Paterna alçarà un mausoleu per a acollir les restes dels represaliats no reclamats
Paterna alçarà un mausoleu per a acollir les restes dels represaliats no reclamats AJUNTAMENT DE PATERNA - Archivo

L'Ajuntament de Paterna (València) alçarà un mausoleu en la fossa 113 del cementeri 4 amb compartiments que albergaran les restes òssies dels cossos dels represaliats pel franquisme que no han sigut reclamats pels seus familiars després de la identificació.

Amb aquest monument, Paterna vol "dignificar la figura d'aquelles persones que van ser represaliadas pel franquisme i trencar el silenci que embolicava el seu record", ha manifestat el regidor de Protecció a les Persones i Participació Ciutadana i president del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica, Julio Fernández.

L'obra, finançada per la Diputació de València amb un pressupost de 30.000 euros, tindrà una superfície de 3,1 per 3,4 metres i comptarà amb la col·laboració del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna.

D'aquesta manera, "si en el futur aparegueren descendents o familiars, les restes podrien ser recuperades, ja que estaran descansant en receptacles individuals", ha especificat l'edil. L'Ajuntament porta col·laborant amb l'associació des que es va iniciar l'exhumació de la fossa, que ha permés localitzar les restes de 49 persones.

Paral·lelament, s'han iniciat els tràmits perquè 'el Paredón' d'Espanya, el Camí de la Sang i les Fosses de Paterna, siguen declarades com bé de rellevància local. "Volem assegurar-nos que aquestes zones es conserven i dignifiquen per a retre homenatge a les 2.238 persones que van perdre allí la vida, que no siguen oblidades, i per a reparar el deute moral amb els seus familiars", ha reivindicat el titular del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica.

Consulta aquí más noticias de València.