Comunitat Valenciana

El Govern invertirà un 60,7% més en la Comunitat en 2019

  • El projecte de l'Executiu de Sánchez preveu 1.189,8 milions per a la C. Valenciana, quasi el 10% del total.
  • És la segona autonomia amb major increment després de Navarra per a l'any en curs.
  • Ximo Puig diu tindre el compromís d'Hisenda per a pujar de 10 a 38 milions l'ajuda al transport.
Imagen del proyecto de ley de presupuestos.
Imagen del proyecto de ley de presupuestos.
Canal 24Horas / RTVE
Imagen del proyecto de ley de presupuestos.

El primer projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) presentat aquest dilluns pel Govern de Pedro Sánchez (PSOE) contempla per a 2019 un increment del 60,7% en les inversions territorialitzades destinades a la Comunitat Valenciana, que aconsegueix els 1.189,88 milions d'euros, enfront dels 740,36 milions dels comptes de 2018, pactades entre el PP i Ciutadans.

D'aquesta manera, la valenciana és la segona autonomia amb major increment de la inversió estatal, només superada per Navarra, i conforma, al costat de Catalunya i Andalusia, el grup de comunitats on més creix. Amb aquesta xifra, la Comunitat aconsegueix el 9,8% de la inversió total a Espanya, prop del 10% que reclamava la Generalitat. En els comptes de 2018, aquesta proporció va ser del 7,3%.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el cap del Consell, Ximo Puig, oferiran aquesta vesprada els detalls del projecte de Pressupostos per a la Comunitat, que té les següents línies bàsiques.

TRANSPORT METROPOLITÀ 

El Govern sols ha inclòs una subvenció de 10 milions d'euros per al transport de l'àrea de València, enfront dels 38 que va anunciar Puig després de reunir-se amb Sánchez en La Moncloa el mes d'octubre passat. És la mateixa quantitat que van pactar PP i Ciutadans en 2018 a iniciativa d'aquest últim partit.

El cap del Consell va dir aquest dilluns que ha parlat amb la ministra d'Hisenda, qui li ha promés arribar a la xifra acordada mitjançant la presentació d'esmenes per part dels grups que donen suport a l'Executiu.

DEUTE DE LA MARINA

Els comptes públics inclouen una disposició addicional específica perquè l'Estat assumisca el deute del Consorci València 2007, que gestiona La Marina, i que té el seu origen en les obres de condicionament per a la Copa Amèrica d'aquell any. Segons els càlculs inicials, aconseguiria els 373 milions d'euros.

EQUIPAMENTS CULTURALS

El document reserva una partida d'1 milió d'euros per a la Fundació Palau dels Arts, enfront dels 600.000 euros consignats en 2018. Així i tot, continua quedant lluny de l'aportació estatal a altres coliseus de lírica com el Teatre Real, que comptarà amb 9,3 milions, o el Liceu de Barcelona, que tindrà una aportació ordinària per a les seues activitats de 7,1 milions.

Mentrestant, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) es manté en 261.880 euros per a finançar les seues despeses de funcionament, i el Museu de Belles arts de València, de titularitat estatal, rebrà 600.000 euros per a la millora de l'entorn i dels accessos.

PROJECTE DE SOTERRAMENT DE LES VIES A VALÈNCIA

El projecte contempla una inversió de 2,7 milions per al túnel passant i el canal d’accés a València, enfront del milió d'euros dels comptes de 2018, i preveu altres 2 milions per a 2020, 60,5 milions per a 2021 i 72,1 per a 2022, del total de 2.164 milions en què es calcula el cost total.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento