Comunitat Valenciana

Alumnes de la UV que denuncien assetjament demanen formació en com educar en igualtat professorat i estudiants

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
Fotos Protesta Universitat València
Fotos Protesta Universitat València
EUROPA PRESS
Fotos Protesta Universitat València

Les alumnes de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació que han denunciat públicament assetjament d'un docent així com estudiants d'altres centres de la Universitat de València han emès aquest dijous un comunicat en el qual exigeixen quatre objectius "imprescindibles" a la institució, entre ells, formació en com educar en igualtat a tot el professorat i que els estudiants participen en ella "de manera horitzontal".

Així mateix, reclamen una "reacció efectiva i responsable" davant situacions d'assetjament sexual; introduir dones en els temaris de les carreres, historiadors, filòsofes, autores i una Comissió d'Igualtat "transparent, que es preocupe pel feminisme i que s'ocupe i es responsabilitze del masclisme de manera objectiva, deixant arrere els amiguismes i relacions formals de corredor".

En el text expliquen les reunions mantingudes arran d'aquests fets: una d'elles amb la representant de la Comissió d'Igualtat, la directora de la Unitat d'Igualtat i amb la "intromissió" del propi docent amb la síndica de Greuges del centre, que va concloure de forma "disconforme", i una segona amb la vicerectora d'Igualtat i la presidenta de la Unitat, que els "van recolzar" i van comunicar "que se n'anaven a fer responsables i dur a terme els procediments que foren necessaris per a donar solució a aquesta problemàtica".

No obstant açò, en aquesta última trobada, consideren que va quedar en evidència "la falta d'informació i l'encobriment de la queixa" i el "pèssim assessorament que rebem quant a quin mecanisme utilitzar" quan es produeixen aquestes situacions.

MESURES DE PROTECCIÓ A LES ALUMNES

Per la seua banda, la vicerectora de la Unitat d'Igualtat de la UV, Elena Martínez, assenyalava a Europa Press, abans de conéixer-se el comunicat, que la universitat activarà mesures de protecció per a evitar que les alumnes pogueren "eixir perjudicades" i anunciava que s'activaria el Protocol contra l'Assetjament de la institució si les estudiants així ho decidien.

Amb posterioritat, fonts del centre van confirmar a Europa Press que s'activarà eixe protocol en entendre's que, amb la denúncia pública dels fets, existeix ja el consentiment de les estudiants per a iniciar aquest procés.

Les alumnes es van tancar aquest dimecres en les instal·lacions del centre i van penjar pancartes per a "visualitzar" les pràctiques "dutes a terme per alguns professors i amb les seues actituds patriarcals i masclistes", en concret, d'un docent que, segons ha precisat Martínez, en l'actualitat està d'any sabàtic i es reincorporarà "d'ací uns mesos", període en el qual ja ha d'estar clara la decisió adoptada en aquest cas. En aquesta línia, ha indicat que la rectora, Mavi Mestre, ha comunicat que ella pot presentar igualment accions "amb consentiment" de les alumnes.

Martínez ha advocat per "posar-se en la pell" d'una estudiant que té

anys de carrera per davant i s'ha "enfrontat a algú amb una relació jeràrquica de poder". "Elles tenen por per si hi ha conseqüències col·laterals de tot açò, però per açò la universitat i aquest protocol té les mesures oportunes per a poder crear un cordó sanitari al voltant d'elles i que açò no els puga passar. Tinc clar el que s'ha de fer, no van a eixir perjudicades", ha asseverat Martínez.

En aquesta línia, ha ressaltat que el protocol consistiria a nomenar una comissió confidencial amb membres de la Comissió d'Igualtat, de prevenció de riscos i del professorat amb formació en igualtat, que si no compten amb ella se'ls donarà amb caràcter previ, per a "esbrinar exactament què és el que ha passat" parlant amb professors, estudiants i personal tècnic.

"Hi ha un instructor que instrueix i el col·lectiu decideix si pertoca a fets que pareixen constitutius d'una situació inadmissible en la UV i, a partir d'ací, correspon a la secretaria general obrir o no un expedient disciplinari conforme considere que pertoca o no a una possible responsabilitat per eixos fets", ha subratllat.

COMPORTAMENT "ABSOLUTAMENT INADEQUAT"

La vicerectora, que ha assegurat que creu a les estudiants, ha explicat que, en acabar el curs passat, un grup d'alumnes "molt gros", d'unes 50, va decidir denunciar un professor perquè tenia un comportament "absolutament inadequat, ja que abocava constantment frases d'alt contingut sexual respecte d'elles".

En aquest sentit, Martínez ha apuntat que la denúncia de les alumnes va ser a través d'una bústia "que arriba sols a Deganat", que va contestar i va concertar una reunió amb el professor, arribant a una resolució que es va comunicar a una estudiant "com a representant del grup", però eixa informació "no va arribar a tot el conjunt d'alumnes".

"Amb motiu de l'acte del 25 novembre, van acudir aquestes alumnes a l'acte institucional on el professor estava present i van pensar que hi havia algun tipus de corporativisme. Simplement hi havia ignorància absoluta, en una casa tan gran havia fallat el nostre sistema, no s'havia comunicat que aquesta denúncia s'havia d'haver fet en la Unitat d'Igualtat perquè s'activara protocol. La Unitat d'Igualtat no sabia res, ni el vicerectorat ni la rectora", ha puntualitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento