BCNegra porta la novel·la policíaca fins al Port

  • El certamen aplega més d’un centenar d’autors del gènere i ponents, i a més programa més de 41 activitats amb 28 moderadors.
  • El Port de Barcelona serà l'escenari de passeigs literaris en golondrina amb autors com ara Rosa Montero, Màrius Serra o Andreu Martín.
El director de BCNegra, Carlos Zanón, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, al Port de Barcelona.
El director de BCNegra, Carlos Zanón, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, al Port de Barcelona.
ACN
El director de BCNegra, Carlos Zanón, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, al Port de Barcelona.

Barcelona escriu fins al 3 de febrer un nou capítol del festival de novel·la policíaca BCNegra, que arriba a la seva catorzena edició. El Port de Barcelona serà un personatge central d'aquest certamen, donat que ha estat un símbol present en moltes de les novel·les del gènere que s'han escrit des de la ciutat així com un element central, real o imaginari, en moltes ciutats escenari de trames literàries negres i criminals.

La desaparició del llibrer Paco Camarasa, històric director d'aquesta cita cultural, va donar pas a l'escriptor barceloní Carlos Zanón com a responsable de l'esdeveniment. Zanón està d'estrena perquè acaba d'editar una nova entrega de la saga del detectiu Pepe Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán, escrita amb el seu segell personal.

Premi Pepe Carvalho

De fet, enguany, el Premi Pepe Carvalho del festival s'atorgarà a l'autora argentina Claudia Piñeiro, coneguda pels thrillers Tuya o Betibú. Com a autors convidats i participants a BCNegra destaquen en aquesta edició John Banville, David Peace, Rosa Montero, Toni Hill, Ferran Torrent, Charles Cumming, Nacho Carretero o Bernard Minier.

També hi serà Otto Penzler, fundador i propietari de la llibreria de gènere policíac novaiorquesa The Mysterious Bookshop, i coautor del títol Encyclopedia of Mystery and Detection. En total, es reuniran més d'un centenar d'autors i ponents i es programaran 41 activitats amb 28 moderadors.

Personatge estrella

Lisbeth Salander, icona del gènere negre creada pel malaurat escriptor suec Stieg Larsson amb la saga Milenium és el personatge estrella d'aquesta edició del certamen. L'obra en què s'aprofundirà durant el festival és Total Khéops del francès Jean-Claude Izzo, la primera part de la seva trilogia entorn del policia Favio Montale a la ciutat portuària de Marsella.

Mentrestant, el narrador escollit per a disseccionar el seu treball és el nord-americà Chester Himes. Al Palau de Virreina exposa al seu pati 4,3 horas, una mostra a càrrec dels estudiants del Màster de Fotografia i Disseny de l'Escola Elisava.

Els alumnes exhibeixen el resultat d'un treball de rastreig del turisme de creueristes, que fa una estada a Barcelona d'entre tres i quatre hores de mitjana. Per la seva part, la Biblioteca Jaume Fuster exposa Secrets de butxaca, un viatge a les col·leccions policíaques de butxaca de l'editorial Bruguera.

El programa, desglossat

Dissabte i diumenge, l'entorn del Port de Barcelona serà l'escenari de passeigs literaris en golondrina amb autors com ara Rosa Montero, Màrius Serra, Andreu Martín o Marc Artigau i Jordi Basté. Aquestes xerrades marítimes substitueixen les rutes per la ciutat que s'havien organitzat en edicions anteriors.

Dins dels actes organitzats per recordar Paco Camarasa figura l'exhibició del seu fons bibliogràfic a la Biblioteca Montbau. El fons documental de Camarasa roman a l'Arxiu del districte de Ciutat Vella, on vivia i treballava el comissari de BCNegra. Aquest llegat el va donar a la ciutat la vídua de Camarasa, Montse Clavé.

Fins al 3 de febrer. Tota la informació i la programació a la pàgina web oficial: lameva.barcelona.cat/bcnegra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento