Obrin judici a 48 exdirectius de Bancaixa i Banc de València pel "desfalc" de 750 milions

  • Entre ells es troba l'expresident de la Generalitat Valenciana i de Bankia José Luis Olivas.
  • El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea els imposa una fiança conjunta de 1.437 milions d'euros.
El expresidente de Bancaja, de Banco de Valencia y de la Generalitat, José Luis Olivas.
El expresidente de Bancaja, de Banco de Valencia y de la Generalitat, José Luis Olivas.
BANCO DE VALENCIA - Archivo

El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha obert judici oral contra l'expresident de la Generalitat Valenciana amb el PP José Luis Olivas i altres 47 exdirectius de Bancaixa i Banc de València per les operacions immobiliàries de la societat Grand Coral a Mèxic pel valor de 750 milions d'euros que va suposar "una autèntica operativa de desfalc". A tots ells els imposa una fiança conjunta solidària que ascendeix a més de 1.437,78 milions d'euros.

Va ser la magistrada Carmen Lamela la que va processar als 48 directius el passat mes d'agost i ara de Egea, que es fa càrrec del Jutjat Central d'Instrucció número 3 fins que es nomene a un nou titular, requereix a Olivas, Aurelio Izquierdo, Domingo Parra, Alfonso Monferrer Daudí, Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó, Juan Poch, Fernando Rodríguez Toral, Luis Candela, Marc Smet i Daniel Henry Kragt perquè en el termini de 24 hores presten, de forma conjunta i solidària, la quantitat de 639.268.905 euros amb la finalitat d'assegurar les presumptes responsabilitats civils pecuniàries que poguera imposar-se'ls.

En el cas de José Cortina Orrios i Rafael Tomás Codoñer Seguí, el jutge els requereix igualment per import de 406.160.000 euros, mentre que per a la resta d'acusats -altres 35 persones- es fixa una fiança en els mateixos termes per una quantitat de 392.360.000 euros.

L'acte, que arreplega els escrits d'acusació de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, Bankia Habitat i Banc de València (Caixabank), dóna un termini de deu dies a les defenses perquè presenten els seus escrits de conformitat o disconformitat i assenyala a la Sala penal com l'òrgan competent per a l'enjudiciament.

Delictes

De Egea envia a judici als 48 exdirectius en considerar-los responsables d'un delicte societari continuat en la seua modalitat d'administració deslleial de gestió fraudulenta del patrimoni social o d'apropiació indeguda i d'un delicte de blanqueig de capitals.

Segons el relat dels fets que feia Lamela en el seu acte de transformació de les diligències a procediment abreujat -equivalent a una ordre de processament-, entre 2005 i 2009, Bancaixa -una de les set caixes que actualment integra Bankia- i Banc de València -absorbida per Caixabank- van participar en inversions immobiliàries "diverses i d'una enorme magnitud econòmica" en Baixa Califòrnia i Rivera Maya formant part de l'anomenat Grup Grand Corald.

"Autèntica operativa de desfalc"

En paraules de la magistrada, "els màxims dirigents de Bancaixa i Banc de València van permetre, en uns casos, i van afavorir en uns altres, una autèntica operativa de desfalc de les entitats que de manera injustificada va anar a parar a les mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch", beneficis que sumen al voltant de 170 milions d'euros.

En aqueix moment, les entitats estaven presidides per Olivas, els directors generals eren Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banc de València, Domingo Parra, tots ells processats.

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento