La demora mitjana per a operar-se puja de 90 a 121 dies en l'últim trimestre a la Comunitat Valenciana
La demora mitjana per a operar-se puja de 90 a 121 dies en l'últim trimestre a la Comunitat Valenciana GVA

La demora mitjana per a ser operat de patologies no urgents s'ha disparat un 34,4%, de 90 a 121 dies, a la Comunitat Valenciana durant el tercer trimestre de 2018. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha publicat aquest dimarts les dades corresponents al tall de setembre, que reflecteixen que les llistes d'espera han augmentat, la qual cosa fonts d'aquest departament atribueixen al "descens de l'activitat quirúrgica" durant l'estiu, quan es prioritzen les intervencions urgents.

La Conselleria destaca que ha baixat dos dies respecte a setembre de 2017, però la veritat és que les xifres tornen a augmentar malgrat les mesures anunciades, com les operacions a les vesprades, el pla de xoc amb clíniques privades o la col·laboració interna perquè equips d'altres hospitals puguen operar a pacients procedents de departaments de salut diferents al d'origen.

De fet, la titular de Sanitat, Ana Barceló, es va plantejar com "el gran repte" la disminució de les llistes d'espera i les va definir com una de les seues prioritats estratègiques en l'etapa final de la legislatura, després de la marxa de Carmen Montón de la cartera valenciana de Sanitat.

Per patologies, les operacions de varius, amb 173 dies, pròtesis de genoll (162) i galindons (149) són les que més demora acumulen. A continuació figuren les de pròtesis de maluc (139), artroscòpia (133), fimosis (126), túnel carpià (106) o cataractes (104). Per especialitats, les més saturades són neurocirugia (167), traumatologia (148) i cirurgia plàstica (138).

A més de la demora, també s'ha incrementat el nombre de pacients a l'espera d'una intervenció, en concret un 3,4%, fins a aconseguir els 63.949 al setembre d'enguany. L'últim informe de situació evidencia que, d'aquesta xifra total, ja són 13.764 les persones que pateixen una demora superior a 180 dies (sis mesos), quan al juny aquest indicador era de 8.270 pacients.

Es consideren en llista d'espera quirúrgica (LEQ) a tots els pacients d'un procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic no urgent acceptat pel pacient i para la realització del qual es té prevista la utilització de quiròfan en algun dels hospitals de referència i d'àrea públics de la Comunitat Valenciana.

Així, la demora és el temps mitjana, expressat en dies, que porten esperant els pacients pendents d'intervenció, des de la data d'entrada en el registre fins al final del període d'estudi.

Informació personalitzada

Des de gener de 2017, quan es va posar a disposició ciutadana el Registre Individualitzat de la Llista d'Espera Quirúrgica, fins al 30 de setembre, 117.987 persones han accedit a aquest servei, la qual cosa representa una mitjana de 187 consultes diàries.

Es tracta d'una aplicació que ofereix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica, emmarcant-se dins de les iniciatives de transparència dutes a terme per la Conselleria i que facilita el dret dels ciutadans a l'accés a la informació pública.

Consulta aquí más noticias de València.