Comunitat Valenciana

Fiscalia demana a la jutgessa que arxive la causa pel contracte de Vivenda amb l'empresa sospitosa de finançar el PSPV

  • MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia ha sol·licitat a la jutgessa que investiga les presumptes irregularitats en el contracte de publicitat concedit pel Ministeri de Vivenda a l'empresa Crespo Gomar, agencia que està sent investigada pel presumpte finançament il·legal del PSPV, que acorde el seu arxiu. Una instrucció que a la fi d'agost va ser declarada complexa, per la qual cosa la seua durada es va ampliar altres 18 mesos.

Segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri Públic, a la petició s'ha adherit a l'Advocacia de l'Estat, que ja va sol·licitar el sobreseïment d'aquesta causa al no apreciar la comissió d'algun delicte en l'adjudicació de la campanya de difusió del Pla de Vivenda 2009-2012 per l'import de 126.208 euros.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 24 de Madrid, Mercedes Pérez Barrios, investiga alts càrrecs de l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero en el Ministeri de Vivenda i funcionaris d'aquest departament, entre ells el que fóra cap de Gabinet de l'exministra Beatriz Corredor, Nicolás Mateos; la cap de premsa, Eva Cuesta i l'ex-sotsecretari del Ministeri i expresident de l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes), Marcos Vaquer.

També estan imputats l'advocada de l'Estat Irene Domínguez-Alcahud -destinada en el Ministeri de Vivenda durant l'etapa de Corredor- i Alberto Crespo Gomar, fill de l'ex-tinent alcalde de l'Ajuntament de Gandia i responsable de l'agència de comunicació. Tots ells estan investigats pels presumptes delictes de prevaricació i/o malversació de fons públics.

FALTA DE DOCUMENTACIÓ

Es dóna la circumstància que la magistrada instructora va declarar complexa aquesta causa el 31 d'agost, acceptant la petició de la fiscal sobre perllongar fins a un any i mig més la instrucció a causa de "les especials característiques dels fets punibles, el nombre d'investigats, així com el resultat de diligències ja acordades, que fan previsible que la causa no puga concloure's en el termini de sis mesos", tal com estableix la LECrim.

Segons el sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, la prorroga de la investigació es devia al fet que es van demanar uns certificats a l'anterior govern de Mariano Rajoy que no havia arribat i en arribar als sis mesos d'instrucció s'havia hagut de donar aquest pas.

El jutjat d'Instrucció número 24 va arrancar la investigació després de rebre la inhibició d'un jutjat valencià, que va començar a estudiar la causa arran d'un informe de la Policia Nacional sobre un suposat finançament irregular dels partits polítics entre els anys 2007 i 2011. Els investigadors expliquen que la societat Crespo Gomar va facturar servicis al PSPV dels pagaments del qual es feien càrrec altres empreses, fonamentalment constructores, mitjançant una presumpta falsificació de factures.

CAMPANYA "INCOHERENT I IMPOSSIBLE", SEGONS UN PÈRIT

Una vegada la causa va arribar a Madrid, la jutgessa va començar a interrogar les persones abans esmentades i un pèrit que va concloure que la cronologia de fets arreplegada en l'expedient de contractació 'Realització de la creativitat i producció de la campanya de publicitat institucional per a difondre els continguts del Pla de Vivenda 2009-2012' resulta "incoherent i impossible". Aquest informe va ser ratificat després en seu judicial.

Paral·lelament, un altre jutjat madrileny, el d'Instrucció número 43, va obrir causa per un altre concurs de publicitat adjudicat a Crespo Gomar per part del Ministeri de Sanitat en 2008 pel valor de 184.138 euros, en la qual es va investigar Etelvina Andreu, directora general de Consum en 2008, que un any abans havia sigut candidata a l'Alcaldia d'Alacant. Finalment es va arxivar a principis de juliol, decisió que el PP -acusació en aquest cas- va recórrer i que la pròpia instructora va rebutjar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento