Comunitat Valenciana

L'esquerra trau endavant els últims pressupostos de la legislatura

  • Puig, Oltra i Estañ pacten els comptes de 2019 i aplanen el final del mandat a la Comunitat. 
  • L'acord inclou un document amb vuit àrees d'actuació que preveu aprovar o modificar 15 lleis. 
  • L'Ajuntament de València comptarà amb 37 milions d'euros més per a l'any que ve i rebaixa deute.
Presentación del acuerdo en el Palau de la Generalitat
Presentación del acuerdo en el Palau de la Generalitat
GVA
Presentación del acuerdo en el Palau de la Generalitat

L'esquerra que governa a la Comunitat Valenciana des de 2015 arribarà al tram final de la legislatura amb l'horitzó pressupostari clar. El Consell conformat per PSPV, Compromís i Podem van escenificar aquest dimarts un pacte que suposa “marcar la senda del canvi”, segons s'inclou en el document subscrit a última hora de la vesprada pel president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, de Compromís, i el secretari general de Podem, Antonio Estañ.

L'acord previ per al pressupost de 2019, que Podem no va subscriure en 2018, es compon de vuit eixos temàtics, entre els quals destaquen, en primer lloc, mesures en educació, sanitat i atenció social. En l'apartat normatiu, proposa l'aprovació o modificació de 15 lleis, entre elles la d'infància i adolescència, la de serveis socials inclusius o la d'igualtat de les persones LGTBI.

Representants de Podem han mantingut en les últimes setmanes diverses reunions amb les conselleries –van assenyalar que les majors dificultats s'estaven trobant en matèria d'habitatge– i també membres de les tres formacions del Botànic s'han reunit per a abordar aquesta qüestió.

Pressupost municipal de València

Respecte a la ciutat de València, l'alcalde, Joan Ribó, va presentar aquest dimarts al Consell Social de la Ciutat les línies principals del pressupost municipal de 2019, que ascendirà a 848,61 milions d'euros i suposa un increment de 37 milions respecte al d'enguany, un 4,67% més.

Ribó va destacar que la millora en la gestió dels ingressos propis, la reducció del deute i l'augment de les transferències de la Generalitat permeten l'augment per al pròxim exercici “sense pujar la pressió fiscal”. En concret, les inversions i transferències sumen 93 milions d'euros, amb un augment de 7,3 milions en les inversions reals.

Per primera vegada el pressupost contempla una subvenció de 7,5 milions d'euros al transport metropolità, amb l'objectiu de “sanejar econòmicament” l'Empresa Municipal de Transports (EMT) en 2019. Com a punt de partida dels comptes, el primer edil va subratllar la reducció de la xifra de deute en més de 292 milions d'euros des de l'inici de legislatura en 2015.

“Al final d'any arribarem a 446,6 milions, que és la més baixa dels últims 20 anys”, va asseverar, una “dràstica reducció” que ha relacionat amb l'eixida anticipada del Pla d'Ajust 2012/2022 que va ser aprovada pel ple al setembre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento