Comunitat Valenciana

Puig sobre l'espectacle de Dani Mateo: "El dret de manifestar una crítica no pot atacar la llibertat d'expressió"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat la "desgraciada polèmica" amb l'espectacle de l'humorista Dani Mateo a València ja que ha subratllat que la llibertat d'expressió és "un dret que forma part consubstancial i nuclear de la vida democràtica". A més, al seu juí, "el dret de manifestar una crítica no pot ser atacar la llibertat d'expressió".
El president del Govern, Pedro Sánchez, rep al president de la Comunitat
El president del Govern, Pedro Sánchez, rep al president de la Comunitat
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo
El president del Govern, Pedro Sánchez, rep al president de la Comunitat

Puig s'ha manifestat en aquests termes davant els mitjans de comunicació, preguntat per la decisió del Teatre Olympia de cancel·lar les funcions de l'humorista a causa de les amenaces rebudes. Finalment, l'obra se celebrarà en el Palau de la Música de València, després de l'oferiment de diverses administracions valencianes d'acollir la seua representació.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha indicat que "la llibertat d'expressió és un dret constitucional, fonamental i que forma part consubstancial i nuclear de la vida democràtica", i ha defès que "tot és possible fer-ho des del respecte i des de l'enteniment del propi actor al fet que pot ser criticat pel que ha fet".

"A mi personalment no m'agraden moltes coses que a vegades es fan, però és que no és un problema que a un li agrade alguna cosa o no, sinó que el problema és la llibertat d'expressió", ha manifestat el president.

No obstant açò, ha puntualitzat que el que més li "preocupa" és "el que hi ha darrere d'eixe insult permanent i de qualsevol tipus d'impediment al fet que es puguen fer activitats de caràcter artístic o teatral que a vegades no es comparteixen d'una part de la societat". "I em pareix correcte, poden discutir-ho i tenen tot el dret de manifestar la seua crítica, però això no pot ser atacar la llibertat d'expressió", ha remarcat.

"El que em preocupa és el que hi ha darrere d'això i és la intolerància profunda que cavalca de nou per Europa amb els vells fantasmes de la xenofòbia o la persecució als qui no pensen com tu", ha assenyalat i, en aquest sentit, ha considerat "molt important" que els grups amb més tradició democràtica "no es deixen portar pel populisme conservador que està en aquests moments avançant per Europa" i que és "terrible per al manteniment de la convivència".

"Respecte absolutament aquells que no estan d'acord amb eixe gest en concret, però la ironia i la crítica des del punt de vista del còmic s'ha d'admetre com a tal. Tothom hem de ser subjectes d'acceptar la crítica", ha indicat.

Preguntat per la concentració que ha tornat a anunciar España 2000 en contra de l'obra, Puig ha indicat: "No vaig a contribuir a la crispació i la confrontació". "Tothom sap qui és España 2.000 i que representa tot el que he dit, que és negatiu per a la societat, però tenen dret com tothom a manifestar la seua opinió. Jo per descomptat combatré ideològicament eixa opinió sempre", ha subratllat.

GÓMEZ: "QUALSEVOL ARTISTA HA D'EXPRESSAR-SE LLIUREMENT"

Per la seua banda, la primera tinent d'alcalde i portaveu socialista en l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha explicat que s'està "intentant quadrar la funció amb la programació del Palau de la Música" i ha mostrat la "ferma voluntat" del consistori "amb que qualsevol artista puga expressar-se lliurement a València".

Al seu juí, no es pot permetre que "l'odi i la intolerància exercint la por limite la nostra llibertat d'expressió".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento