Comunitat Valenciana

Morera, Pla, Narbona i Castedo, citats a la comissió en Les Corts sobre el finançament de PSPV i Bloc

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Comissió sobre el finançament de PSPV i Bloc
Comissió sobre el finançament de PSPV i Bloc
CS
Comissió sobre el finançament de PSPV i Bloc

La comissió d'investigació en Les Corts sobre el finançament electoral del PSPV i Bloc entre 2007 i 2008 acollirà les compareixences del president del Bloc i de Les Corts, Enric Morera; l'ex-secretari general del PSPV Joan Ignasi Pla, l'exministra de Medi ambient socialista Cristina Narbona o els exalcaldes de Gandia José Manuel Orengo (PSPV) i Arturo Torró (PP) o l'ex-primera edil 'popular' d'Alacant Sonia Castedo, a més d'exresponsables i extreballadors de l'empresa Crespo Gomar.

Així consta en el pla de treball aprovat aquest dijous en una tibant comissió en la qual s'ha donat llum verda a la proposta de Podem, que ha sigut recolzada per PSPV i Compromís, que no havien plantejat propostes. Per la seua banda, PP i Ciutadans havien presentat els seus propis plans i han acordat conjuminar-los en una única proposta, assumint íntegrament el pla de Podem per a aconseguir un pla conjunt, però la formació morada ha rebutjat eixa possibilitat i s'ha mantingut en la defensa del seu propi pla.

D'aquesta manera, no hauran d'acudir a la comissió els compareixents que proposaven PP i Cs, entre d'altres el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig; la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra; l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero i alguns dels qui van ser els seus ministres (Bernat Soria i Beatriz Corredor) i l'ex-secretari general del PSPV de la província de València i actual ministre de Foment, José Luis Ábalos.

La diputada de Podem Cristina Cabedo ha defès que el seu pla és "ambiciós i especialment centrat" i especifica que les compareixences podrien ampliar-se si es considera necessari durant el transcurs de la comissió, ha subratllat la necessitat que les sessions tinguen "la periodicitat necessària" perquè hi haja un dictamen abans que acabe la legislatura i els valencians "tinguen la màxima informació quan vagen a votar".

Així, ha criticat el pla de Cs en establir un termini major per a eixe dictamen, assenyalant que pareix que "no volen treballar", i el del PP, que ha qualificat de "demagog" per la seua al·lusió a la demora en la constitució de la comissió quan "aquestes Corts estan col·lapsades per les seues estafes".

EL PP DEMANA "NO POSAR LÍMITS" A INVESTIGAR

El 'popular' Rubén Ibáñez ha ressaltat que quan es tracta d'investigar "no s'han de posar límits" i ha defès la seua llista de compareixents, en la qual figurava un extens nombre de persones que van treballar per a Crespo Gomar o l'ex-vicesecretrària del PSPV i exministra Leire Pajín.

"No tenim cap trava", ha subratllat, per a indicar que assumien totes les compareixences demanades per Cs i per Podem "al 100%", amb l'objectiu que "el consens siga més que una paraula i la investigació més que un fet".

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha demanat a Podem que "arreplegara eixe guant" per a "arribar al fons de la qüestió", assegurant que "quanta més informació, millor".

No obstant açò, Podem ha rebutjat arribar a una proposta única que aglutinara els tres plans de treball, la qual cosa ha provocat l'empipament de PP i Cs. Ibáñez, de fet, ha acusat Podem de ser "còmplice, l'arma útil" de PSPV i Compromís per a "torpedejar" i que no compareguen "determinades persones". "És una marioneta en mans del Botànic", ha assenyalat.

EL PSPV INCIDEIX QUE NO VA HAVER-HI FINANÇAMENT IRREGULAR

Per la seua banda, la socialista Rosa Peris ha justificat no haver presentat un pla de treball en ser investigada la seua actuació i s'ha mostrat confiada en el resultat perquè "la resposta que se'n va tenint de la justícia és positiva" i "el PSPV mai va tindre una trama corrupta, no es va finançar de manera irregular". No ha volgut criticar cap pla però ha manifestat que recolzarien la proposta de Podem.

Mònica Álvaro (Compromís) ha criticat els plans de Cs i PP al·ludint a la redacció dels mateixos i a al·lusions com a 'Bloc Nacionalista Obrer Español' o 'Glorica Marcos'.

COMENÇARÀ EL 10 DE DESEMBRE

Les compareixences començaran el dilluns 10 de desembre, amb cinc citats en torn de matí i vesprada, segons han acordat els grups. Se sol·licitarà documentació relacionada amb la investigació policial i judicial del cas i qualsevol informació complementària que poguera ajudar a entendre les relacions de Crespo Gomar amb els diferents partits polítics.

Es demana també diferent documentació sobre contractes de Benidorm i Gandia, de l'empresa Acuamed per assumptes publicitaris relacionats amb les dessaladora de Dénia i Torrevieja adjudicats a empreses relacionades amb Crespo Gomar, abundant documentació financera sobre aquesta mercantil, els pagaments entre 2004 i 2015 per part de la Generalitat i el sector públic instrumental a empreses com Blauverd, Metrovacesa, Lubasa, Hospimar o la pròpia Crespo Gomar, entre d'altres, així com informació als jutjats de València, Benidorm, Madrid i Gandia encarregats de la instrucció del cas.

LLISTA DE COMPAREIXENTS

Entre els compareixents figuren també el denunciant del cas, el diputat 'popular' José Císcar; l'empresari Enrique Ortiz, com a "potencial posseïdor d'informació d'interés" o l'exalcaldessa de Dénia (PP) Ana Kringe i els exalcaldes de Benidorm Agustín Navarro i Manuel Pérez Fenoll.

També estan citats l'exgerent de Crespo Gomar, Alberto Gomar; l'ex empleada d'aquesta empresa Lucía Pascual -que ja es va negar a declarar en la comissió del Senat i el cas del qual s'ha posat en coneixement de Fiscalia- i l'exempleat José Ramón Tiller; l'ex-directora general de Consum i candidata socialista a Alacant en 2007 Etelvina Andreu; el responsable de finances de Compromís-Bloc, Xavier Martí, l'exsecretari de finances del PSPV Pepe Cataluña o el responsable de campanya del Bloc en 2007 Lluís Miquel Campos.

Així mateix, es dirà a diferents responsables i representants de diferent grau d'empreses com Hospimar, Burger King, Construccions Blauverd, Lubasa, Egevasa o Fomento Urbano de Castelló i Castellonense de Contadores de Instalaciones Industriales.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento