Comunitat Valenciana

Veïns de Pinedo demanen al TSJ el tancament "forçós i immediat" de la depuradora

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Vista general de la depuradora de Pinedo
Vista general de la depuradora de Pinedo
EMSHI - Archivo
Vista general de la depuradora de Pinedo

Els veïns de Pinedo que van denunciar davant els tribunals l'activitat de la depuradora instal·lada en aquesta pedania valenciana i les molèsties que aquesta els ocasiona han sol·licitat aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) l'execució de la sentència en la qual s'ordena el tancament de la fase III d'aquesta infraestructura.

El portaveu d'aquests residents de la pedania valenciana de Pinedo, Jaume Chornet, acompanyat pel lletrat que els representa, Santiago Rodríguez, ha acudit aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia de València per a presentar aquest escrit en el qual reclamen el tancament "forçós" i "immediat" de la fase III de la depuradora, la qual cosa en la pràctica significaria la clausura de "la totalitat" de les instal·lacions.

Els veïns han presentat aquesta petició d'execució de sentència després de l'acord al qual van arribar aquest diumenge, en una trobada en el qual van prendre aquesta decisió per unanimitat, amb 18 vots, després de la reunió que van mantindre divendres passat amb l'alcalde pedani de Pinedo, Josep Gimeno, referent als plans de la corporació municipal per a la infraestructura. La decisió arriba en complir-se el "termini de compliment voluntari" donat pel TSJ en el requeriment, que es va emetre el passat 24 de setembre.

En declaracions a Europa Press, l'advocat Santiago Rodríguez ha explicat que l'escrit que han presentat va a suposar que el TSJCV requerisca "el tancament forçós de la depuradora, amb la qual cosa prohibirà a l'Administració depurar aigües residuals en aquesta instal·lació".

Rodríguez ha lamentat que "a aquesta situació no s'ha arribat pels veïns, sinó per culpa de l'Administració" i, en aquest sentit, ha recordat que "aquest plet va arrancar l'any 2010, estem en 2018 i fins a hui l'Administració no ha posat cap solució per a millorar les condicions de vida dels veïns". "Produeix moltes olors, moltes emissions, ha produït pèrdues de valor en el patrimoni, ha produït que el que era una pedania quedara destruïda...", ha posat en relleu.

Així mateix, ha assenyalat que "queden molt pocs veïns" en la pedania i "açò ha sigut provocat en gran manera per aquestes instal·lacions, que d'altra banda daten de l'any 70 i fins a hui no s'ha fet gens per a millorar-les".

Ara, l'execució de la sentència portaria al tancament de "la totalitat" de la depuradora, malgrat que la sentència es referisca únicament a la fase III d'aquesta infraestructura, atés que "treballa en un cicle combinat i si es tanca una part s'impedeix el treball de la resta de la depuradora", ha indicat.

"FETS PALPABLES"

Per la seua banda, el representant veïnal ha reconegut "canvis" amb l'arribada en 2015 del nou equip de govern a l'Ajuntament de València perquè "amb el PP mai va haver-hi cap diàleg". "Tot el contrari, el PP va tancar els arxius i va impedir al nostre advocat que accedira a la informació pública", ha agregat.

Per contra, Chornet ha destacat que amb l'equip de govern municipal actual "està havent-hi reunions i negociacions" però, no obstant açò, ha criticat que "no passen de les bones intencions". "No arribem a cap pacte ni tenim fets palpables. L'única arma de la qual disposem és la sentència", ha fet notar.

Així mateix, ha denunciat que la depuradora de Pinedo "si és il·legal és perquè no compleix els requisits mínims a nivell europeu" i ha relatat que "funciona malament, fa molt mal olor, hi ha excés de sorolls, continuen les aportacions de lixiviats a la depuradora i, a més, continua la ruïna econòmica dels veïns". "La resposta la té l'Administració. Estem disposats a parlar amb ells tantes vegades com siga necessari", ha afegit.

"O FIRMEM ALGUN ACORD O AÇÒ VA ENDAVANT"

No obstant açò, ha subratllat que no tenen "predisposició" per a frenar en la seua petició per al tancament de les instal·lacions, sinó que "o firmem algun acord o per descomptat açò va endavant". "No volem bones intencions, volem fets constatats i firmats", ha emfatitzat.

En aquesta línia, ha comentat que malgrat que "les molèsties estan", els veïns afectats entenen "el caos mediambiental que pot generar el tancament en la platja, tant en Pinedo, com al Saler, Cullera i fins i tot la Malva-rosa". Segons ha explicat en diverses ocasions el regidor del Cicle Integral de l'Aigua en l'Ajuntament de València i president de l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (Emshi), Vicent Sarrià, el tancament suposaria "tirar al mar les aigües residuals de 1.200.000 persones".

"Açò no ho volem, però no pot ser que uns pocs paguen una evolució mal entesa de la ciutat i de com ficar una depuradora a la mitat d' un casc urbà, dilapidant un poble i arruïnant els seus veïns", ha resolt el portaveu dels afectats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento