320.000 usuaris pateixen l’aturada de bus i metges i n’hi haurà més vagues
Els metges van protestar davant del CAP Maragall, amb crits contra la consellera de Salut: «No m’explotis (A. D. Almau/EFE).
Uns 320.000 barcelonins van patir ahir les aturades dels conductors de bus i als ambulatoris de Barcelona. L’autobús tornarà a aturar-se del 3 al 7 de març (i tots els dijous posteriors a aquesta data de forma indefinida). I els facultatius volen estendre ara les protestes fora de la capital.

La vaga a què estaven convocats metges de família i pediatres de 40 ambulatoris de Barcelona, Sant Adrià i Montcada va afectar uns 25.000 usuaris. Metges de Catalunya (MC), sindicat convocant, va xifrar el seguiment en un 92%. L’Institut Català de la Salut (ICS), en un 40,5%. Pel sindicat va ser un «èxit rotund» que ha de fer «reflexionar» sobre la massificació als CAP. Si no canvien les coses, «la protesta s’estendrà a Catalunya».  La consellera de Salut, Marina Geli, creu que no està justificada.

Treball va decretar serveis mínims i en tots els ambulatoris hi van treballar entre el 20 i el 33% del personal per atendre urgències. Les cites ajornades es recuperaran aquesta setmana. Els CAP estaven quasi buits, tot i que algun usuari despistat desconeixia la vaga.

Demà, escoles i instituts

A la protesta no estaven convocades les infermeres, tot i que també comparteixen les queixes per la «càrrega assistencial». El Sindicat d’Infermeria vol més personal i limitar els pacients assignats.

La protesta de conductors d’autobusos i metges és la primera de la setmana. Ahir Treball va dictar els serveis mínims per a la vaga de mestres d’ensenyaments preuniversitaris de demà per protestar contra la Llei d’Educació. Un directiu de cada escola haurà d’estar en el centre i a les llars d’infants haurà de treballar un 25% de la plantilla.

Els xofers tallen la Via Laietana

Els usuaris es queixen de les aturades i de falta d’informació. Entre les 11.00 i les 17.00 hores d’ahir només van circular el 25% dels autobusos habituals. Segons Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), durant la vaga, es van complir els serveis mínims previstos. Hi va haver queixes d’usuaris per falta d’informació sobre la vaga i cues en algunes parades al matí, abans de les 11, i just després de les 17 h.

El miler de treballadors que van secundar la protesta dels sindicats CGT i ACTUB van rebutjar la proposta de l’empresa d’avançar la negociació del nou conveni, que inclouria els dos dies de descans sol·licitats pels xofers.

La decisió es va prendre en una assemblea enmig de la Via Laietana, que va quedar tallada al trànsit durant més d’una hora al migdia. Els manifestants van intentar entrar a l’Ajuntament (en jornada de portes obertes) i tallar la Ronda Litoral, però la policia els ho va impedir. Hi va haver alguns ferits.

El Sindicat Independent de Transport no va secundar la protesta d’ahir ni les anteriors ja que, segons els seu portaveu, Salvador Corretger, prefereix optar per «una solució dialogada» amb TMB. CCOO i UGT tampoc han secundat la vaga. TMB continua apostant per la mediació de la Generalitat.