"Volem que tots el dies siguin d'esquerres"

  • Entrevista amb Joan Herrera, cap de llista de Iniciativa per Catalunya a les elecciones generals.
  • El candidat ecosocialista repeteix desprès d'una legislatura com a portaveu al Congrès.
El cabeza de lista de Iniciativa por Barcelona, Joan Herrera, en la Plaça Sant Jaume de la capital catalana. (Miquel Taverna)
El cabeza de lista de Iniciativa por Barcelona, Joan Herrera, en la Plaça Sant Jaume de la capital catalana. (Miquel Taverna)
MIQUEL TAVERNA
El cabeza de lista de Iniciativa por Barcelona, Joan Herrera, en la Plaça Sant Jaume de la capital catalana. (Miquel Taverna)

Esperen augmentar els dos diputats que tenen ara per Barcelona?

Les expectatives són créixer. Hem de veure cap a on girem, si cap a polítiques d'esquerra o continuistes i amb aliances amb una altra dreta, CiU. Aquesta campanya va sobre qui paga el canvi de cicle econòmic: si els més afectats per la pujada d'hipoteques, els que no han notat el creixement de l'economia espanyola, o als que s'han engreixat més: les entitats financeres, les empreses elèctriques. Per garantir aquesta sortida necessitem més esquerra, més Iniciativa Verds.

Amb quin nombre d'escons es donarien per satisfets?

El Govern Zapatero volia fer polítiques d'esquerres i no les ha fetes. I té un gran suspens
Aspirem a ser la sorpresa de les eleccions i a créixer. creiem que a ICV portem un cicle de creixement molts anys. Amb 240.000 vots i dos diputats ens hem fet notar. Hem estat la veu que ha demanat un altre model d'infraestructures, que aposta per les Rodalies, un altre model de creixement, influint en les lleis socials, tot i que de vegades ens hem sentit impotents. Les lleis dels privilegis les han pactat amb CiU. La reforma fiscal, la llei del sector elèctric, del mercat immobiliari...

Amb cinc diputats al Congrés, es podria ser influents?

Podem garantir el gir cap a l'esquerra. I com més força tinguem, més política social, més el medi ambient estarà en el centre de l'acció de govern. No està escrit en lloc que els propers anys, les polítiques hagin de ser d'entesa amb CiU per consolidar privilegis. La gent inconformista, rebel, d'esquerres podem garantir polítiques d'esquerra?

Temen que el vot útil els pugui castigar, després de quatre anys molt polaritzats al Congrés?

Des de Catalunya cal que expliquem que el bipartidisme empobreix el debat. En polítiques fiscals o d'infraestructures, les propostes són intercanviables entre PSOE i PP. Hem de fugir de l'escenari del balanç de blancs i negres, el roig de la justícia, el verd de l'ecologia, el violeta de la igualtat. Més polaritzats que el 2004 no estarem. Les eleccions no van sobre si ZP treu 10 escons més, sobre qui influeix. L'opció no pot ser la por. Ha de ser el vot de la illusió, de l'exigència, de les ganes. Res del mal menor.

Creu que si Esquerra Unida treu cinc escons a tot Espanya caldria repensar el partit?

Als debats d'Izquierda Unida no ens posem. Sí que diuem que podem guanyar pes i ser més influents. Amb dos diputats ens hem sentit com mai. En una setmana he vist com els poderosos canviaven lleis despenjant el telèfon.Vull no sentir-me més impotent. Vull que tots els dies siguin d'esquerra.

Quin balanç fan del govern Zapatero? Esquerra parla d'un bienni progressista i d'un altre negre...

El clar és la normalitat democràtica després de vuit anys del PP. I fins i tot els primers signes: lleis socials com la de l'Autonomia personal, de Matrimonis homosexuals, la retirada de les tropes d'Iraq, la derogació del transvasament de l'Ebre o la llei de Memòria Històrica. Al costat d'això ens trobem amb lleis que consoliden privilegis (del sector elèctric, que han fet més negoci que mai, el senyor Pizarro), la llei que impedeix que les hipoteques es puguin canviar amb comissió zero, ol a reforma fiscal, que ha reduït l'IRPF del 48% al 43% a les persones més riques. El Govern Zapatero. El Govern Zapatero volia fer polítiques molt d'esquerres i no les ha fetes. I té un gran suspens.

Quina nota?

Globalment, un 4,8 o un 4,9, d'aquests que et deixen continuar però necessites millorar. Hi ha un gran suspens. L'economia no ha estat al servei de la gent, amb un creixement com mai, per a què ha servit? Per què el senyor Zapatero presumeixi que som la vuitena economia del món? De superar en renda a Itàlia? Per a superar superàvit pressupostari? Els salaris han baixat, pesen menys que fa vuit anys. És culpa del PP, però també del PSOE. Les desigualtat s'han incrementat. No ho dic jo, ho diu l'OCDE. La convergència social amb Europa no s'ha produït. No s'haurien d'haver installat en l'economia d'Espanya va bé, tan típic de dretes.

Haurien tornat a votar Zapatero ara?

Vam fer el que havíem fer. Després de vuit anys de govern d'Aznar, li havíem de donar l'oportunitat. Hem aprés lliçons. S'ha acabat això d'avui pacto amb la dreta i un altre amb l'esquerra. El que volem és que tots els dies siguin d'esquerra, que s'acabin els privilegis, que el canvi de cicle econòmic no el paguin els més febles. Volem un pacte avaluable cada any les millores.

Quin serien els ítems irrenunciables?

En primer lloc, l'economia al servei de les persones. Parar de fer polítiques de subhasta electoral, propines de 400 euros, i passar a escenaris de drets. Això vol dir una política fiscal que qui més tingui més pagui, que els rics paguin més impostos per aconseguir per exemple millor educació, i acabar amb aquest parany de rebaixa d'impostos i més serveis socials. Això només ho diem nosaltres. Segon, l'ecologia com una oportunitat. Això vol dir lleis d'estalvi i eficiència energètica, aposta per la mobilitat sostenible, les rodalies i trens convencionals, que la política no sigui més AVE, més AVE, més AVE, sinó més tren del dia a dia. Tercer element, impuls de les energies renovables, perquè podem ser punters a Europa. I quart, que no sigui pagar més, sinó pagar diferent. Segons el que contamines. Canviaríem hàbits.

Com el canvi en la fiscalitat dels vehicles?

Sí, però això és minse, ridícul. Hauria de ser molt més progressiva: en el carburant, l'impost de circulació. Segon element. Tercer: ampliació de drets. No acceptar els xantatges ni de la dreta judicial, ni de la dreta política ni religiosa. Cal unes lleis que no vagin per darrere de la societat. Això vol dir despenalitzar l'avortament, legalitzar i normalitat el dret a morir amb dignitat i avançar cap a un estat aconfessional laic, i on els privilegis de la jerarquia eclesiàstica més carca que hem tingut a Europa, i a Espanya en molts anys, s'acabin. I quart, avançar cap a un estat plurinacional. Això vol dir calendari de desplegament de l'Estatut i un horitzó de reforma de la Constitució

Si la suma ha donat per tirar endavant polítiques d'esquerres, per què Zapatero no les ha executat?

Ha mirat massa de reüll al PP i perquè en alguns casos ha preferit pactar amb CiU.

Per què?

Hi ha hagut elements de renúncia. Com a persona d'esquerres pensava que aquesta legislatura podria ser molt diferent. La garantia de polítiques d'esquerres no passen pel PSOE, passen per nosaltres.

Els ha decebut Zapatero en aquests quatre anys?

Sí, en alguna manera. M'ha decebut més com a persona d'esquerres i amb sentiments ecològics, més que com a català.

Ens situem en el moment de pactes postelectorals. EU-ICV condicionarà pactes a l'entrada a un ministeri o una Vicepresidència?

Per nosaltres és més important el canvi de polítiques que no pas entrar al Govern, poder modificar orientacions sobre medi ambient, economia, societat, drets. Un exemple: proposem que hi hagi una Vicepresidència de Sostenibilitat. Hem notat que hi havia un discurs a Medi Ambient, un altre a Foment, Indústria no apostava i Economia no apostava la fiscalitat verda. Això no vol dir que no renunciem a res, però no és la nostra prioritat, ni de bon tros.

Més d'una veu ha criticat que, després d'aprovar-se l'Estatut, els ministres no s'han fet pròpia aquesta llei orgànica. Pot ser a dins del Govern tenen més capacitat de condicionar.

No renunciem, ara nosaltres el que volem és canviar polítiques.

És a dir, que el parallelisme Generalitat-Govern de Madrid no existiria...

No hi renunciem, però no és la nostra prioritat.

Zapatero apostarà per tenir aliats estables aquest mandat?

Intentarà seguir l'esquema d'aquesta legislatura. Però nosaltres li direm que no. Volem que tots els dies siguin d'esquerres.

Si preferís pactar amb CiU.

Avui a Catalunya hi ha molta gent d'esquerres que no entendrien que amb el seu vot el PSC acabessin fent ministre d'Educació el senyor Duran, que és una persona bàsicament conservadora. Això ha de fer reflexionar molta gent. El PSOE no s'ha mullat. Nosaltres garantim que pararem totes les dretes. El PP per descomptat, també CiU. No crec que tots els candidats puguin dir el mateix.

I si Zapatero opta pels pactes puntuals, entraran al joc?

No acceptarem que pacten amb nosaltres la llei d'Autonomia Personal, i que després pactin amb CiU un sistema fiscal que no dóna recursos per desenvolupar aquesta llei.

Mas va dir que amb un pacte PSOE-CiU, Montilla duraria dos mesos com a president.

Mas ha demostrat que CiU és una força amb un líder obsessionat amb el poder molt més que per Catalunya, capaç de decidir el Govern de la Generalitat des d'un carrer a prop del Congrés, que no pas des del Parlament de Catalunya. Això diu molt poc d'ell.

Si hi hagués una bolcada electoral, quin significat tindria per a Catalunya?

Crec que és l'escenari de la por, que nosaltres no contemplem. No hi creiem, més enllà de les enquestes que intenten donar una imatge d'empat tècnic, per aconseguir la tensió que demanava el president ZP per apellar al vot de la por. Ara, les aritmètiques les defineixin els Parlaments.

Quina és la principal diferència que troben entre PP i PSOE a escala espanyola?

Crec que les diferències són als valors, però el bipartidisme fa que en grans debats s'acabin homogeneïtzant, malauradament. Els grans partits només miren als altres grans partits. S'acaben mimetitzant. Hi ha una cosa molt perversa: una campanya de perversa que tracta la gent com a clients, com a usuaris, i no com a ciutadans. És molt pervers. La dreta fa de dreta extrema. Els liberals, CiU, fan de dreta dura. Els socialdemòcrates acaben fent de liberals. I al final ens toca a nosaltres reivindicar l'esquerra. I quan diuen que abaixaran els impostos i pujaran les prestacions socials ens estan intentant aixecant la camisa. Perquè no podem tenir serveis socials suecs amb impostos de Llatinoamèrica. Cal que els que més tenen (i només ho diem nosaltres. És escandalòs!), els més rics, que paguin més impostos, i no que es mantinguin xiringuitos financers que tributen a l'1%.

Creu que la cursa de rebaixes fiscals continuarà fins el 9-M?

És possible. Tenim un rècord. L'estat Espanyol és el país del món on s'han anunciat més rebaixes fiscals en menys temps. Ni als Estats Units passa això. El PP diu que els més precaris hauran de competir entre ells pels serveis socials. Mentre, l'esquerra fa una proposta de xecs, i no una ampliació de drets.

El PSOE té molt clar qui serà el president del Congrés si guanyar. Serà amb els vots de...

No. Ja vam dir que Bono no pot ser president del Congrés perquè és una persona hostil al reconeixement de la realitat plurilingüística i plurinacional de l'Estat. És un Zapatero que va començar parlant de l'Espanya plural i ha acabat apellant al Gobierno de Espanya i amb Bono com a president del Congrés.

Una altra de les persones amb qui va tenir enganxades, Magdalena Álvarez...

Cal la reorientació de les polítiques de Foment. No hi ha prou amb que no continuï la senyora Álvarez, però és imprescindible. Té una concepció d'infraestructures molt semblant a una altre Álvarez, Álvarez Cascos, molt de la gran infraestructura i un oblit absolut de la mobilitat a les àrees metropolitanes.

Pensa agafar l'AVE aviat?

No ho sé. Depèn. Perquè la paradoxa és que si jo estic a Vic, a poc més de 60 quilòmetres, trigaré dues hores a venir a Barcelona. Si vull anar a Madrid, poc més de 600 quilòmetres, trigaré poc més de dues hores. Alguna cosa no funciona.

Llavors agafarà el pont aeri?

No ho sé. Depèn del dia, de les circumstàncies, d'on vingui, d'on vagi. El més rellevant no és si els empresaris o els polítics podem anar a Madrid a 300 quilòmetres per hora. El més rellevant són les Rodalies.

El programa del PSC, amb 12.000 milions en infraestructures, ho creu?

Ara hi ha una insòlita subhasta electoral en infraestructures. Quan a l'estació de Puerta del Sol s'han gastat més diners, en Rodalies, que en tota la xarxa nostra, el que cal és modèstia. La proposta del PSC serà molt difícil d'executar. Amb 5.000 milions i altres inversions i d'aquí al 2014, podem garantir un servei d'excellència a la xarxa ferroviària.

El transport públic i l'energia sostenible són la base dels problemes que té actualment Catalunya?

Tots no, però molts d'ells, sí. Tenim un model molt insostenible. Cal més estalvi i eficiència. El transport públic és fonamental. Cal una política de futur. Cal un horitzó, i pot ser la indústria ferroviària. Pot ser no la indústria aeronàutica.

Es podrà modificar el reglament al Congrés per parlar en català?

Ha d'haver un canvi al Congrés i sobretot ha d'haver una revolució del reconeixement plurinacional al Senat.

Quina opinió té de l'escridassada que va patir Dolors Nadal?

Lamentem totes les agressions que hi pugi haver. S'ha de potenciar la normalitat.

Què li sembla la retirada de Fidel Castro a Cuba?

Crec que això fa que la transició pugui ser amb molta més normalitat, i que el protagonisme sigui dels cubans i cubanes.

Kosovo s'ha independitzat. És un mirall?

No és cap exemple, és un pèssim exemple, hi va haver mala convivència. No hi ha res a homologar. És un error el que ha fet el govern Zapatero. El que fa és legitimar, homologar situacions que no són homologables.

GAIREBÉ PERSONAL

Quin llibre està llegint?

Los ejércitos, d'Evelio Rosero. Sobre la vida en una zona de Colòmbia amb paramilitars, guerrilla i molta violència.

Què no es perd a la tele?

M'agrada House. I poca cosa més.

Passa temps amb la seva família?

Menys del que m'agradaria. Estic menys temps a Madrid del que m'agradaria.

Qui tipus de música escolta?

Jazz.

Fa molt que no va al cinema?

El cap de setmana passat. Vaig anar a veure la pelli Sweeney Todd, del Tim Burton, que no em va agradar.

Quant dorm?

Sis hores. En tinc prou.

Condueix habitualment?

Intento que no. Més la meva parella.

Cuina?

La cuina bé, segons els que em coneixen. I m'ajuda a desconnectar. Fantàstic! Té un punt de creativitat. Els caps de setmana sobretot, faig per a tota la setmana, des del caldo i les croquetes, passant per un bon arròs.

Idiomes?

Anglès, el tinc en desús, però puc mantenir una conversa

Va a missa?

No, no.

Té hipoteca?

Per uns quants anys. Fins a la jubilació no, però a tocar. Sóc d'aquests catalans que no tenen un pis, sinó que pertany a l'entitat bancària.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento