Puig veu "qüestionable" la "suma de processos electorals"
Puig veu "qüestionable" la "suma de processos electorals" I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimecres que "cal treballar" en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019 i ha considerat que "només si finalment no són aprovats el president (Pedro Sánchez) té la possibilitat de veure en quin moment és més oportú per a Espanya fer unes eleccions" generals. En aquest sentit, ha recalcat: "Ja he dit amb total claredat que una suma de diferents processos electorals en els quals finalment no es pot atendre a cada realitat és qüestionable".

Així ho ha manifestat en declaracions als mitjans, després de participar en l'homenatge a l'exministre Ernest Lluch assassinat per ETA fa 18 anys, en ser preguntat per la possibilitat que el president del Govern central, Pedro Sánchez, convoque eleccions generals el diumenge 26 de maig al costat dels comicis autonòmics, municipals i europeus al no poder aprovar els PGE.

"Pense que ara estem en un moment en què probablement cada dia puguen sorgir diferents opinions respecte a l'avançament electoral a Espanya. En la política espanyola, en aquests moments, estem davant una situació des de fa temps de certa incapacitat d'avançar", encara que ha subratllat que s'ha avançat "cap a l'estabilitat" amb la moció de censura i "s'ha produït avançament social".

No obstant açò, ha assenyalat que "ara estem en el gran repte" d'"aprovar els pressupostos" i que "per als valencians eixa és la posició millor". Al seu juí, "en això cal treballar" i "solament si finalment no són aprovats aquests pressupostos, el president del Govern té la possibilitat de veure en quin moment és més oportú per a Espanya fer unes eleccions".

"Des de la nostra perspectiva, hem dit clarament que volem que es faça un relat propi, perquè tenim un relat propi, i que es faça una anàlisi pròpia", ha reivindicat, abans de subratllar que, "durant aquest temps", "s'ha generat estabilitat, diàleg i honradesa" i s'ha "millorat en tots els indicadors socials i econòmics".

En aquest sentit, Puig ha defés que el "factor estabilitat és molt important", encara que ha puntualitzat: "Ara bé, jo ja he dit amb tota claredat que una suma de diferents processos electorals en els quals finalment no es pot atendre per part del ciutadà a cada realitat crec que que és qüestionable".

"Debat i deliberació"

Per al cap del Consell, "la qualitat democràtica d'un país exigeix que els ciutadans tinguen la capacitat de decidir després d'un debat i una deliberació, que no ha d'estar exempta d'un debat propi". "Per als valencians és molt important el futur de la seua comunitat i, per tant, hauria de distingir-se aquests debats", ha afegit.

De la mateixa manera, creu que és "complicat d'entendre" que Europa, "un element fonamental", "quede reduïda en un còctel d'eleccions". Al seu juí, "ens juguem molt en aquestes eleccions a Europa, si guanyen finalment les opcions xenòfobes o tenen una presència molt important les forces antieuropeistes, perdrem l'oportunitat de l'Europa il·lustrada i de les llibertats".

Ximo Puig ha remarcat que "la democràcia és el millor sistema que tenim i no és cara per a fer processos electorals". "Els ciutadans tenen dret a decidir i, per a decidir, cal fer eleccions d'una manera clarament ortodoxa. En eixe sentit, ha d'haver-hi un debat perquè al final la presa de decisions dels ciutadans siga de la millor qualitat possible", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.