Comunitat Valenciana

El PP acusa Trenzano de "mentir" per a beneficiar en les ajudes al valencià a la família de Puig

  • Beatriz Gascó diu que irregularitats, "les hi ha hagut com la catedral de Burgos de grans".
  • "Quasi 800.000 euros han acabat en mitjans no registrats a la Comunitat", segons Ciutadans.
  • Trenzano diu que utilitzen "criteris més objectius i transparents" i que ha augmentat el pressupost esta legislatura.
Rubén Trenzano
Rubén Trenzano
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Rubén Trenzano

La diputada del PP a Les Corts Beatriz Gascó ha acusat el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, de "mentir" quan va assegurar que s'havien fiscalitzat les ajudes al foment del valencià a dos empreses vinculades a la família del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a beneficiar-les.

"Educació va fer els ulls grossos en la subvenció rebuda per les empreses del germà de Ximo Puig ignorant irregularitats. Aquestes empreses de comunicació (Mas Mut Produccions i Comunicació dels Ports) han rebut més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 per a ajudes al foment del valencià sense cap tipus de control", ha indicat en la comissió d'Educació de Les Corts, en la qual ha comparegut Trenzano a petició del grup popular.

Segons Gascó, "l'expedient de les ajudes econòmiques revela nombroses irregularitats que, lluny de ser esmenades, tal com tècnics de la Conselleria d'Educació han fet amb altres empreses, han sigut acceptades sense cap rèplica i fins i tot el director general ha arribat a mentir indicant a l'abril que sí estaven justificades quan no ho estaven".

"A l'abril de 2018 Trenzano va contestar al grup popular que tot estava fiscalitzat. El PP va presentar aleshores un contenciós-administratiu davant la Justícia per l'evidència d'irregularitats detectades en l'expedient. En la resposta que li dóna l'Advocacia de la Generalitat s'assenyala que el procés fiscalitzador a les empreses de familiars del president no és va iniciar fins al 18 de juliol del 2018", uns tres mesos després de la contestació de Trenzano, ha explicat la diputada.

Açò "planteja dubtes de per què no s'havia controlat fins llavors, si algú havia donat indicacions de fer els ulls grossos i mirar cap a un altre costat i per què el director general va mentir a l'abril quan va dir que s'havien fiscalitzat i no era cert", ha exposat.

Entre les "irregularitats" en l'expedient, s'ha referit a "persones el salari de les quals s'utilitza com a despesa de forma duplicada en diferents partides" o "que els mitjans de comunicació de Mas Mut Produccions i Comunicació dels Ports compartisquen continguts entre la televisió i els mitjans escrits però les subvencions les reben de forma separada".

També ha al·ludit al "lloguer mensual d'un local a nom del pare del president de la Generalitat", al fet que "no presenten la documentació de forma correcta, coincidència d'accionistes entre les dos empreses, subcontractacions d'unes a unes altres però concorren com a empreses diferents" i les dades d'audiència que ofereixen.

En aquest sentit, ha assenyalat que Comunicació dels Ports diu que te una audiència de 35.000 espectadors en una zona amb 5.000 habitants. "És raret que tots els habitants dels Ports vegen simultàniament el mateix canal en set televisions alhora, no li pareix rar?", ha etzibat al director general, al qual ha assegurat que, malgrat que mantinga que no hi ha irregularitats, "les hi ha hagut com a la catedral de Burgos de grans".

Gascó també ha reiterat que és "sospitós" que el Consell del Botànic eliminara el 2015 l'obligatorietat que les empreses que concorregueren tingueren les llicències en vigor i que el 2016, una vegada resoltes els llicències de TDT "de les quals l'empresa del germà del senyor Puig és beneficia, en l'ordre torna a aparéixer com a requisit obligatori".

Trenzano respon: "No hi ha valoracions subjectives"

En la seua intervenció, Trenzano ha començat destacant que el Consell aposta per impulsar la diversitat lingüística i la línia d'ajudes al foment del valencià en els mitjans va en eixe sentit, com fan altres governs com ara Balears, Astúries, Navarra o Galícia. I és fa amb una línia de concurrència competitiva per la qual s'ha passat de repartir 1,5 milions a 7 empreses el 2014, amb la popular María José Català com a consellera, a 13 milions i 165 beneficiaris el 2017.

Ha defés l'obertura de les ajudes a tot el sector, més enllà de l'audiovisual, i ha assegurat que van introduir "criteris més objectius i transparents", com a nombre d'espectadors o visites. Així mateix, ha explicat que existeix un pla de control per a comprovar que els concurrents compleixen els requisits i justificar la subvenció.

Trenzano ha replicat a Gascó que no és pot comparar la línia de la seua Direcció General amb la qual va seguir quan l'ara diputada estava al capdavant, ha recordat el tancament de Canal 9 i que a partir d'ací, el 2014 el PP convoca aquestes subvencions destinades a empreses privades i com no tenien partida pressupostària prevista aproven una modificació dels comptes prenent 800.000 euros: 400.000 és van detraure de CACSA, 234.000 de Cultura i 166.000 de la caixa fixa.

Per a l'exercici 2015, ha indicat, sí preveuen una línia pressupostària en la qual van introduir una modificació "només una setmana abans" de les eleccions i que el Botànic ha d'executar, "canviant els criteris de valoració dels seues ajudes, que responien poblacions per a beneficiar a unes empreses concretes".

El "modus operandi" de Gascó com a directora

A més, ha posat en qüestió el "modus operandi" de Gascó i Català en la tramitació de l'ordre del 2014, quan van proposar que el cap de premsa estiguera en la comissió de valoració de les subvencions: "Ha llegit la llei de subvencions? Un càrrec de confiança no pot estar integrat en una comissió de funcionaris públics".

A més, s'ha referit a "irregularitats" quan en eixa ordre del 2014 el termini de justificació acabava el 15 de desembre i "redacta una modificació per a ampliar-lo fins al dia 22, redacta el projecte d'ordre, l'envia a l'Advocacia i publica una resolució en el DOGV en la qual modifica les bases d'un orde, és una irregularitat, com si el Consell aprovara un decret per a modificar una llei aprovada per Les Corts".

"No hi ha una irregularitat d'aquest director general, li acabe d'ensenyar una infracció administrativa, una negligència", ha indicat, agregant que el Consell actual "és caracteritza per que tots els decrets i ordres són exposats al públic, cosa que vosté no va fer".

També ha recordat Trenzano que l'anterior Consell ja va atorgar ajudes a Comunicació dels Ports i ha indicat que en eixe cas no hi ha una subcontractació amb Mas Mut, sinó que és produeix la "compra de continguts, que és una cosa que fan quasi totes les empreses que pertanyen al mateix grup". A més, ha acusat Gascó de voler "embolicar" amb els llicències.

"No he rebut instruccions, hi ha un control exhaustiu per part dels funcionaris públics", ha subratllat el director general, que ha trobat a faltar "propostes constructives" de la diputada "per la seua experiència".

CS critica les ajudes per "afinitats"

Al seu torn, la diputada de Ciutadans (Cs) Mercedes Ventura ha mostrat el seu suport al foment del valencià però "no amb els seus criteris d'afinitat" i ha apuntat que aquesta legislatura "quasi 800.000 euros han acabat en mitjans no registrats a la Comunitat, afins a la seua ideologia, el 15% del total de subvencions".

Ha afegit que els diners han anat, en alguns casos, a "mitjans que difonen idees contràries a l'ordenament jurídic" o són "altaveu dels seus amics independentistes" que en un cas concret, ha explicat, inclouen el País Valencià dins de les notícies nacionals i la resta de les autonomies en la secció internacional.

Sobre aquest tema, Trenzano ha apuntat que entrar en el terreny de la llibertat d'expressió és "anar per una fina línia" que podria suposar la comissió d'un delicte si no s'atorga una subvenció per raons ideològiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento