Comunitat Valenciana

Els Premis Jaume I: "Les bones empreses i científics tenen la missió de millorar el món que heretem i lleguem"

  • L'entrega dels guardons s'ha portat a terme aquest dimecres al matí en la Llotja de la Seda de València.
  • Els premiats han assegurat que la ciència i l'emprenedoria, "són continuïtat i risc sostingut".
Entrega de la 30ª edición de los “Premios Rey Jaime I” en Valencia
Entrega de la 30ª edición de los “Premios Rey Jaime I” en Valencia
Francisco Martínez/ EUROPA PRESS
Entrega de la 30ª edición de los “Premios Rey Jaime I” en Valencia

La representant dels sis guardonats en els premis Jaume I i reconeguda amb la distinció a la Investigació Bàsica, la doctora María Vallet, ha destacat en el seu discurs que les "bones empreses, com els bons científics, tenen una missió que complir que va més enllà del resultat econòmic, la missió de millorar el món que heretem dels nostres pares i que hem de llegar als nostres fills".

Així s'ha pronunciat aquest dimecres, en nom de la resta de reconeguts, durant l'entrega dels Premis Jaume I, que ha tingut lloc en la Llotja de la Seda de València amb la presència del rei Felip VI; el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; el president de la Generalitat, Ximo Puig; l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el president fundador dels guardons, Santiago Grisolía, entre altres autoritats i personalitats de la societat civil.

Vallet ha expressat l'"alegria i emoció" de la resta de guardonats: el premi d'Economia, Xavier Freixas; el guardó a la Investigació Mèdica, Dolores Corella Piquer; en la categoria de Protecció del Medi ambient, Íñigo Losada; en l'àmbit de Noves Tecnologies, Ramón Martínez Máñez, i el premi a l'Emprenedor, Enrique Silla Vidal. També ha traslladat el seu "més cordial i entranyable felicitació" pels 30 anys dels Premis Jaume I.

Durant la seua intervenció, ha ressaltat que la ciència, igual que l'emprenedoria, "són continuïtat i risc sostingut". "La ciència de hui és la tecnologia del demà i, per a aconseguir-la, és imprescindible la investigació. L'empresa fa possible que el nou coneixement es convertisca en benestar futur per a la societat. Els dos són necessaris i complementen els seus objectius", ha assegurat.

En aquesta línia, ha puntualitzat que quan parla d'investigació no es refereix a "fer publicacions solament pensant en el currículum" o "ajuntar diversos grups d'investigació sota un mateix paraigua per a fer cadascun el que ja estava fent", "sinó d'una investigació de qualitat dirigida a resoldre problemes concrets de la nostra societat".

D'igual forma, ha posat l'accent que l'emprenedoria no és "exclusivament la necessitat d'obtindre beneficis en una societat mercantil", ja que "açò no és suficient". "Les bones empreses, com els bons científics, tenen una missió que complir que va més enllà del resultat econòmic, la missió de millorar el món que heretem dels nostres pares i que hem de llegar als nostres fills", ha agregat.

"Aconseguir les més altes cotes de benestar"

Així mateix, ha remarcat que actualment "ningú qüestiona que la ciència és interdisciplinària" i que es realitza en grup". "No és unipersonal ni individualista, com es posa de manifest en els perfils dels premiats", ha afegit.

"Els investigadors i els emprenedors som per naturalesa exigents perquè perseguim horitzons de superació, per la qual cosa no dubten que ens seguirem esforçant perquè la nostra societat aconseguisca les més altes cotes de benestar", ha manifestat.

En concret, ha posat en valor els "enormes avanços que s'han produït en el camp mèdic", perquè, "juntament amb la innovació emprenedora que ho ha posat a la disposició de tots", "han aconseguit fer-nos viure millor i amb menys dolor". "I açò no ha sigut gratis, s'ha aconseguit amb molta investigació, molta transferència i molta investigació", ha insistit.

Els joves, "la clau del desenvolupament"

D'altra banda, ha reivindicat que el progrés "ha d'aconseguir-se amb la col·laboració de tots, comptant amb els joves investigadors i emprenedors que han de ser la clau per al desenvolupament de millors universitats, centres d'investigació i empreses que permeten consolidar la societat del benestar". "Ells són el futur", ha assegurat.

Finalment, ha fet una crida a "fugir de dogmatismes" i ha citat el cineasta Woody Allen per a afirmar que "la ignorància afirma o nega rotundament, la ciència dubta".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento