Comunitat Valenciana

‘Stuka’: l'assaig nazi a l'interior de Castelló

  • Un film rescata de l'oblit els bombardejos de la Legió Còndor alemanya sobre 4 xicotets pobles en la Guerra Civil.
Soldados alemanes comprobaron y fotografiaron la destrucción causada por sus propios ataques aéreos en las poblaciones seleccionadas.
Soldados alemanes comprobaron y fotografiaron la destrucción causada por sus propios ataques aéreos en las poblaciones seleccionadas.
20MINUTOS.ES
Soldados alemanes comprobaron y fotografiaron la destrucción causada por sus propios ataques aéreos en las poblaciones seleccionadas.

Maig de 1938. La Guerra Civil espanyola avança cap a la seua fase final i les tropes franquistes acaben d'arribar a la costa de Castelló per Benicarló i Vinaròs. No obstant açò, a l'interior, en quatre xicotets pobles, les seues gents porten una vida relativament normal. Van diàriament a treballar el camp, compren el pa i els xiquets van a escola. No obstant açò, un matí, alguns albiren en el cel un objecte que mai abans havien vist: es tracta de tres avions Junker 87, l'anomenat Stuka.

Els aeroplans ataquen, sense previ avís, quatre xicotetes localitats: Benassal, Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes. Cap d'elles alberga objectius militars concrets, ni tenen un valor estratègic per a la contesa. Els seus habitants no tenen la menor sospita que alguna cosa així puga succeir en els seus tranquils pobles. Entre els dies 18 i 30 de maig, moren 38 persones com a conseqüència del llançament de 36 bombes sobre el centre de les quatre localitats.

“Mai vam entendre per què ens van triar a nosaltres, per què van triar a quatre pobles insignificants”. Aquesta és la premissa que va portar a Óscar Vives, un físic veí de Benassal, a investigar la història real i les motivacions concretes d'aquells bombardejos, que ara donen el salt a la gran pantalla en forma de documental.

El film es desplaça fins a la ciutat germana de Friburg, seu de l'arxiu militar alemany, on es troba la clau d'aquesta història: els experiments de guerra nazis que es van dur a terme a Espanya entre 1936 i 1939 com a avantsala de la Segona Guerra Mundial.

La Guerra Civil Espanyola es va convertir en el banc de proves de la Luftwaffe alemanya, creada en 1935, i de laboratori per a la carrera armamentística alemanya, llavors encara secreta per les sancions del Tractat de Versalles, que impedien a Alemanya disposar d'unes forces armades ofensives.

Dirigida per Pepe Andreu i Rafa Molés, Experiment Stuka és un exercici de memòria històrica que llança llum sobre una història silenciada durant tres quarts de segle per la por, la propaganda i el desconeixement. Una forma, segons els seus autors, de reconciliar a les víctimes, ja que tots ho van ser, i de tancar ferides per sempre.

Estrena en cinemes per tota Espanya 

El llargmetratge es va estrenar dijous passat a Elx i Palma de Mallorca, i un dia després va arribar als cinemes Lys de València, on es projectarà fins a aquest dijous, 15 de novembre. En els pròxims dies i setmanes passarà per Alacant (13 de novembre), Bilbao (16), Amposta (23), Barcelona (27), Madrid (28) i Castelló (30). Coproduïda per la productora valenciana SUICAfilms i Televisió Espanyola (TVE), ha sigut seleccionada en els festivals internacionals DocsBarcelona i DocsValència.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento