Comunitat Valenciana

L'AVL destaca la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià com a "reivindicació de drets democràtics" en el seu 35 aniversari

  • L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha posat en valor aquest dijous, amb motiu del 35 aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) aprovada el 23 de novembre de 1983, que aquesta normativa va suposar una "recuperació de l'autoestima" de la ciutadania i va significar una "reivindicació dels drets democràtics dels valencians".
Ple de l'AVL
Ple de l'AVL
AVL - Archivo
Ple de l'AVL

L'AVL ha recordat en una declaració institucional que fa 35 anys Les Corts, reunides a Alacant, van aprovar la LUEV, que va suposar en primer lloc la reintroducció de l'ensenyament escolar del valencià, prohibida des de 1787.

En segon lloc, va comportar la "recuperació de l'autoestima de la ciutadania valenciana mitjançant la dignificació de la llengua pròpia, marginada durant prop de 200 anys del món acadèmic i cultural", ha destacat la institució. I en tercer, "una reivindicació dels drets democràtics dels valencians".

Per a l'Acadèmia, els últims 35 anys han sigut "exponent de diferents daltabaixos que han dificultat la consecució de la igualtat lingüística que s'havien proposat els legisladors dels primers temps de l'autonomia, de manera que considera que "encara ens trobem amb una fita pel qual cal seguir treballant".

Per açò, l'AVL ha aprofitat l'efemèride per a recordar que el valencià és un "mitjà d'enriquiment cultural i intel·lectual, a més d'una ferramenta útil per a ser utilitzada en tots els àmbits, també en la vida quotidiana, sense complexos i amb plena normalitat. Fent ús de la nostra llengua, reivindiquem un dret com a valencians i defenem un element fonamental del nostre patrimoni".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento