Comunitat Valenciana

Puig creu que és "exigible" que el Govern presente uns PGE i demana als grups "visió d'Estat" per a recolzar-los

  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
Ximo Puig en imatge d'arxiu
Ximo Puig en imatge d'arxiu
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Ximo Puig en imatge d'arxiu

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reiterat que és "fonamental" que es presenten uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'exercici de 2019 "com ha fet el Consell del Botànic" i considera "exigible" que així ho faça el Govern central, però ha subratllat que "el més important" és que s'aproven. Per açò, ha demanat als grups que tinguen "visió d'Estat" i els recolzen perquè puguen tirar avant.

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en la sessió de control d'aquest dijous en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel síndic de Compromís, Fran Ferri, sobre com valora el Consell la "falta de solucions dels diferents governs centrals al problema valencià", quan es compleix un any de la manifestació que va recórrer els carrers de València per a exigir un "finançament just" per a la Comunitat.

Davant aquesta situació de "falta de solucions", el portaveu de la coalició valenciana ha proposat a Les Corts treballar en una resolució que exigisca que es presente un projecte de PGE i que aquest contemple "tots els punts de l'agenda valenciana"

El 'president' ha destacat el que va significar aquella marxa per a "visibilitzar" el problema i ha considerat que es va aconseguir "capitalitzar" per part de la societat la reivindicació i que es creara una "consciència col·lectiva", la qual cosa, al seu juí, ha comportat que "ara s'estiga en millors condicions per a reivindicar el nostre futur".

"MAI RENUNCIAREM AL QUE ENS TOCA"

"Nosaltres mai renunciarem al que ens toca. Aquest govern naix de la capacitat d'unir i exigir el que ens correspon. No volem ser més que ningú, però ja està bé de ser tan poc", ha remarcat per a insistir que el Consell demana "el mateix" al Govern de Pedro Sánchez que el que va reclamar al de Mariano Rajoy.

"Sense cap tipus de diferència, però hi ha una diferència i és que no ens tracten igual", ha puntualitzat, per a posar en valor que l'actual executiu ha impulsat "mesures pal·liatives", "s'ha compromès a impulsar la reforma" i ha dut a terme "xicotetes accions" que, encara que ha admès que són "insuficients" demostren "el canvi de tarannà".

En qualsevol cas, ha insistit: "Nosaltres mai anem a defallir en la nostra vocació d'exigència. Sempre hem mantingut una actitud de lleialtat reivindicativa també amb el senyor Rajoy, però hi ha alguns que l'única cosa que volen és el soroll perquè es beneficien d'ell i la crispació. Viuen d'això", ha considerat.

Ferri ha recordat per la seua banda que va ser una marxa que va representar "la unitat" de la societat valenciana i que reclamava una revisió del sistema, que es pagara "el que ens toca als valencians" i unes inversions que compensen "el dèficit inversor dels últims anys", qüestions que ha lamentat que "ni el govern de Mariano Rajoy ni el de Pedro Sánchez han solucionat".

Del sistema de finançament, ha apuntat que Rajoy "no va fer res" i Sánchez "no ha posat damunt de la taula qual és el seu model de reforma"; sobre el deute "tampoc se sap res", mentre que de les inversions l'actual president es va comprometre al 10% per a la Comunitat en els pròxims pressupostos però ha indicat que a data de 22 de novembre els PGE no han entrat en el Congrés.

"En els últims dies hem arribat a escoltar que el Govern no anava presentar pressupostos i va a governar a través de decrets llei i això ens va recordar al Govern de Rajoy. Té ja preparat el decret llei per a crear un fons provisional que ens pose en la mitjana d'ingressos?; tindrà Sánchez preparat el decret llei per a regular el pagament dels 20.000 milions d'euros que ens deuen?", s'ha preguntat.

NO DONAR "UN PAS ARRERE"

Davant aquesta situació i amb la vista posada en no prorrogar els actuals comptes de l'Estat, Ferri ha proposat a la cambra autonòmica valenciana "treballar de cara a la pròxima sessió plenària per a una resolució que exigisca dos punts: que es complisca la Constitució i es presente un projecte de PGE i que aquests comptes contemplen tots els punts de l'agenda valenciana". "En definitiva, proposem que no fem un pas arrere i defenguem que els valencians tinguen dret a viure millor", ha subratllat.

Puig ha remarcat que ha defès des del "primer moment que és fonamental que hi haja nous pressupostos i que es presenten com ha fet el Govern del Botànic". "Crec que que és exigible que el govern present uns pressupostos, però el que és més important és que s'aproven i el problema fonamental és que cal intentar aconseguir suports suficients". Per açò, ha puntualitzat, "estaria molt bé que els grups tingueren una visió d'estat per a contribuir al fet que s'aprovaren".

"Sé que hi ha gent de la dreta no li interessa que es puge el Salari Mínim Interprofessional o eliminar repagaments, però m'agradaria que altres grups que no tenen eixa convicció i no són tan radicals recolzaren eixos pressupostos", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento