Comunitat Valenciana

L'AVL inaugura el curs amb "inquietud" davant els "atacs" a la llengua

  • Vicent Marzà, li ha assegurat que trobaran "el suport de la Generalitat per a seguir avançant".
  • L'entitat li ha entregat la seua medalla al lingüista Joseph Gulsoy i al sociòleg Rafael Lluís Ninyoles.
Inauguració del curs acadèmic de l'AVL
Inauguració del curs acadèmic de l'AVL
AVL
Inauguració del curs acadèmic de l'AVL

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha inaugurat aquest divendres el seu curs acadèmic amb una cerimònia en la qual el president de la institució, Ramon Ferrer Navarro, ha expressat la seua "inquietud" davant els "atacs a les llengües cooficials com el valencià", mentre que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, li ha assegurat: "Trobareu el suport de la Generalitat per a seguir avançant".

L'AVL ha celebrat la inauguració amb un acte institucional en Sant Miquel dels Reis en el qual també ha entregat la Medalla de l'AVL al lingüista Joseph Gulsoy i al sociòleg Rafael Lluís Ninyoles. Marzà ha presidit la trobada, a la qual han assistit també el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i la presidenta del Consell Jurídic Consultiu (CJC), Margarita Soler.

El president de l'Acadèmia ha indicat que la institució "incorpora des d'ara l'obertura de l'any acadèmic al seu calendari d'activitats", una cerimònia que consta de "més solemnitat amb les medalles" atorgades a "dos insignes personalitats".

Ferrer Navarro ha advertit els poders públics sobre la "necessitat de protegir i fomentar la llengua pròpia, sobretot en la situació política actual en la qual observem amb preocupació els atacs a les llengües territorials cooficials com el valencià".

L'AVL "veu amb inquietud la deriva uniformadora, des del punt de vista lingüístic, que algunes formacions utilitzen per a intentar arraconar les altres llengües de l'estat", amb la fi, fins i tot, de "reduir-les a la mínima expressió", ha alertat.

"Resistències" en l'educació en valencià

Ferrer ha reconegut a més els "esforços" del Consell per "potenciar la llengua en tots els àmbits, especialment en l'ensenyament". "Coneixem també les resistències d'alguns sectors per a ampliar la docència en valencià", ha assenyalat, abans de traslladar a l'administració el seu "suport en tot el que siga la promoció de l'ús social de la llengua".

A més, ha assegurat que l'AVL "ha aportat la resposta a les funcions amb la qual es va crear": "la normativització i la normalització". "Hem procurat guanyar-nos el respecte dels valencians, fins i tot dels qui la trobaven inconvenient o innecessària", ha assenyalat.

Els membres de l'Acadèmia estan "orgullosos" del "compliment d'uns objectius que alguns van posar en dubte" en els inicis de la institució, una "percepció que ha canviat substancialment", ha remarcat. "Després de tres lustres, som una institució mes independent i més acadèmica", ha celebrat, abans de concloure que l'AVL és "responsable de la seua destinació".

Consells que "no han fet la seua faena"

Per la seua banda, el titular d'Educació ha agraït l'AVL, en nom del Consell, el "grandíssim treball" que ha dut a terme "des del moment de la creació" d'aquesta institució per "dignificar la llengua", "superar els conflictes creats interessadament" i "posar en el centre l'important, que és l'ús de la llengua". En aquest sentit, ha cridat a "arribar als acords necessaris per a poder normativitzar-la".

Marzà ha posat en valor la seua tasca amb una "vocació molt clara que marca la seua creació" i que "ha mantingut", la d'un "servici públic" per al "conjunt de la ciutadania valenciana" i "per a anar sumant i anar teixint al voltant de la llengua". "Gràcies pel que heu fet i que no vos toca, que heu hagut d'assumir durant molts anys quan els governs de la Generalitat no han estat fent la faena que havien de fer", ha agregat.

En aquest sentit, ha remarcat que la Generalitat assumeix la seua "responsabilitat, de bon grat, per a poder desenvolupar i contribuir al treball" que duu a terme l'AVL. "Ens tindreu el vostre costat col·laborant lleialment des de la independència de cada institució" i "sumant per a complir amb l'objectiu que ens hem marcat col·lectivament", el de "sumar cada dia més gent a l'ús de la nostra llengua i dignificar-la", malgrat les dificultats i malgrat les situacions que ens trobem ara i en el passat", ha indicat.

El conseller ha defés que és "important continuar dignificant la llengua entre cadascuna de les persones del poble valencià", així com entre institucions i administracions. I ha asseverat: "Trobareu el suport de la Generalitat per a seguir avançant".

Medalles de l'AVL

Durant l'acte s'ha fet entrega a Rafael Lluís Ninyoles de la medalla de l'AVL, mentre que l'acadèmic Vicent Garcia Perales ha arreplegat la distinció en nom de l'altre guardonat, Joseph Gulsoy. Aquests premis reconeixen la contribució de tots dos a l'estudi i divulgació del valencià.

Ninyoles ha expressat la seua "satisfacció enorme" per rebre la medalla i ha felicitat l'Acadèmia per la seua "importantíssima tasca en la defensa del valencià", així com els seus "esforços per desactivar el conflicte lingüístic que amenaça amb atemptar contra la nostra llengua". "Aquest premi honra tots els que sumen esforços per a aconseguir la completa normalització del valencià", ha manifestat.

Per la seua banda, Garcia ha llegit un text d'agraïment de Gulsoy amb l'"expressió més sincera de la seua gratitud": "Quan es va anunciar el guardó, al desembre de l'any passat, era per a mi un moment molt difícil, amb problemes alarmants de salut i dubtant de si podia continuar o si havia d'abandonar aquest projecte. L'anunci arribava en un moment molt oportú i va servir de tònic estimulador per a seguir endavant amb optimisme. En aquest sentit, estic doblement agraït a l'Acadèmia".

Marzà s'ha dirigit als guardonats per a ressaltar la "trajectòria de dos persones que han fet moltíssim per la llengua", "cadascun des del seu àmbit", "ajudant a construir i a sumar".

A més, ha demanat "disculpes en nom de la Generalitat per que aquests guardons no hagen arribat abans" i ha manifestat que "hauria estat molt bé si haguérem tingut un país normal, hauria sigut molt abans". "Benvinguts siguen perquè feien molta falta", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento