El laboratori on es desenvolupa l'acció de l'obra teatral de Javier Daulte '4D Òptic'.
El laboratori on es desenvolupa l'acció de l'obra teatral de Javier Daulte '4D Òptic'. LA PERLA 29

L'autor i director d'escena argentí Javier Daulte (Buenos Aires, 1963) es posa al capdavant de la comèdia de ciència-ficció 4D Òptic a la Biblioteca de Catalunya. L'espectacle es va estrenar per primer cop al Teatre Lliure l'any 2003 i sobre el text Daulte va escriure llavors:«D'alguna manera, tots nosaltres habitem dos mons, tots som dos;aquell que som en els nostres somnis, nocturns o diürns, i el de la vigília».

A escena, un grup de científics desenvolupa protocols d'alta tecnologia en un laboratori punter. Però un accident en un dels experiments produirà una fissura en l'espai i el temps que crearà un accés a una perillosa realitat alternativa. Si no es tanca aquesta porta no volguda, l'univers podria col·lapsar-se i desapareixeria el món material.

La productora La Perla 29 recupera aquest èxit teatral amb un elenc de protagonistes format pels actors Nora Navas, Sandra Monclús, Jordi Rico, Albert Triola, Carme Poll, Núria Legarda i Antònia Jaume.

Aquesta obra va ser la primera de Daulte que va estrenar en català i amb una companyia catalana. Ara, l'autor acaba de publicar a Espanya la seva primera novel·la, El circuito escalera.

4D Òptic va estar nominada als PremisMax de l'any 2005 i es va endur el 2004 el Premi Butaca al millor espectacle de petit format i el Premi Butaca al millor actor de repartiment per a Jordi Rico. El darrer cop que es va presentar a l'Argentina va ser el 2012.

Daulte reflexiona sobre un muntatge que barreja intriga, realitats paral·leles i humor i que va sacsejar l'escena catalana en la seva estrena l'any 2003: «El 4D és quelcom que ens pertany. Va ser escrit a peu d'escenari per a ells (els intèrprets) i el petit fenomen que va suposar l'obra fa 15 anys justifica que l'haguem volgut tornar a fer. Ens preguntem molt quin sentit tenia tornar a muntar-la més enllà de l'amor que ens tenim i de la possible nostàlgia perquè la feina de l'artista necessita alguna cosa més. Però és quelcom que vas descobrint a mida que treballes».

Un intent d'assassinat

La història de 4D presenta una subtrama en la qual una diva de la cançó que ha d’oferir un recital exclusiu en un castell als Alps no sap que hi ha un grup de delinqüents contractats per una discogràfica que volen assassinar-la. Malgrat semblar històries totalment diferents, tenen punts en comú.Per a Daulte és la resposta a la pregunta: «És possible que un espectador vegi dues obres de teatre al mateix temps i no se n’adoni?».

Teatre Biblioteca de Catalunya. Carrer Hospital, 56. Fins al 13 de gener del 2019. Divendresi dissabte a les 20.30 horesi diumenge a les 18 hores. Preu de les entrades: de 18 a 28 euros. Més informació a les pàgines web bnc.cat i laperla29.cat.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.