Afloren 15.775 pisos turístics clandestins aquest 2018
Afloren 15.775 pisos turístics clandestins aquest 2018 Europa Press - Archivo

“En el que portem de 2018, s'han registrat un total de 15.775 nous habitatges turístics en les tres províncies”. Així de contundent, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va informar després de la Comissió d'Intrusisme en el Sector Turístic celebrada aquest dimecres de la quantitat de pisos turístics clandestins trobats i registrats durant el present exercici a la Comunitat Valenciana. 

“Totes les actuacions que estem duent a terme per a combatre l'intrusisme han permés de manera notòria aflorar l'oferta de la Comunitat Valenciana no declarada i fomentar la inscripció en el registre oficial d'habitatges turístics de la Generalitat”, va afegir Colomer. En els últims quatre anys, els habitatges turístics regulats a la Comunitat Valenciana han ascendit fins a les 52.218. 

Per províncies, a Alacant el nombre d'altes de pisos turístics durant 2018 aconsegueix les 9.560, fins a arribar a més de 30.757 en els últims quatre anys; a Castelló s'han aconseguit les 2.778 habitatges trets de la clandestinitat en el que portem d'any (9.693 en els últims quatre), i en la de València la xifra arriba a les 3.437 en 2018 (11.768 des de 2014).

A més de per a informar als ciutadans sobre aquestes xifres, la Comissió d'Intrusisme –en la qual participen la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur), l'Associació d'Empresaris Alcalà-Alcossebre i l'Associació Valenciana de Consumidors i usuaris (Avacu), entre altres organitzacions i entitats– va servir també per a anunciar el pla de treball que s'executarà de cara al pròxim any. 

Amb ell pretenen aconseguir que qui tinga un pis turístic complisca amb els requisits de registre del mateix. “Tenim previst, mitjançant contractació externa, impulsar un projecte de verificació d'habitatges turístics inscrits en el registre”, va declarar el secretari autonòmic de Turisme, qui va afegir que la funció d'aquest pla “serà comprovar el compliment de l'oferta d’allotjament que es dóna d'alta en el registre, amb l'objectiu de verificar que els nombres de registres que es fan públics efectivament corresponguen a la realitat”. 

Pel que fa a les webs en les quals es publiquen aquests pisos per al lloguer turístic, Colomer va voler destacar després de la trobada que “després de les mesures adoptades per Turisme Comunitat Valenciana, un total de 21 plataformes de comercialització turística –que són els vertaders gegants que operen a través d'internet– ja inclouen el nombre de registre, com marca la normativa” i, per tant “han canviat la seua forma d'operar i han admés la prescripció que indica la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, assumint que han de virar cap a la qualitat i transparència”. 

“Des del departament de Turisme hem obert fins a hui un total de 33 expedients sancionadors a plataformes que comercialitzen, a través d'internet, apartaments turístics sense sol·licitar als seus propietaris el nombre de registre que garanteix que operen amb totes les garanties legals”, va afirmar, no obstant açò, el secretari autonòmic. I va agregar que, d'aquests 33 expedients negatius, “26 ja estan finalitzats i set es troben encara en tramitació”.

Impacte de 1.704 milions anuals 

Els habitatges turístics xifren en més de 1.700 milions anuals el seu impacte a la Comunitat. Així ho arreplega el primer Estudi sobre l'impacte de l'habitatge vacacional en l'urbanisme de la Comunitat Valenciana donat a conèixer aquest dimecres per Fevitur. València és on més es concentren: 5.554, dels quals un 80% són legals.

Consulta aquí más noticias de València.