La Societat Espanyola d'Hematologia rebutja el retorn de Zaplana a presó
La Societat Espanyola d'Hematologia rebutja el retorn de Zaplana a presó Europa Press - Archivo

La Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia ha expressat el seu suport al metge Guillermo Sanz, cap d'aquest servici en l'Hospital La Fe de València, facultatiu encarregat del tractament de l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, qui pateix leucèmia, i que s'oposa al fet que el també exministre torne a presó pel cas Erial, en assegurar que pateix un "risc vital greu" en cas de tornar a Picassent.

Zaplana es troba hospitalitzat en La Fe des del passat 18 de desembre, on després va quedar ingressat després d'una revisió mèdica rutinària per a controlar la seua salut, en detectar el metge un empitjorament en el seu estat.

Ara, la Junta Directiva Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH) ha emés un comunicat, firmat pel president, Jorge Sierra, sobre la situació de l'exministre, a petició del propi metge que li atén, i després que Zaplana donara a la fi de mes el seu consentiment "exprés i per escrit" al facultatiu per a compartir les seues dades clíniques amb els especialistes considerara pertinents.

En aquesta línia, l'entitat assenyala que coneix les recomanacions emeses pel doctor Sanz sobre les millors condicions en les quals hauria de dur-se a terme l'assistència clínica de Zaplana i els informes clínics de la qual es van enviar recentment a la pròpia societat i han sigut analitzats per dos hematòlegs "amb gran experiència i prestigi en el trasplantament hematopoètic com a tractament del procés que pateix el Sr. Zaplana".

Segons la societat, els experts "coincideixen" en les apreciacions del doctor Sanz, en les seues indicacions de tractament i en les afirmacions sobre que l'ingrés en un centre penitenciari "no és l'entorn adequat, ja que manca l'equipament tècnic necessari així com del personal especialitzat per a atendre la situació clínica" de l'exministre.

Així mateix, coincideixen que aquesta situació, donat el "risc vital greu", "requereix un seguiment estricte mitjançant ingrés en un centre mèdic especialitzat o, quan el seu estat ho permeta, sota el control d'un programa d'hospitalització domiciliària que permet els controls analítics necessaris, l'administració de medicació complexa i transfusions, que minimitza el risc infecciós i permet la detecció i tractament precoç de les complicacions que puguen sorgir".

D'igual manera, la societat ratifica les afirmacions de Guillermo Sanz, a qui qualifica d'"expert reconegut a nivell mundial pel seu coneixement i contribucions en el camp de les síndromes mielodisplàsics i el trasplantament hematopoétic, relatives al fet que el pacient es troba en una situació d'alt risc de complicacions mortals i que, per tant, han de seguir-se les seues indicacions sobre exploracions complementàries, tractament i condicions de l'entorn en què ha de tractar-se el pacient".

Disponibilitat a aclarir-ho en el Jutjat

La societat fa constar aquests arguments en un comunicat "als efectes que es consideren oportuns, amb plena disponibilitat a aclarir, davant el jutjat d'Instrucció número 8 de València, tot el que es considere necessari i a facilitar-li els informes emesos pels experts de la SEHH".

Zaplana es troba en la presó de Picassent des de finals del mes de maig, quan la titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València va acordar per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança en el marc de l''Operació Erial', per la qual va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La defensa d'Eduardo Zaplana ja ha interposat diversos recursos contra les decisions de la jutgessa de rebutjar la seua posada en llibertat o deixar-ho en arrest domiciliari, actuacions que ha confirmat l'Audiència. L'última vegada en la qual es va pronunciar aquest últim òrgan judicial va ser el 18 de desembre, abans de l'ingrés hospitalari de l'exministre, i en el qual, igual que van apreciar la jutgessa i el fiscal, entenia que persistia el risc de fugida per a rebutjar la petició.

No obstant açò, la defensa de l'expresident ha al·legat reiteradament que es tracta d'una mesura "innecessària i desproporcionada", ja que, al seu entendre, no existeix "cap risc objectiu de destrucció de proves" ni de fugida, i, la "greu malaltia" que pateix des de fa anys l'exministre requereix cures "contínues i periòdiques".

Consulta aquí más noticias de València.