Barcelona serà pionera en aplicar la Llei de Serveis Socials, amb tot el que això implica. D’una banda s’universalitzarà l’accés als serveis socials, però de l’altra, i depenent de la renda de l’usuari, s’aplicarà el sistema del copagament per sufragar les despeses que generi la seva atenció.

Tal com ja s’està fent en l’accés a residències i escoles bressol municipals es concedirà l’accés a qualsevol ciutadà a totes les prestacions socials (atenció a persones dependents, centres de dia per persones amb discapacitat o la teleassistència, entre d’altres) amb independència del nivell de renda.

Ara bé, qui té menys recursos paga menys o no paga. Qui en té més, paga una part de les despeses mentre que l’Administració es fa càrrec de la resta. Els trams i l’equilibri de pagament encara no s’han establert, segons fonts municipals.

Aquesta és una de les novetats que comporta l’aplicació del model de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Barcelona 2008-2011. S’invertiran 46,5 M1 en equipaments, en l’increment de professionals i en la implantació d’un nou Pla de Sistemes d’Informació (noves tecnologies).

Amb aquestes mesures es preveu que al 2015 s’arribarà a donar cobertura a 150.000 ciutadans, o el que és el mateix, al triple de persones que ara. A més, fins al 2011 s’incrementarà la plantilla de professionals d’aquesta àrea un 44%, i en seran ja 696.

43 centres per cobrir els 73 barris

D’aquí a 8 anys, Barcelona tindrà 43 centres de serveis socials que donaran cobertura als 73 barris de la ciutat. A hores d’ara n’hi ha 34, però se n’afegiran de nous distribuïts de la següent manera: el districte de Sant Martí n’incorporarà 3; Sants-Montjuïc, 2; i l’Eixample, Sant Andreu, Nou Barris, Horta-Guinardó i Gràcia n’estrenaran, un de nou cadascun. Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts mantenen els dos que ja tenien. Tots els antics es remodelaran i 10 d’ells seran substituïts per un edifici de nova construcció.