Comunitat Valenciana

Ábalos admet que li "incomoda" que no estiga reformat el finançament

  • El ministre de Foment considera que "no hi ha ambient" per a fer-ho en aquests moments.
  • Recorda que mentre el que pot fer el Govern és "millorar les possibilitats de finançament via inversions en els PGE".
El ministre de Foment, José Luis Ábalos
El ministre de Foment, José Luis Ábalos
Europa Press TV - Europa Press
El ministre de Foment, José Luis Ábalos

El ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, ha admès que li "incomoda" que no estiga reformat l'actual sistema de finançament autonòmic perquè és "un gran problema que s'ha de resoldre", però ha assenyalat que en l'actualitat "el debat està en allò menor" i "no hi ha ambient" per a escometre eixa reforma.

El també secretari d'Organització del PSOE s'ha pronunciat en aquests termes en un esmorzar-col·loqui informatiu a València, en ser preguntat per si li "incomoda" que el canvi de sistema de finançament autonòmic no haja arribat "després d'haver-ho promés tant".

Sobre aquest tema, Ábalos ha afirmat aquest extrem i ha assenyalat que "clar" que li "incomoda", però ha indicat que en l'actualitat "el debat està en allò menor i això dificulta parlar d'allò major". A més, al seu juí, "no hi ha ambient" per a abordar la qüestió del finançament i ha reprovat que se li faça aquesta exigència al Govern perquè "en els escassos set mesos" que porta és "molt difícil després d'anys en els quals estava vençut el model no solament políticament sinó legalment".

En qualsevol cas, ha reivindicat que el canvi de model de finançament és "un gran problema que s'han de resoldre" i mentre el que pot fer el Govern és "millorar les possibilitats de finançament via inversions en els Pressupostos Generals de l'Estat". "Eixa és la nostra aportació a eixa deficiència, però clar que està pendent i ho hem d'escometre", ha insistit.

"Recuperar la capacitat inversora"

De fet, el ministre en la seua intervenció ha destacat que "en set mesos, Foment ha incrementat en 460 milions d'euros la licitació a la Comunitat Valenciana i els PGE suposen un increment per a 2019 "ni més ni menys que d'un 190% de la licitació", la qual cosa demostra "un compromís ferm amb els interessos i necessitats d'aquesta terra", ha emfatitzat.

"L'objectiu és recuperar la capacitat inversora de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt, i invertir la tendència dels últims anys, superant fins i tot els valors de 2011", ha subratllat.

Quant al repartiment de la inversió en les diferents àrees i maneres de transport de la Comunitat Valenciana, el ministre ha recordat que el pressupost arreplega un increment de quasi el 90% en la inversió en carreteres fins als 232 milions d'euros; un augment en la inversió ferroviària de més del 75% amb 671 milions; un augment de més del 20% en el transport marítim (89 milions); un increment de quasi el 93% en la inversió aeroportuària i un augment del 17% en matèria de vivenda, que arriba als 47 milions d'euros.

Crisi citrícola

Preguntat per la crisi citrícola, ha destacat el "compromís" del ministre Luis Planas a abordar aquesta qüestió i, de fet, ha recordat que fa unes setmanes va visitar València per a reunir-se amb el sector i membres del Consell. "El tema el té encarat. M'informa que les coses van bé i té confiança", ha afirmat el socialista valencià.

D'altra banda, ha avançat algunes actuacions que el Ministeri de Foment va a dur a terme a la Comunitat Valenciana. En aquest punt, ha detallat que l'últim pas ha sigut la finalització, per part d'Adif, de les obres en el tram L'Alcúdia de Crespins-Moixent, corresponent al trajecte Xàtiva-Nudo de La Encina La Teja.

"La construcció d'aquesta línia és un pas previ necessari per a executar la connexió d'alta velocitat entre València, Alacant i Elx, que possibilitarà el tràfic de viatgers i mercaderies, tant en ample ibèric com a ample estàndard", ha destacat.

Així mateix, ha explicat que el Ministeri de Foment està finalitzant un conveni, per import de 6,6 milions, per a la pròxima licitació del projecte de la nova estació d'Albal, fora del nucli urbà, així com que al llarg del mes de febrer, finalitzaran les actuacions en l'estació de Silla.

També, en el segon trimestre de 2019, està previst l'inici de l'obra de desdoblament de rodament intern de plataforma enfront de la nova Àrea Terminal de l'aeroport d'Alacant amb un import de licitació de 14,3 milions d'euros i pròximament, es licitarà la connexió sud d'Oliva amb l'AP-7.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento