Comunitat Valenciana

Llenços per a contar al rei l'expulsió dels moriscos

  • La Fundació Bancaixa mostra obres encarregades per Felip II sobre el drama viscut pel Regne de València en 1609.
  • L'exposició pot visitar-se fins a l'1 de març de 2019 de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores.
Los seis lienzos plasman uno de los hechos más importantes de la historia española de la edad moderna.
Los seis lienzos plasman uno de los hechos más importantes de la historia española de la edad moderna.
20MINUTOS.ES
Los seis lienzos plasman uno de los hechos más importantes de la historia española de la edad moderna.

La Fundació Bancaixa acull en el seu centre cultural de València l'exposició ‘L'expulsió dels moriscos’, que reuneix un conjunt de sis llenços creats per a explicar a Felip II com va ser aquest exili forçat des de terres valencianes. Per tant, la mostra permet “contemplar amb els mateixos ulls que els homes del segle XVII” aquest esdeveniment històric, del qual s'anima a fer una reflexió més actual, una “lectura de dolor” del que va ser un “drama humà”.

Així ho va explicar en la seua inauguració el comissari de la mostra i catedràtic de la Universitat de València, Vicent Josep Escartí, que va presentar la proposta al costat del president de la Fundació, Rafael Alcón. Les peces retraten l'execució d'un mandat de Felip II en 1609 que posa en marxa l'expulsió dels moriscos de l'antic Regne de València.

El monarca va encarregar la sèrie per a fixar aquest fet en la memòria, amb escenes que abasten des de l'embarcament dels membres d'aquella minoria religiosa en diferents ports valencians fins al seu desembarcament en el port nord-africà d'Orà.

“Són les imatges que es van preparar perquè el rei poguera veure com s'havia dut a terme aquest moviment de masses humanes”, a través de l'elaboració de set quadres, sis que formen part de la col·lecció de la fundació i un altre que no s'ha pogut incloure perquè pertany a un particular.

“Compten l'expulsió des de Vinaròs (Castelló), des del Grau de València i des de Dénia (Alacant), falta el d'Alacant que és el que té la família”, va indicar Escartí. El comissari va puntualitzar que es tracta d'una representació “interessada” i que, encara que es mostre com es va retratar l'expulsió en l'època, “cal llegir-lo des de l'òptica del segle XXI”. “La reflexió és que tots els exilis i moviments forçosos són dolents i són dolorosos, el millor és la convivència”, va asseverar.

“Tota aquesta lectura de dolor, de sofriment, en un drama humà d'expulsió, d'exili forçat de tanta gent, és el que té el públic també que valorar. No solament veure com va ser, sabem com va ser, ens ho han deixat escrit els historiadors, ho tenim en cròniques, en poemes èpics del moment, però nosaltres hem de fer la reflexió posterior, que és, efectivament, la qual cosa no veiem. Llegir-ho des de l'òptica del segle XXI”, va afirmar Escartí. Respecte a aquesta lectura i a com extrapolar l'expulsió a l'actualitat, el catedràtic va reivindicar les “solucions pactades que aporten sempre benestar a tots”.

Adquirits per la Caixa en 1980 

Les sis obres propietat de Fundació Bancaixa van ser adquirides per la Caixa d'Estalvis de València en 1980 als hereus de l'historiador i polític valencià Elías Tormo i Monzó, que al seu torn els havia adquirits en 1917. Van ser donats a conéixer per primera vegada pel seu fill, Elías Tormo Cervino en 1977. L'exposició pot visitar-se fins a l'1 de març de 2019 de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento