En aquell moment, i gràcies, en part, a les Reials Juntes de Comerç, es començà a posar fi al monopoli de Sevilla-Cadis, i s’autoritzaren algunes Companyies de Comerç privilegiades. Els navegants i els possibles comerciants catalans, mallorquins i valencians, per anar a Amèrica, ja no haurien de matricular-se, de forma més o menys ‘il·legal’, a Sevilla, Gibraltar o Lisboa. Amèrica, en aquells moments, tenia uns atractius molt concrets. D’una banda, a l’entorn del Golf de Mèxic i de les illes del Carib, s’hi produïen algunes de les primeres matèries imprescindibles per als nous sectors naixents de la vella/nova indústria catalana : cotó, cafè, tabac, cacau, canya de sucre. La transformació d’aquestes matèries es faria a les ciutats de la costa catalana, o de l’interior, on existia una llarga tradició industrial. O, més endavant, a la mateixa Amèrica, on els catalans començarien, a poc a poc, a bastir instal·lacions industrials. D’altra banda, hi havia l’atractiu d’algunes ciutats americanes en construcció : com Nova York, L’Havana, Santiago de Cuba, Montevideo o Buenos Aires. Amb tot, aquesta primera emigració fou quantitativament poc important. Per exemple, entre 1765 i 1820, els emigrants catalans a l’Argentina foren uns 1.200. Entre ells, però, dos presidents argentins (del govern i del parlament) nascuts a Mataró : Joan Larreu i Domènec Matheu.
1778-1820: L’emigració inicial catalana a Amèrica
La Corona espanyola va mantenir una prohibició de comerciar lliurement -i, fins i tot, de viatjar, i, és clar, d’emigrar- a Amèrica fins a 1765-1778.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios