Bus gratis, reforços i desviaments de línies a València aquest diumenge per la marató
Bus gratis, reforços i desviaments de línies a València aquest diumenge per la marató MARATÓN VALENCIA TRINIDAD ALFONSO

La marató que recorrerà els carrers de València aquest diumenge suposarà tot un desafiament, no solament esportiu, sinó també per a la mobilitat, ja que el recorregut, d'una mica més de 42 quilòmetres, creuarà la ciutat d'est a oest a partir de les 8.30 hores del matí, al que cal unir la vuitena edició del 10K. Per açò, s'ha dissenyat un ampli dispositiu de transport que, a més de reforçar les línies de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i de Metrovalencia, també comportarà talls en els recorreguts a mesura que la prova vaja avançant.

En concret, la 38a edició de la Marató València Trinidad Alfonso EDP comportarà la suspensió temporal de 22 línies de l'EMT de València i el canvi de recorregut d'altres 22. No obstant això, el servei d'autobusos serà gratis el diumenge fins a les 16.00 hores per a facilitar la mobilitat en general i els desplaçaments de corredors i visitants.

Segons detalla l'EMT, el dispositiu especial programat en col·laboració amb la Fundació Trinidad Alfonso s'ha dissenyat per a fer front als talls de circulació previstos pel desenvolupament tant de la marató com de la 10K en bona part dels carrers de València, des de la Ciutat de les Ciències cap a fins al centre. L'objectiu és "mantenir el servei i oferir alternatives de transport públic" a la ciutadania.

D'aquesta manera, es produirà un increment del servei de transport en direcció a l'eixida i arribada de les competicions mitjançant el reforç de tres línies: la 35, 95 i 99, que circulen per les proximitats de la Ciutat de les Arts i les Ciències. La línia 35 es veurà reforçada entre les 5.45 hores i les 8.00 del matí, des de la Gran Via Germanies fins a Germans Maristes; la 95 millorarà el seu servei entre les 6.00 i les 8.00 hores des de la plaça d'Amèrica fins a la rotonda d'Eduardo Boscá i viceversa, mentre que la 99 es reforçarà entre les 7.00 i les 15.30 hores amb un servei especial de llançadores entre el bulevard Campos Crespo i el centre Comercial El Saler amb només quatre parades.

De les 22 línies suprimides, hi ha dues tipologies: deu d'elles ho faran des de l'inici de la jornada fins al restabliment del servei (5,30, 31, 32, 40, 67, 73, 79, 80 i 98) i altres 12 se suprimiran durant el desenvolupament de les proves, però circularan amb normalitat abans i després de les mateixes (10, 19, 62, 64, 70, 71, 81, 92, 93, 94, 95 i 99). Els 22 itineraris de l'EMT desviats durant el desenvolupament de les carreres seran la 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 25, 26, 27, 28, 35, 60, 72, 89 i 90). Es recomana consultar els recorreguts i horaris en la web www.emtvalencia.es.

Respecte al metro, fonts de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) informen que les línies més afectades seran les del tramvia (4, 6 i 8) en discórrer en superfície, sobretot en les zones universitàries i properes a la platja. Per a facilitar els desplaçaments, Metrovalencia avançarà a les 6.30 hores del matí l'inici del servei, i recomana utilitzar l'estació d'Albereda (línies 3, 5, 7 i 9) per ser la més pròxima a l'eixida i arribada de la marató.

La ciutat atraurà aquest cap de setmana a més de 50.000 persones (entre corredors i acompanyants), ja que s'han inscrit 22.200 esportistes, dels quals el 35,8% són estrangers i el 27,6% procedeixen de la Comunitat Valenciana. La prova va deixar l'any passat un impacte econòmic de 20 milions d'euros en la ciutat, on també hi haurà un operatiu especial de Policia Local i de neteja. L'ocupació hotelera prevista en la ciutat és del 93%.

Un impuls a la imatge de la ciutat

El de València s'ha convertit en la quarta marató més nombrosa d'Europa, la qual cosa suposa, a més de projecció en l'àmbit esportiu, un impuls per a la imatge turística de la ciutat. Segons va afirmar dimarts passat la regidora de Turisme, Sandra Gómez, durant la presentació de la prova, és el segon gran esdeveniment, després de les Falles, que major impacte econòmic i projecció internacional genera per a València. A més, la seua celebració, "permet millorar la desestacionalització, la rendibilitat turística i la imatge i els valors que volem projectar com a ciutat".

Consulta aquí más noticias de València.