Comunitat Valenciana

Millores en Pinedo per a evitar el tancament de la depuradora

  • El Consell anuncia 25 milions d'euros per a eliminar sorolls i olors, i canviarà l'entrada de camions.
  • Els veïns demanen al TSJCV el tancament “forçós i immediat” de la fase III per sentència judicial.
  • L'Ajuntament veu la clausura “impossible”, ja que suposaria tirar al mar residus d'1,2 milions de persones.
Vista general de la depuradora de Pinedo
Vista general de la depuradora de Pinedo
EMSHI - Archivo
Vista general de la depuradora de Pinedo

El Govern valencià va reaccionar aquest dilluns a la decisió dels veïns de Pinedo, que van denunciar davant els tribunals l'activitat de la depuradora i les molèsties que aquesta els ocasiona, la qual cosa els va portar a demanar al TSJCV el tancament “forçós i immediat” de la planta.

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, va anunciar que la Generalitat destinarà 25 milions d'euros per a eliminar els sorolls i les olors que genera l'activitat de la depuradora als veïns de l'entorn.

Igualment, es preveu canviar l'entrada “per a evitar el pas de vehicles pesats” i els sorolls i molèsties que el seu trànsit provoca. Aquestes “millores” formen part del Pla Especial que l'administració autonòmica elabora per a “minimitzar l'impacte i els efectes negatius” de l'activitat de la instal·lació de Pinedo.

El portaveu dels residents, Jaume Chornet, acompanyat pel lletrat que els representa, Santiago Rodríguez, va acudir al matí a la Ciutat de la Justícia de València per a presentar un escrit en el qual reclamen el tancament “forçós” i “immediat” de la fase III de la depuradora, la qual cosa en la pràctica significaria la clausura de “la totalitat” de les instal·lacions.

Demanen “el tancament forçós”

Els veïns van presentar una petició d'execució de sentència després de l'acord al que van arribar diumenge passat, en una trobada en el qual van prendre aquesta decisió per unanimitat, amb 18 vots, després de la reunió que van mantenir divendres passat amb l'alcalde pedani de Pinedo, Josep Gimeno, referent als plans de l'Ajuntament per a la infraestructura. La decisió arriba en expirar el “termini de compliment voluntari” donat pel TSJCV en el requeriment, que es va emetre el passat 24 de setembre.

El lletrat va explicar que l'escrit va a suposar que el TSJCV requerisca “el tancament forçós de la depuradora, amb la qual cosa prohibirà a l'Administració depurar aigües residuals en aquesta instal·lació”. Rodríguez va lamentar que “a aquesta situació no s'ha arribat pels veïns, sinó per culpa de l'Administració” i, en aquest sentit, va recordar que “aquest plet va arrancar l'any 2010, estem en 2018 i fins a hui l'Administració no ha posat cap solució per a millorar les condicions de vida dels veïns”.

"Moltes olors, moltes emissions i pèrdues de valor en el patrimoni"

“Produeix moltes olors, moltes emissions, ha produït pèrdues de valor en el patrimoni, ha produït que el que era una pedania quedara destruïda…”, va afirmar, per a afegir que queden “molt pocs veïns” en la pedania i “açò ha sigut provocat en gran manera per aquestes instal·lacions”.

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua i president de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi), Vicent Sarrià, va reiterar aquest dilluns la “impossibilitat” de tancar la planta depuradora de Pinedo “per raons mediambientals”, atès que açò “suposaria tirar al mar les aigües residuals d'1.200.000 persones”.

Impacte també en les platges

El cessament de la depuradora de Pinedo generaria problemes mediambientals no solament a l'Albufera, sinó també a les platges a través de l'emissari submarí inclòs al costat del col·lector oest en el sistema de la planta, segons apunta un informe de 2017 de la Direcció General d'Aigües.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento