Comunitat Valenciana

Investigadors de la UPV creen videojocs i robots per a ensenyar els xiquets a conviure amb la diabetis

  • Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) -pertanyents al grup de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis (Tecnodiabetis) de l'Institut ai2- han desenvolupat nous videojocs i robots per a ensenyar els xiquets els conceptes bàsics sobre la gestió de la diabetis d'una forma amena i divertida.
Videojocs i robots per a ensenyar als xiquets a gestionar la diabetis
Videojocs i robots per a ensenyar als xiquets a gestionar la diabetis
UPV
Videojocs i robots per a ensenyar als xiquets a gestionar la diabetis

L'últim d'ells transporta els més xiquets a un viatge amb avió, en el qual poden veure què ocorre si mengen massa o molt poc, si fan més o menys exercici o si s'injecten insulina de forma correcta, ho fan molt vesprada, de més o de menys.

"D'una forma molt gràfica, la trajectòria de l'avió els ensenya als xiquets quins hàbits han de seguir i el que ocorre si no segueixen les recomanacions pautades", explica José Luis Diez, investigador del grup Tecnodiabetes-ai2 de l'UPV.

En la part de robòtica, han programat un robot Lego, en forma d'un xicotet gos amb diabetis, que reacciona igualment d'una manera o un altre en funció dels seus nivells de glucèmia, dosi d'insulina injectades, etc.

"A través de ferramentes com la robòtica o els videojocs, abordem aspectes clau en l'educació diabetològica com la comprensió de la glucorregulació i el paper de la insulina en la mateixa, el dosatge d'insulina en els menjars i la gestió de la teràpia durant l'exercici", destaca José Luis Diez en un comunicat.

APP PÀNCREES ARTIFICIAL

A més dels seus treballs per a l'educació dels més xiquets, el grup Tecnodiabetis-ai2 de l'UPV treballa també en una nova app, en fase de validació clínica, l'objectiu final de la qual és la infusió automàtica d'insulina per a aconseguir la normoglucèmia, així com la supervisió també automàtica dels pacients.

Aquest treball es desenvolupa en el marc del Consorci Espanyol de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis, en el qual, a més de l'UPV, participen la Universitat de Girona, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Clínic Universitari de València, i l'Hospital Francesc de Borja de Gandia. Tots ells membres del Ciberdem, dependent de l'Institut de Salut Carlos III.

"És la primera vegada que avaluem clínicament el sistema de pàncrees artificial sobre Android en el qual estem treballant, ja que els estudis clínics previs dels algoritmes que integra s'han realitzat en plataformes experimentals sobre PC. A més, s'han incorporat noves funcionalitats, com la recomanació automàtica de carbohidrats per a mitigar la hipoglucèmia, especialment davant exercici", apunta Jorge Bondia, director del grup Tecnodiabetis-ai2 de l'UPV.

La validació clínica s'està duent a terme en l'Hospital Clínic de Barcelona. Els investigadors estan provant en 10 pacients adults com funciona el sistema davant una situació d'exercici amb bici durant 55 minuts.

"El desenvolupament d'aquest sistema Android ens fa formar part dels pocs grups que tenen un dispositiu propi que els permet provar el sistema de control d'una manera còmoda i, el més important, traure-ho de l'hospital, que és la clau de tot", apunta Jorge Bondia.

Per als estudis que estan realitzant els investigadors en l'actualitat encara és necessari que el pacient estiga ficat en l'hospital amb els metges, infermeres i enginyers al seu al voltant.

Però el sistema que han desenvolupat des de l'Institut ai2 de l'UPV va a permetre que aquest projecte finalitze amb un estudi domiciliari, "un treball experimental en el qual el pacient es puga marxar a la seua casa i faça vida normal, un pas que mai s'ha donat a Espanya i al que només pocs grups internacionals han tingut accés, la qual cosa situaria Espanya en la primera línia de la investigació en pàncrees artificial", destaca Jorge Bondia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento