Comunitat Valenciana

Educació accepta la petició del Síndic i facilitarà còpia dels exàmens a les famílies que ho sol·liciten

  • La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha atés la petició del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, i facilitarà còpia dels exàmens a les famílies i els alumnes que ho sol·liciten, segons ha informat l'entitat en un comunicat.
Una alumna fent un examen
Una alumna fent un examen
ISTOCK/ARCHIVO
Una alumna fent un examen

El defensor del poble valencià conclou així de forma favorable l'expedient sobre el dret dels pares i els alumnes a obtindre còpia dels exàmens corregits en els supòsits de no reclamació.

Com a resultat de la investigació, i segons demanava el defensor del poble valencià, la Conselleria d'Educació enviarà instruccions a tots els centres docents no universitaris perquè es faça efectiu el dret de les persones interessades "a obtindre còpia dels exàmens realitzats, independentment dels supòsits de reclamació regulats en la normativa vigent".

En l'informe remés al Síndic, la Conselleria comparteix el plantejament de defensor autonòmic i considera "de plena aplicació en l'àmbit acadèmic" la Llei reguladora de procediment administratiu, que en el seu article 53.1 arreplega el dret de les persones que tenen la condició d'"interessat" a accedir i tindre còpia dels documents que formen part d'un expedient administratiu.

El passat mes de novembre el Síndic va instar la Conselleria d'Educació instruccions als centres docents perquè donen resposta positiva a les famílies que sol·liciten còpia dels exàmens o proves d'avaluació corregides, també en els supòsits de no reclamació.

Aquesta petició s'empara el dret dels interessats a obtindre còpia simplement per a revisar les proves d'avaluació a casa, per a repassar o senzillament per a exercir el seu dret d'accés a aquests documents.

NO ES CONTEMPLA EXPRESSAMENT

Segons informava aleshores la institució, la normativa vigent a la Comunitat Valenciana no contempla "expressament" el dret de l'alumnat o dels seus representants legals -en cas de ser menors d'edat-, d'obtindre una còpia dels exàmens realitzats si no és en l'àmbit d'un procediment de reclamació.

"Precisament per açò, els centres docents podrien denegar les còpies dels exàmens sol·licitats pels alumnes o tutors legals, privant els interessats de l'exercici de l'esmentat dret", han advertit des de la Sindicatura.

El defensor assegurava compartir "el posicionament de les sentències judicials" que assenyalen que, d'acord amb la llei reguladora del procediment administratiu, "el dret de qualsevol ciutadà a accedir a documentació administrativa no troba un altre límit més que l'interés legítims del sol·licitant" i aquest criteri, segons els mateixos tribunals, resulta de plena aplicació en l'àmbit acadèmic. Ara, Educació ha atés la seua petició i facilitarà eixa còpia d'exàmens.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento