Comunitat Valenciana

Puig destaca l'"estabilitat, honradesa i diàleg" de la Comunitat Valenciana

  • El cap del Consell avisa en el seu discurs de Cap d’Any que la democràcia "no és irreversible".
  • Al seu missatge també parla d’ocupació, finançament i la solidaritat del poble valencià.
Puig en su discurso de Fin de Año
Puig en su discurso de Fin de Año
GVA
Puig en su discurso de Fin de Año

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat en el seu discurs de Cap d'any que la societat valenciana és ara, després de tres anys del govern del Botànic, un "espai d'honradesa, diàleg i estabilitat", qualitat que considera un "actiu" que "enfront del que ocorre per desgràcia en altres territori, ens converteix en referència".

Així mateix, ha advertit que la història ha ensenyat que la democràcia "no és irreversible" i del "fàcil" que és "caure en la temptació d'acudir a respostes tan simples com equivocades", entre les quals ha citat aquelles que "menyspreen" l'autonomia política o "menyspreen el feminisme"; les que van "contra la igualtat real de la dona" i "ignoren el terrorisme masclista, que és sens dubte el gran combat social del nostre temps", sense citar expressament a cap opció política.

"Davant la violència de gènere no cal retrocedir ni un pas", reclama, i manté que la solució als problemes "no vindrà de l'enfrontament ni de buscar culpables". Puig ha defensat parlar amb persones "que no pensen com nosaltres" i també utilitzar les xarxes socials "com a lloc de trobada plural i no com a trinxeres de la intolerància" per a construir d'aquesta forma la convivència.

Així ho ha assegurat en el text amb el qual el 'president' posa fi a un any en què ha subratllat el "simbolisme" de la coincidència del 600 aniversari de la Generalitat amb els 40 anys de la Constitució, i en el qual s'ha declarat defensor de la possibilitat d'entendre la política "com a discrepància i acord sense crispació".

Puig, que ha dirigit les seues primeres paraules d’"ànim i suport" a les "moltes persones" que "passen per serioses dificultats", les que no troben treball i els costa arribar a fi de mes i als qui ha dit que la Generalitat "treballa per a ajudar-los", ha expressat que les "credencials" del que millor representa a la Comunitat són una "identitat valenciana integradora" i els "valors democràtics".

"Amb aqueixa força compartida hem recuperat el respecte a Espanya i el respecte per nosaltres mateixos", ha recalcat el 'president', per a qui després d’"alçar la hipoteca reputacional, bandejar la corrupció i la crispació", ara la societat valenciana és "espai d'honradesa, diàleg i estabilitat". Com a exemple, ha destacat l'aprovació fa una setmana en Les Corts dels Pressupostos "per quarta vegada dins del termini i en la forma escaient" quan "només tres comunitats ho han fet" i, a més, "en un clima d'enteniment i fraternitat".

"Exemple de concòrdia"

En aquesta línia, ha agraït a tots els polítics "que hàgem aconseguit ser un exemple de concòrdia des del respecte a les diferències" i ha enumerat assoliments del seu govern com l'eliminació dels copagaments, la recuperació de la sanitat universal, finançament dels tractaments per a malalts d'hepatitis C o la gratuïtat dels llibres de text.

A més, ha sostingut que en aquests anys l'economia valenciana "ha enlairat i creat més de 200.000 ocupacions, en un context de seguretat jurídica i concertació entre empresaris i sindicats", un fet que creu que s'està aconseguint amb "personalitat pròpia", creixement econòmic i justícia social". "Hem recuperat el sentit del que significa la democràcia", ha subratllat.

"Incerteses"

No obstant això, Puig manté que queda "molt per fer", per la falta d'oportunitats que mereixen "massa joves" o per la "incertesa" en sectors com el citrícola o l'automòbil". Davant aquestes incerteses, el cap del Consell ha demanat no tindre "dubtes" perquè el govern valencià "estarà on ha d'estar, al seu costat, independentment de qualsevol altra consideració".

Tant en aquestes qüestions com en unes altres que ha qualificat de "irrenunciables" i que són el "canvi del model de finançament o les inversions justes de l'Estat, per que fi hem blindat en el nostre Estatut".

En aquest context, ha apuntat que a la Comunitat Valenciana se li presenta la "gran oportunitat" de convertir-se en "una de les regions innovadores, pròsperes i dinàmiques d'Europa", tot això "sense fantasies, sense estridències i sense dreceres" i creu que aconseguir aquest objectiu "està a les nostres mans".

El 'president' ha proposat renovar el contracte social valencià, que tinga com a meta "la creació d'ocupació, la igualtat d'oportunitats i la democràcia", encara que no és un "camí fàcil".

Solidaritat valenciana

Per a Puig, qui sosté que el Nadal "és valencià" perquè cap autonomia té tants productes associats a aquestes dates", la qual cosa "més orgullós" li fa sentir com a valencià és la solidaritat del territori, de "gent anònima que no busca cap benefici personal", com en el cas de l'arribada del Aquarius arribat al Port de València al juny amb 630 immigrants, o el del pesquer de Santa Pola Nuestra Madre Loreto, que va rescatar també a migrants prop de les aigües de Líbia.

"Són exemple del llegat de la nostra gent de València, Alacant i Castelló", ha fet notar, i ha conclòs amb una cita del poeta Miguel Hernández, amb la qual demana mirar les coses com són per a veure l'aconseguit fins hui.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento