Comunitat Valenciana

Els metges cobraran 309€ per les operacions de vesprada amb 4 hores i mitja de quiròfan

  • El personal d'infermeria cobrarà 200,09 euros, els auxiliars 92,71 i els zeladors 67,91 euros.
  • La Conselleria afegeix algunes "excepcionalitats" sobre intervencions no contemplades inicialment.
  • El Sindicat Mèdic CESM-CV considera que l'augment de les retribucions és "insuficient".
Un pacient és operat en un quiròfan. Arxiu
Un pacient és operat en un quiròfan. Arxiu
GVA - Archivo
Un pacient és operat en un quiròfan. Arxiu

La resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que adapta l'acord de 26 d'octubre sobre el programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial o autoconcert regula algunes "excepcionalitats" sobre intervencions de patologies no contemplades en el primer annex i estableix una retribució per a una ocupació a la vesprada de quiròfan de quatre hores i mitja de 309,08 euros al facultatiu; 200,09 euros al personal d'infermeria; 92,71 al TCAE i 67,91 al zelador.

Segons ha informat la Conselleria, els equips quirúrgics podran intervenir patologies no contemplades en l'acord amb la finalitat de reduir la demora assistencial i amb l'autorització de la gerència o la direcció general corresponent. D'altra banda, s'assegura una remuneració mínima davant intervencions que ja han sigut programades i aquelles més complexes que puguen allargar-se en el temps "sempre que existisca una ocupació mínima de quiròfan".

Per açò, en casos en els quals no es contemple eixa intervenció en l'annex o que a causa de la seua complexitat requerisca d'unes condicions "específiques", la retribució que s'estableix per a una ocupació de quiròfan de quatre hores i mitja serà la ja indicada.

Segons la Conselleria, l'acord per a la reducció de la demora firmat a l'octubre, i que suposa intervencions a la vesprada, "es manté" i amb aquesta resolució s'arrepleguen "una sèrie de mesures que es tindran en compte a l'hora de retribuir i compensar els equips quirúrgics que participen en l'autoconcert", pla que té consignat en els pròxims pressupostos 16 milions d'euros.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha negat aquest dimarts en declaracions als mitjans que els professionals sanitaris s'hagen "plantat" davant l'autoconcert per a operar a les vesprades i acabar amb les llistes d'espera per les "baixes retribucions" contemplades en l'acord, i ha apuntat que aquesta nova resolució firmada per ella mateixa aquest dilluns arreplega "alguna" de les aportacions que els professionals sanitaris han plantejat.

Intervencions suspeses de dilluns

Davant la decisió de professionals sanitaris de suspendre operacions aquest dilluns per les "baixes retribucions" de l'autoconcert en hospitals com La Fe, el Peset o Clínic de València, el General i Castelló i altres centres d'Alacant, la consellera ha explicat que la nova resolució arreplega "alguna" de les aportacions que han plantejat a l'autoconcert.

A preguntes dels mitjans a Orihuela (Alacant), després de visitar les obres d'ampliació de l'Hospital de la Vega Baixa d'Orihuela a Alacant, Barceló ha recordat que l'autoconcert va entrar en funcionament el passat dia 1 i que el que s'ha fet és "arreplegar en eixa nova resolució, que es va emetre ahir, alguna de les consideracions que havien fet els professionals".

Així mateix, ha explicat que el pla de la Conselleria per a reduir les llistes d'espera, iniciat amb "moltes mesures", es revisarà el pròxim mes de gener per a detectar si hi ha hagut alguna deficiència i avaluar si s'han complit els objectius marcats.

Entre elles, està la de potenciar els equips quirúrgics que tinguen una llista d'espera "molt reduïda" perquè puguen "desplaçar-se a altres hospitals i seguir realitzant operacions".

D'aquesta manera, la proposta de la Sanitat és que els pacients "no hagen de desplaçar-se d'hospital sinó que siguen els equips quirúrgics els que es traslladen".

Només per a novembre i desembre

En qualsevol cas, Barceló ha aclarit que aquest acord, que es va aprovar pel Ple del Consell del passat 26 d'octubre, és "només" per als mesos de novembre i desembre i al gener de 2019 es revisarà per a "veure si amb aquestes mesures s'obté els objectius que volem".

Sobre aquest tema, ha confiat que els professionals "responguen" i al gener "puguem fer acord, si cap, millorant les deficiències que hem notat" després d'aquests dos mesos, "veure com funcionen les mesures i veure si realment compleixen les objectius planificats des de la Conselleria".

Augment insuficient

Per la seua banda, el Sindicat Mèdic CESM-CV considera que l'augment de les retribucions fins als 309 euros per vesprada plantejat per Sanitat és "insuficient" encara que aquest increment permetrà que més facultatius se sumen aquest pla d'autoconcert.

De fet, no tenen constància que aquest dimarts s'haja suspés cap intervenció després de les anul·lacions d'operacions del dilluns en La Fe, Clínic i Peset de València; el General de Castelló i en altres centres d'Alacant.

Així, han assenyalat que Barceló va firmar aquest dilluns una resolució que desenvolupa l'acord de retribucions al personal i que augmenta les remuneracions als metges que operen a les vesprades de 40 euros per quatre hores i mitja a 309 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento