El preu de la vivenda es frenarà enguany després de créixer la venda un 3,62% i el lloguer un 15,92% en 2018
El preu de la vivenda es frenarà enguany després de créixer la venda un 3,62% i el lloguer un 15,92% en 2018 EUROPA PRESS - ARCHIVO

El preu de la vivenda a la Comunitat Valenciana frenarà enguany el seu increment o fins i tot baixarà lleugerament després de registrar en 2018 un augment del preu mitjà de venda del 3,62%, i del lloguer d'un 15,92%, que ha augmentat sobretot en els barris perifèrics per la forta pressió alcista registrada en anys anteriors en els centres de les ciutats, segons l'informe de l'Associació

d'Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (ASICVA).

Sobre este tema, la presidenta d'ASICVA, Nora García, acompanyat del tresorer de l'associació, Óscar Amador, han oferit aquest dimecres una roda de premsa per a informar de l'evolució del mercat en l'últim any, que ha situat el preu mitjà de venda en els 114.925 euros en 2018 i el lloguer en els 595 euros en 2018 a la Comunitat Valenciana.

En este sentit, han advertit que cal estar "alerta" perquè s'està frenant la demanda a la Comunitat Valenciana i encara que els preus no han arribat als màxims previs a la bambolla immobiliària de 2007 "si que hi ha indicis" i "la por existeix en el sector".

Per açò, la presidenta d'ASICVAL ha sol·licitat una reunió al Govern valencià, a la qual no han tingut resposta, per a traslladar-li els seus plantejaments per a augmentar l'oferta i controlar els preus. Per a açò, demana "combatre" els apartaments turístics i sobretot donar major garanties als propietaris. Per contra, ha advertit que fixar un preu màxim produirà l'efecte contrari.

García ha explicat que l'acusat repunt registrat en els dos últims anys és conseqüència de la recuperació econòmica i sobretot de "la moda" dels apartaments turístics amb una oferta de més de 5.000 immobles sol en la ciutat de València, dels quals el 40% són de particulars. No obstant açò, ha assenyalat que comença a detectar-se que els propietaris han detectat que aquesta modalitat "no és tan bonica" i estan tornant al lloguer habitual.

Encara així ha advocat per controlar aquesta modalitat per a pal·liar "l'escassetat" d'oferta de lloguer habitual, provocada també per la paralització de les promocions d'obra nova, i controlar també l'increment dels preus.

De la mateixa manera, considera "imprescindible" que les comunitats de propietaris tinguen "veu i vot" sobre els lloguer turístics, creu que els beneficis fiscals sobre l'IBI són "interessants però insuficients" i sobretot demana augmentar les garanties en la llei d'arrendament urbà per als propietaris en cas d'impagaments del llogater perquè ara estan "completament desemparats".

Per contra, ha alertat que l'augment en el temps legal de lloguer fa pujar els preus i ha rebutjat per complet fixar un preu màxim o "posar traves" perquè seria "contraproduent" i provocaria que els propietaris no trauran al mercats els immobles.

Així mateix, ha comentat que la incidència del Brexit "encara no és molt gran" tot i que es comença a notar ja que alguns anglesos comencen a vendre per a tornar als seus país i preveu que aquesta tendència continue. No obstant açò, aquest descens es veurà compensant amb el mercat xinés que està comprant "moltíssim" per a ús propi i com a inversió.

EVOLUCIÓ DEL MERCAT

En concret, el preu mitjà de la compra venda de vivendes usades va créixer en 2018 un 3,62% a la Comunitat Valenciana fins a situar-se en 114.925 euros mentre que el preu per metre quadrat va augmentar un 5,75% fins als 1.008,5 euros el que demostra que cada vegada es ven vivendes "més xiquetes però més cares".

Per províncies, Alacant va ser la que més va augmentar el preu amb un 4,47%, seguida del 3,36% de València i de el 1,68% a Castelló. En les capitals l'increment va ser del 9,08% a Alacant, del 6,12% a València i del 4,97% a Castelló.

El preu mitjà per metre quadrat va créixer un 10,26% en la província d'Alacant, un 2,29% en la de València i un 0,08% a Castelló mentre que la pujada en les capitals va ser de, 8,87%, a València, del 7,43% a Alacant i del 7,41% a Castelló.

El fort increment dels preus en les zones cèntriques de les ciutats ha desplaçat les pujades als barris perifèrics, que han registrats els majors increments en l'últim any, provocats també per inversors que van comprar a bons preus en els anys més baixos i després d'una reforma els trauen ara a la venda amb increments de fins al 300%.

Així, en la ciutat de València el districte de Benimaclet el preu mitjà de venda ha augmentat un 59,10%, Pobles del Sud un 33,93%, Campanar un 24,02% i Algirós un 23,24%. Solament ha baixat Pobles de l'Oest un 9,83%.

Per la seua banda, el preu mitjà mensual de lloguer va créixer un 15,92% a la Comunitat. Per províncies, l'increment va ser del 28,80% en valència, del 8,99% a Castelló i de el 1,40% a Alacant mentre que en les capitals de província l'augment va ser del 27,52% a València, de el 11,59% a Alacant i del 2,65% a Castelló.

Per la seua banda, el preu mitjà per m2 va créixer un 16% a la Comunitat: un 25,49% a València, un 17,50% a Castelló i un 3,92% a Alacant. En les capitals l'augment va ser del 20,63% a València, del 13,95% a Castelló i del 6,78% a Alacant.

En el lloguer, igual que en la venda, els majors increments s'han registrat en la perifèria amb un increment del 38,80% en Extramurs, del 37,80% en l'Olivereta o del 25,49% en Alguirós mentre que han baixat un 30% en Pobles del mSud i un 14,64% en Camins al Grau.

Aquestes estadístiques es basen en els informes de les 144 immobiliàries associades a ASICVAL, que forma part de la Federació d'Associacions Immobiliàries d'Espanya (FAI), amb una cartera de 2.500 vivendes en venda.

Consulta aquí más noticias de València.