltres". Gaspar ha celebrat que el Feminari s'haja "consolidat com tot un referent" a Espanya i ha destacat que "València històricament ha sigut referent de moltes lluites", per la qual cosa "en aquests temps tan confusos ha de ser referent en la lluita per la igualtat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento