El refinament shakespearià s'instal·la al TNC

  • El veterà director d'escena Pere Planella adapta la comèdia 'Afanys d'amors perduts', un divertiment sobre l'amor i la raó a la cort del rei de Navarra.
L'obra 'Afanys d'amors perduts' de Pere Planella, adaptació de la comèdia de William Shakespeare.
L'obra 'Afanys d'amors perduts' de Pere Planella, adaptació de la comèdia de William Shakespeare.
DAVID RUANO
L'obra 'Afanys d'amors perduts' de Pere Planella, adaptació de la comèdia de William Shakespeare.

Una de les comèdies més refinades i celebrades de William Shakespeare s'estrena al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en una producció dirigida per Pere Planella, un veterà professional que enguany celebra 50 anys en l'escena.

Ell mateix ha fet l'adaptació de l'obra Afanys d'amors perduts juntament amb Roger Cònsol. El repartiment està encapçalat per Pep Anton Muñoz, Sara Espígul, Arnau Puig i Peter Vives. Hi ha expectació sobre aquest espectacle, donat que ja s'han venut el 74% de les entrades.

Aquest enginy d'alta volada sobre l'amor i la raó parteix del jurament fet pel rei de Navarra i tres dels seus cavallers d'allunyar-se dels plaers mundans durant tres anys per dedicar-se en exclusiva a l'estudi. Tenen prohibit, fins i tot, que cap dona se'ls acosti a menys de mil milles de la cort.

Però aquests plans els trastocarà la visita d'una ambaixada de la princesa de França i tres de les seves dames per recuperar uns territoris en disputa a l'Aquitània.

Planella dota a aquest espectacle coetani d'altres grans comèdies shakespearianes com El somni d'una nit d'estiu o Romeu i Julieta de la seva dilatada experiència com a cofundador del Teatre Lliure i de Zitzània Teatre, entre altres. La majoria de les cronologies de les obres de Shakespeare situen Afanys d'amors perduts als inicis de la seva carrera.

Certs estudiosos la col·loquen immediatament després de La comèdia dels embolics, a la que s'assembla força. En l'actualitat, es valoren d'aquesta peça una sèrie de valors shakespearians com la força del llenguatge, l'economia i la precisió amb les que l'autor va dibuixar les situacions descrites i l'agudesa i l'atreviment de mostrar uns personatges masculins en contrast amb els femenins, d'una gran intel·ligència pràctica i emocional.

Del mateix mode, els especialistes consideren que l'argument d'aquest text es basa en un seguit d'esdeveniments històrics mentre que els personatges, dibuixats segons les convencions de la Commedia dell'arte, tenen pinzellades d'autors com Thomas Nashe, Walter Raleigh o John Floria.

Dilluns vinent, Pere Planella conversarà amb el periodista Albert Lladó a la Biblioteca d'Horta-CanMariner a les 19 hores.

Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Sala Petita. Pl. de les arts, 1. Fins al 24 de febrer. De dijous a dissabte a les 20 hores i diumenge a les 18 hores. Preu: de 12 a 24 €. tnc.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento