Comunitat Valenciana

El món faller comença a sumar-se al projecte 'Per unes Falles sostenibles"

  • “Les Falles constitueixen una gran eina cívica per a impulsar aquests valors de sostenibilitat", segons Pere Fuset.
  • Es portarà a terme una anàlisi dels aspectes ambientals que es materialitzarà en una guia de bones pràctiques.
Presentación de las primeras adhesiones al pacto
Presentación de las primeras adhesiones al pacto
DIVAL
Presentación de las primeras adhesiones al pacto

El món de les Falles ha iniciat el seu camí cap a la sostenibilitat de la festa a través de l'adhesió de les primeres comissions falleres al pacte per la sostenibilitat de les festes josefines que impulsen la Diputació de València, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de València.

L'acte celebrat en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) ha comptat amb la Fallera Major de València, Marina Civera amb la seua cort d'honor; el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset; el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez.

En l'esdeveniment, conduït pel presentador i humorista Eugeni Alemany, s'han entregat les primeres cartes d'adhesió a les comissions que ja han subscrit els objectius del pacte.

Sota aquest prisma, el MuVIM ha acollit l'estrena d'un curtmetratge per a fomentar en el si de les comissions i els casals fallers la consciència i sensibilitat sobre la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de la festa gran de València.

Curtmetratge per a fomentar la sostenibilitat

El curt és una crida a les comissions falleres perquè se sumen i facen seus els objectius del projecte 'Per unes Falles sostenibles', a més d’"un exemple de com amb xicotets gestos es poden aconseguir grans fites".

"Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides han d'estar sempre presents en l'agenda de tots els territoris", ha reivindicat el responsable provincial de Medi Ambient, per a subratllar que "les comissions són la festa i els qui han fet possible que siga Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i per a continuar sent-ho l'únic camí és el desenvolupament cap a la seua sostenibilitat".

En la mateixa línia, Fuset ha destacat que "els casals són un espai intergeneracional en els quals es pot aconseguir que aquests bons hàbits arriben a moltíssima gent". Es tracta d'una campanya que "vol crear consciència no solament durant els dies de les festa, i les Falles constitueixen una gran eina cívica per a impulsar aquests valors de sostenibilitat".

Per part de la Generalitat, la responsable de Prevenció d'Incendis ha posat en valor que aquest acord entre institucions "trenca la tendència passada de caminar cada administració pel seu camí, i permetrà aportar a la societat eines per a millorar la relació de la festa amb l'entorn".

Així, partint de l'anàlisi dels aspectes ambientals derivats de cadascuna de les activitats, es generen una sèrie de resultats que es materialitzaran en una guia de bones pràctiques falleres. En definitiva, la meta és impulsar tant entre la ciutadania valenciana com entre els turistes hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient "mentre gaudim de la festa".

L'àrea de Medi Ambient de la Diputació ha lliurat les primeres cartes d'adhesió al pacte per la sostenibilitat de les Falles a les comissions que ja s'han compromés amb els objectius d'aquesta campanya. Estan vinculats als ODS de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i als reconeixements i implicacions de la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.

Compromisos

En concret, els compromisos són: implicar-se activament en la millora de la gestió medi ambiental de la festa en tots els seus entorns, impulsar la sensibilització i la conscienciació de tots els membres de la comissió respecte a la sostenibilitat i al caràcter inclusiu i integrador i conciliador de la festa, impulsar modalitats de consum més sostenible, adoptar mesures per a combatre i compensar el canvi climàtic i divulgar la sostenibilitat de la festa entre visitants i turistes.

El pacte per la sostenibilitat de les Falles persegueix així estudiar l'impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i als municipis de les comarques valencianes que també les celebren.

Aquesta informació servirà per a disposar d'una diagnosi global a partir de la qual determinar mesures, actuacions i processos de millora per a beneficiar la festa en el seu conjunt, mitjançant un pla d'acció o pla estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento