Comunitat Valenciana

Experts de Quirónsalud calculen que el 3% d'espanyols de 40 anys de mitjana té "compulsió per comprar"

  • Experts de Quirónsalud de Torrevieja i València calculen que el 3 per cent dels espanyols amb una edat mitjana de 40 anys pateix un problema de control d'impulsos al que es denomina "addicció a les compres" o "compulsió per comprar", trastorn que afecta dos terços més de dones que d'homes.
Compres
Compres
Europa Press - Archivo
Compres

Segons ha advertit en un comunicat Miguel Sánchez, especialista en Psicologia en l'Hospital Quirónsalud Torrevieja, "el fet de consumir de manera compulsiva és solament la punta de l'iceberg d'un problema emocional que s'arrela en el més profund de la psique de qui ho pateix".

En aquesta línia, experts apunten que l'autoestima d'una persona pot augmentar fins a un 17% en el moment d'adquirir determinats béns de consum. Les compres compulsives i no planificades, d'articles que no es necessiten, per un import que supera les seues possibilitats econòmiques, "constitueixen, a grans trets, les característiques que defineixen un addicte a les compres, un trastorn que, en moltes ocasions, no es percep com a tal".

A l'hora de realitzar una compra s'activa el que es coneix com a "circuit de recompensa", en el qual "ens sentim bé quan aconseguim un objectiu". En aquest cas, l'objectiu és comprar una cosa que ens agrada o pensem que necessitem. "La dopamina, també cridada l'hormona del placer", ha explicat la doctora Marina Sangonzalo, psicòloga de l'Hospital Quirónsalud València, que "és l'hormona que activa tot eixe circuit de recompensa i fa que tinguem eixa necessitat".

"Açò al seu torn activa la serotonina, que és l'hormona encarregada de fer-nos sentir felices. És com dir-se a si mateix 'em puc sentir feliç fent compres'", ha indicat. La diferència entre una persona addicta a les compres d'una que no ho és bàsicament resideix en l'activació ràpida eixe circuit de recompensa, ja que pot estar decaiguda d'ànim o amb falta d'autoestima i solen sentir-se temptats més fàcilment.

"Aquest trastorn psicològic es denomina oniomania i sol ser freqüent en persones amb alteracions en l'estat d'ànim i una alta impulsividad", ha apuntat la doctora Sangonzalo. Durant el període de rebaixes com el 'Black Friday' i les compres nadalenques "s'emfatitzen i exposen de manera més clara les conseqüències de l'addicció a les compres, quan augmenta l'ansietat del pacient, qui intenta pal·liar-la amb impulsos".

CONFUSIÓ ENTRE "VOLER I NECESSITAR"

"Voler i necessitar són dos termes que les persones amb conductes de compra compulsiva solen confondre", afig el doctor Sánchez. Per a previndre l'addicció, en primer lloc, s'ha de demanar ajuda a l'entorn més immediat i acudir als professionals adequats, doncs "és primordial que la persona prenga consciència del problema greu del que difícilment podrà eixir per si mateixa", aconsellen els especialistes.

La psicoteràpia i la valoració per part del mèdic psiquiatre per a tractar o descartar altres trastorns mentals associats seran "imprescindibles" si es vol garantir un "pronòstic reeixit sense recaigudes". "Aquesta serà l'única manera de tancar un capítol que l'individu que pateix l'addicció viu amb vergonya i angoixa", han afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento