Comunitat Valenciana

La fundació Blasco Ibáñez decideix aquest dimecres si acudeix als tribunals per a reclamar part del llegat

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Imatge de Blasco Ibáñez en la seua casa de la Malvarrosa, a València
Imatge de Blasco Ibáñez en la seua casa de la Malvarrosa, a València
GVA - Archivo
Imatge de Blasco Ibáñez en la seua casa de la Malvarrosa, a València

El patronat de la Fundació Centre d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez celebrarà aquest dimecres una reunió per a abordar el futur del llegat de l'escriptor i polític valencià que alberga la Casa-Museu Blasco Ibáñez de la ciutat, dependent del seu Ajuntament, després d'haver vençut el conveni subscrit entre la citada entitat i el consistori per a l'ús i exhibició de fons de l'autor per al període 2012-2017 i la pròrroga d'un any acordada coincidint amb la celebració en 2018 de l'Any Blasco Ibáñez.

El principal escull per a la firma d'un nou conveni que assegure la permanència i exposició de tot el llegat de l'escriptor en la capital valenciana es troba en la propietat d'una de les dos parts en les quals aquest es divideix, atés que la fundació defèn que és seua i l'Ajuntament que l'amo és ell, com ha indicat a Europa Press el secretari de l'entitat dedicada a Blasco Ibáñez, Ángel López. Aquesta primera part la integren una col·lecció bibliogràfica, cartes, dibuixos, manuscrits i diversa documentació.

López ha comentat que sobre la segona part del llegat -"menys nombrosa" i composta per fotografies, cartes personals, contractes amb empreses cinematogràfiques i editorials i diversos objectes- "no hi ha cap problema ni dubte" i ha afirmat que la fundació, que "la va cedir temporalment", la "recuperarà".

Pel que fa a la primera, el secretari ha defès que la propietat és de la fundació i ha assegurat que hi ha documents que així ho avalen i "arguments legals més que suficients per a discutir-ho". D'aquesta manera, ha insistit que després de concloure el conveni 2012-2017 i la pròrroga acordada per a 2018, aquesta entitat reclama que aquests fons li siguen retornats. "No hi ha dubte de qui és el propietari", ha dit.

Ángel López ha lamentat que "haja passat tot l'any 2018" sense que s'haja pogut avançar "absolutament gens" en aquest assumpte i que el passat mes de setembre, en la reunió que representants de la fundació van mantindre amb un assessor de la regidora de Cultura, Glòria Tello, "es plantara sobre la taula un escrit i es diguera que eixe era el conveni que calia firmar". Ha criticat que aquest text "no fóra consensuat" i les similituds amb el qual ha vençut.

"Ja vam dir que eixe no es prorrogaria", ha manifestat el secretari de la Fundació Centre d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez, que ha advertit de la possibilitat que l'entitat decidisca que el llegat de l'autor isca de València i es deposite en un altre punt d'Espanya -es barreja com a possible destinació la Biblioteca Nacional- si no s'arriba a un acord amb el consistori o altres institucions valencianes.

Referent a açò, ha considerat que administracions com a la Generalitat o la Diputació de València podrien col·laborar. "Per què amb Blasco Ibáñez l'Ajuntament de València està solament davant el perill", ha preguntat. "Si l'Ajuntament no mou fitxa i una altra institució tampoc, demostraran que Blasco Ibáñez no els importa", ha agregat, al mateix temps que ha afirmat que "és necessari solucionar el tema o no hi haurà futur".

López ha lamentat que "no s'ha fet res" i que "s'haja deixat dormir" l'assumpte i ha expressat el "fàstic" de la fundació. "Aquesta és una situació que es repeteix però ara la fundació diu fins a ací s'ha arribat", ha declarat. "Si ningú mou fitxa el llegat eixirà de València", ha agregat.

Igualment, ha criticat que Glòria Tello haja comunicat recentment a la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez que un informe redactat pels serveis jurídics municipals avala que la propietat dels fons que es discuteix és del consistori.

El secretari ha explicat que el patronat de la fundació celebrarà aquest dimecres una reunió per a decidir les actuacions que duu a terme després d'acabar la vigència del conveni. "No existeix conveni i s'han de retornar els fons que contempla", ha reiterat.

"EL CONVENI HA VENÇUT"

Així, ha detallat que en aquesta trobada es deixarà constància que "el conveni ha vençut", que "no se'n va a renovar en les mateixes condicions" i que "s'exigeix a l'Ajuntament la devolució de la totalitat dels fons depositats en la Casa-Museu". En cas que es negue la devolució de la primera part del llegat, Ángel López, ha avançat que s'acudirà a la via contenciós-administrativa perquè "els jutges decidisquen de qui és".

L'Ajuntament de València, per la seua banda, ha destacat que compta amb "una proposta de conveni des d'abans de l'estiu per a anticipar-se" a l'actual situació i "assegurar la continuïtat de la col·laboració fundació-Ajuntament", segons han informat fonts municipals, que han subratllat que el consistori "està disposat a col·laborar" i a firmar un acord "amb la major urgència". En aquest sentit, han afirmat que l'administració local "continua mantenint les portes obertes per a la negociació".

Les mateixes fonts han ressaltat que el consistori ha parlat amb la fundació "en diverses ocasions" i que ha celebrat reunions en les quals ha participat també Tello. Així mateix, han considerat que la proposta de conveni plantejada per l'Ajuntament "és fins i tot millor i més avantatjosa per a la fundació que la que hi havia fins ara ja que, entre altres coses, augmenta la contraprestació econòmica anual".

Des del consistori, han assenyalat que "l'únic obstacle plantejat a la firma del conveni en tot moment" és a causa que "la fundació vol arreplegar en el text la seua part de propietat de part dels fons".

SUPOSARIA "PREVARICAR"

"Eixa propietat ha sigut reiteradament declarada pels serveis jurídics de l'Ajuntament i per l'advocat de la ciutat com a corresponent a l'Ajuntament i en cap cas a la fundació", han plantejat des de l'administració local, al mateix temps que han considerat que desoir eixe informe jurídic per part de l'edil suposaria "prevaricar".

El consistori ha arribat també a plantejar la possibilitat d'aconseguir una solució per la via extrajudicial, acudint a un arbitratge o a una mediació, encara que aquesta ha sigut rebutjada per l'informe de l'advocat de la ciutat, entre altres motius, "per ser una qüestió ja resolta jurídicament amb contundència".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento