Comunitat Valenciana

La Unió de Periodistes presenta un manual per a resoldre dubtes sobre com tractar la violència masclista en els mitjans

  • La Unió de Periodistes Valencians i l'Ajuntament de Castelló han presentat un manual d'estil per al tractament de la violència masclista en els mitjans, que té com a objectiu "contribuir a resoldre dubtes bàsics" que poden sorgir en la pràctica periodística a l'hora d'abordar informacions relacionades amb aquest problema.
Presentació del manual de llenguatge inclusiu
Presentació del manual de llenguatge inclusiu
UNIÓ DE PERIODISTES VALENCIANS
Presentació del manual de llenguatge inclusiu

La regidora d'Igualtat de la capital de la Plana, Ali Brancal, la vicepresidenta de la Unió de Periodistes, Violeta Tena, i les periodistes Anna Gimeno i Remei Castelló, autores de la guia, han participat en la roda de premsa de presentació.

El 'Manual d'Estil per al tractament de la violència masclista i el llenguatge inclusiu en el mitjans de comunicació' s'ha realitzat en compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista de 2017, dins de la línia estratègica 4 referida a trencar els murs que invisibilitzen la violència de gènere i masclista i socialitzar-la com un conflicte polític i social.

També s'actualitza amb aquest treball el manual 'Notícies amb Llaç Blanc' de recomanacions de com abordar la violència de gènere i masclista en els mitjans, que la Unió ja va publicar en 2002, recorda el col·lectiu professional a través d'un comunicat.

L'obra s'ha elaborat a partir de la beca de Redacció d'un manual d'estil per al tractament en els mitjans de la violència masclista i el llenguatge no sexista, que van guanyar les autores, i pretén ser una ferramenta per a "contribuir a resoldre dubtes bàsics que sorgeixen a les i els periodistes a l'hora d'elaborar una informació relacionada amb la violència masclista".

Entre altres qüestions, en el manual (que es pot consultar en http://www.unioperiodistes.org/wp content/uploads/2018/11/manualupv-digital-2.pdf) es posa l'accent en el fet que l'intent d'assassinat és l'última part d'una cadena que comença molt abans i que cal que aquesta quede reflectida en les notícies.

Igualment, se subratlla la importància de "no tractar la violència masclista com un succés, sinó com el resultat d'una societat patriarcal". En aquest sentit, la guia apunta que la imatge que els mitjans ofereixen de la dona és en molts casos "denigrant i la mostra com un objecte que es pot ultratjar".

PERSPECTIVA DE GÈNERE

Així, advoca per "canviar l'imaginari per a poder canviar la realitat". Per açò, en el manual es recomana que totes les persones implicades en el sistema comunicatiu apliquen la perspectiva de gènere en les seues funcions (com redacció, imatge, edició, producció o direcció).

També s'han introduït conceptes relacionats amb el cicle de la violència i les diferents denominacions perquè queden reflectits en les informacions i s'han inclòs exemples d'una sèrie de pautes a seguir quan s'elaboren informacions sobre violència masclista perquè cada professional puga recórrer a elles en casos de dubtes. La imatge igualitària entre homes i dones i l'ús del llenguatge no sexista també són temes que aborda el manual.

La presentació de hui es completarà amb un curs de formació gratuït per a periodistes que s'impartirà a Castelló els dies 19 i 30 de novembre. A més, aquesta ferramenta per a l'ús periodístic es presentarà també en València i Alacant pròximament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento