Comunitat Valenciana

La reforma de l'Estatut segueix avant, però sense el suport de Ciutadans

  • El canvi que blinda la inversió estatal rep el suport de tots els grups menys el de Cs.
  • Un nou apartat preveu la participació de la Generalitat en la destinació de les infraestructures.
  • El partit de Rivera considera que el text “enganya” a la ciutadania amb “falses expectatives”.
  • Les formacions que recolzen la reforma la veuen important i carreguen contra Cs per la seua abstenció.
Fachada Del Congreso De Los Diputados
Fachada Del Congreso De Los Diputados
EUROPA PRESS - Archivo
Fachada Del Congreso De Los Diputados

La modificació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana va superar aquest dijous una nova fase després de set anys de paralització en el Congrés dels Diputats. La Cambra baixa va aprovar el text de reforma de la llei marc valenciana que es debatrà i votarà en el ple de la setmana pròxima i que ha tirat endavant amb el suport de tots els grups, excepte de Ciutadans, que es va abstenir en considerar que és “un engany” i “inaplicable”.

La Comissió Constitucional va votar aquest dijous el dictamen que es preveu aprovar la setmana que ve en el ple del Congrés, abans del seu pas al Senat, amb la participació per primera vegada en un procés similar d'una delegació autonòmica, en aquest cas de Le Corts.

El text arreplega, en un nou apartat en l'article 52 de l'Estatut, que les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana hauran de ser concordes al volum de la població, una qüestió sobre la qual tots els grups van insistir que caldrà vigilar si es concreta en els pressupostos generals de l'Estat.

El diputat de Ciutadans Ignacio Prendes va argumentar que es tracta d'un text que “enganya” als ciutadans valencians, genera “falses expectatives” i és jurídicament enganyós i “políticament inaplicable”, ja que no obliga al Govern central a realitzar aquest nivell d'inversió.

La resta de partits van considerar que es tracta d'un acord important i van destacar la “quasi unanimitat”, en paraules del diputat de Compromís Joan Baldoví, aconseguida per a traure avant aquesta reforma després de set anys de tramitació en el Congrés, i de ser aprovada la iniciativa en 2011 per Les Corts, quan el PP tenia majoria absoluta en la Càmera autonòmica valenciana.

Baldoví va afirmar que “res es portarà a la Comunitat Valenciana si no hi ha voluntat política, que és el que fa que els pressupostos vagen en un sentit o en un altre”, mentre Podem va valorar que la reforma ha de suposar “la fi del menyspreu als valencians”.

El síndic del PSPV-PSOE en Les Corts, Manolo Mata, va assegurar que aquesta és “una declaració política de moltíssima potència” perquè “aconsegueix el suport del Congrés dels Diputats, del Senat i del Parlament valencià”. Així mateix, va recordar que hi ha “sentències del Suprem que diuen que quan les comissions paritàries entre Govern central, comunitats autònomes i ens locals arriben a un acord, aqueix acord és exigible i, per tant, s'ha de complir”.

Per al PP, “perfecciona” la norma 

“La reforma de l'Estatut aprovada per la Comissió Constitucional tendeix a perfeccionar-lo i millorar-lo”. Així es va expressar el ponent del PP en Les Corts Alejandro Font de Mora. “Té uns resultats operatius i efectius, perquè ara el Govern central, a l'hora d'aprovar inversions en infraestructures, haurà de consensuar-les amb l'administració autonòmica i local”. A més, va dir que no es pot entendre “que Cs no vote a favor d'un text que pot millorar substancialment les inversions”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento